10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPanourile electronice din staţii, cea mai ineficientă investiţie RAT

Panourile electronice din staţii, cea mai ineficientă investiţie RAT

Panourile electronice instalate de SC RAT Craiova SRL s-au dovedit un fiasco. Fără nicio utilitate de foarte mult timp, panourile care au costat, în total,132.258 de lei, sunt bătute acum de soare, vânt şi ploi. Reprezentanţii regiei de transport nu au făcut nici un demers pentru a le repune în funcţiune, însă promit că vor creşