Aruncată în stradă din cauza ajutorului de încălzire?

Sevastia Topuzu, disperată că va rămâne fără locuinţă


Sevastia Topuzu locuiește într-o locuință din blocurile sociale din cartierul craiovean Craiovița Nouă. Este singură, are în întreţinere un minor şi o mamă bolnavă. Femeia a rămas cu câțiva ani în urmă și fără loc de muncă, iar de atunci a început și calvarul datoriilor la întreţinere pentru locuinţa socială primită de la primărie. Restanțele s-au acumulat pe lista de întreținere şi au ajuns aproape de 10.000 de lei. O sumă care i-a ridicat, totuşi, mari semne de întrebare Sevastiei Topuzu. Aflând că la asociaţie a avut loc o delapidare, locatara s-a uitat mai cu antenţie în listele de plată şi a decis să ceară în instanţă calcularea corectă a restanţelor. A avut o surpriză când, prin hotărârea dată de instanţă în Dosarul nr. 36465/215/2013, s-a constatat că datora 9.500 de lei şi nu 19.900 de lei, cum figura la asociaţie.

„La data de 11.11.2013 am acționat în judecată Asociația de locatari SO2 din Craiovița Nouă pentru inexistența dreptului de creanță, adică pentru datoria pe care o aveam la asociație. Ei spuneau că am 19.000 de lei. În instanță s-a stabilit, printr-o expertiză judiciară, că am de plată doar 9.550 de lei. Asta se întâmpla în anul 2014. După ce a rămas hotărârea în instanță, eu am plătit această sumă asociației“, spune Sevastia Topuzu.

Problemele chiriaşei primăriei nu s-au oprit aici. În anul 2014, Sevastia Topuzu primeşte ajutor de încălzire, numai că ulterior femeia este depistată cu o sumă de bani într-un cont bancar. Banii erau ţinuţi acolo pentru zile negre, pentru că are o mamă vârstnică şi foarte bolnavă. Pentru ajutorul de încălzire a locuinţei, 330 de lei, primăria o acţionează pe Topuzu în judecată şi o obligă să restituie suma respectivă şi, totodată, obţine rezilierea contractului de închiriere. Numai că, după cum susţine locatara, aici s-a strecurat o greşeală: în acţiune, suma de 330 de lei figurează ca şi contravaloarea chiriei pentru perioada 1.01.2014 – 31.03.2014, nu ca sumă încasată necuvenit pentru căldură. „În anul 2014, Fondul Locativ m-a acționat în instanță pentru neplata chiriei, care de fapt nu este chirie, ci un ajutor de încălzire necuvenit. Am restituit și acest ajutor de încălzire în sumă de 330 plus penalitățile aferente. Celelalte datorii către asociaţie le plătesc în baza unui acord de plată. Primăria a câștigat o hotărâre pentru chirie, dar nu este o chirie. Este un ajutor de încălzire. Drept urmare, a cerut rezilierea contractului și evacuarea mea din locuință înainte de a se încheia procesul pe care eu îl aveam în instanță cu asociația. Adică eu mă judecam cu asociația pentru întreținere, iar ei cereau evacuarea mea pentru așa zisa chirie. Am fost somată de executor că voi fi dată afară din locuință. Cred că primăria a fost deranjată de faptul că am dat în judecată asociația și am chemat-o și pe ea ca să descopăr care este datoria mea reală. În plus, am dus la primărie chitanțe prin care dovedesc că am plătit la întreținere, iar acestea nu sunt scăzute în registrul de casă. Eu stau cu chitanțele la mine și apar cu restanțe. Executorul mi-a îngăduit să mai stau zece zile în locuinţă. Am un copil minor, are 15 ani, și nu știu ce să-i spun. Mă întreabă «Mami ce ai făcut?» și nu știu ce să-i spun, dacă vom pleca sau dacă vom rămâne“, a spus Sevastia Topuzu.

Într-adevăr, prin Hotărârea judecătorească nr. 8392/2015 dată de Judecătoria Craiova, instanţa decide „încetarea contractului de închiriere nr.11054/2003“. Ulterior, chiriaşa a fost somată de executorul judecătoresc să elibereze locuinţa socială în termen de 15 zile pentru că, în cele din urmă, va fi executată silit. „În privinţa doamnei Topuzu există o hotărâre judecătorească învestită cu formulă executorie. Creditorul, în speţă Primăria Craiova, a solicitat executarea silită în temeiul unui titlu executoriu. Am fost foarte înţelegători cu respectivul chiriaş, i-am spus să încerce să-şi rezolve între timp situaţia, pentru că nu există altă cale şi este păcat să ajungă în stradă“, a precizat Gheorghe Ungureanu, executor judecătoresc.

Ori este chirie, ori este ajutor de încălzire


Proprietarul de drept al locuinţelor sociale, Primăria Craiova, spune că evacuarea acestui chiriaş se face din cauza datoriilor la întreţinere şi a chiriei şi nicidecum pentru infima sumă de 330 de lei, ajutor de încălzire. În plus, încetarea contractului de închiriere şi evacuarea din locuinţă sunt statuate în aceeaşi hotărâre judecătorească, fără să se facă vorbire de vreun debit la întreţinere. „Există două sentințe civile, una emisă în 2015 pentru evacuare și rezilierea contractului pentru neplata întreținerii și pentru o datorie la chirie în valoare de 330 de lei, dar mai există și o sentință civilă anterioară, din 2014, prin care era obligată la plata cheltuielilor de întreținere în valoare 9.557 de lei aferente perioadei ianuarie 2011 – ianuarie 2013. A pierdut la toate căile de atac. De atunci până în prezent a mai acumulat datorii la întreținere în valoare de 10.000 de lei, iar situația prezentată de aceasta nu este cea reală. Există o hotărâre învestită cu formulă executorie și de aici totul cade în sarcina executorului“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache. Totuşi, ştim că cei 330 de lei nu reprezintă chirie, că cei 9.557 de lei au fost plătiţi de Sevastia Topuzu, iar pentru restul de 10.000 de lei există un acord încheiat între aceasta şi asociaţie pentru a-i plăti în tranşe. Şi cu toate acestea, familia Topuzu va fi aruncată în stradă, chiar dacă se găseşte într-o situaţie disperată, fapt recunoscut şi de reprezentanţii asociaţiei de locatari.

„Este o locatară cu o situație disperară, are un copil în întreținere, nu are un loc de muncă și ar urma să fie evacuată. Aceasta a acumulat restanțe la întreținere în total de 27.450 de lei. Noi avem o hotărâre din aprilie 2012 – august 2014 pentru 15.079 de lei și am făcut un acord să plătească eșalonat suma de 1.005 lei/lună, pe care i-a achitat. Chiria, din câte știu, o are plătită către primărie. Primăria îi dă în judecată pe restanțieri pentru chirie, noi, asociația, îi dăm pentru întreținere. Nu știu pentru ce este evacuată. Eu nu am văzut hotărârea, locatara ne-a spus că ar urma să fie dată afară din cauza subvenției pentru căldură. Știu că a returnat şi aceşti bani. Chiria este modică pentru un apartament cu două camere, undeva la 85 de lei, iar la trei camere până în 150 de lei“, a precizat Gabriela Nedelcu, președintele Asociației de locatari SO2, Craioviţa Nouă.

În prezent, Sevastia Topuzu încearcă cu disperare, în instanţă, să obţină suspendarea titlului executor şi o amânare a evacuării. În cazul unui eşec, Sevastia Topuzu, copilul său minor şi mama acesteia vor fi aruncaţi în stradă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 13 septembrie 2017

Actualitate

» Dacia anunţă un nou model pentru 2018. Francezii promit intrarea pe un segment superior
» Cioloş: România are şansa istorică de a fi unul dintre “statele re-fondatoare” ale UE
» Ministerul Educatiei a trimis inspectoratelor scolare o notă prin care le anunţă că este interzisă utilizarea de auxiliare neaprobate de minister şi că în caz contrar vor fi sesizate “organele abilitate”
» Limba maghiară oficială în comunităţile ungare din ţară. Scade pragul de la 20% la 10%
» Avertizare de călătorie în în Ucraina din cauza demonstrațiilor de stradă neautorizate de la Cernăuți
» MAE: Cinci cetăţeni români, repatriaţi din Siria prin Liban
» Angajaţii CE Oltenia vor fi plătiţi pentru orele suplimentare efectuate, după o decizie a Guvernului
» Proiectul Legii Internshipului, adoptat de Guvern
» Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor, trimis în judecată de DNA în dosarul Microsoft
» Rectificarea bugetului pentru 2017, aprobată de Guvern. Ministerul Dezvoltării pierde aproape 2 miliarde de lei, iar Ministerul Transporturilor 6,2 miliarde lei
» Guvern: Măsuri pentru asigurarea stocurilor de cărbune pentru iarnă. Exploatarea minieră Rovinari, activată până în aprilie 2018
» DNA cere Inspecției Judiciare să efectueze verificări în legătură cu afirmațiile fostului ofițer SRI Daniel Dragomir
» Temperaturi de vară pentru joi şi vineri
» Preşedintele Iohannis salută propunerea de organizare a Summitului Consiliului European la Sibiu
» Vâlcea: Urmărit internaţional în Polonia pentru înşelăciune, prin intermediul internetului, prins la Drăgăşani
» 105 persoane sunt suspecte de evaziune fiscală şi spălare de bani
» Nouă români au fost evacuaţi din zonele afectate de uraganul Irma
» Sorin Grindeanu, la DNA
» Sighișoara, soţia lui Dorin Cioabă, citată în dosarul de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu de 5 milioane de euro
» Cod Portocaliu de furtună în Olanda. Traficul aerian, perturbat
» Junker vrea organizarea unui summit privind viitorul UE, în 2019, la Sibiu
» 16 percheziţii la persoane bănuite de contrabandă cu ţigări
» Juncker: Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen
» Lucrări pe Autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 şi A6

Dolj

» Revoltați pe restanțierii care i-au lăsat fără apă
» Fostul cartier chinezesc „intră la apă“
» S-a anulat licitația pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I“
» Genoiu: Stadionul va trebui să se autofinanțeze
» Pompierii doljeni au aniversat 169 de ani de la bătălia din Dealul Spirii
» Percheziții pentru un prejudiciu de cinci milioane de euro
» Podul de la Malu Mare, consolidat cu doi muncitori?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Sindicaliștii pun tunurile pe guvern
» Spitalul Municipal, încă pe tușă
» “Stimaţi călători, soseşte Streets”, proiect de exploatare culturală a Gării Craiova
» Craiova: Expoziţie dedicată Primului Război Mondial la Biblioteca “Aman”
» Craiova: În stare gravă la spital, după ce a traversat neregulamentar
» Craiova: Acţiune de tăiere a arborilor uscaţi din Parcul Tineretului

Gorj

» Romii, îndemnaţi să nu fugă de vaccinare
» Spitalul TBC de la Dobrița beneficiază de un ascensor modern
» Staţiunea Pomicolă, la un pas de desfiinţare

Mehedinţi

» Mehedinţi: Trei accidente de circulaţie cu victime în 24 de ore
» Campania de prevenire a victimizării copiilor “Şcoala în siguranţă” în Mehedinţi

Sport

» Fotbal / Nicolae Tilihoi: Sper să le mai tăiem „câinilor“ puțin din coadă!
» Tenis de masă / Echipa feminină a României a debutat cu dreptul la Campionatele Europene
» Fotbal / Daniel Mogoșanu atacă Irlanda U16 cu patru olteni în echipă

Sanatate

» Sute de părinți din Oltenia au refuzat vaccinarea copiilor

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Colours Cinema în perioada 15 – 21 septembrie

Top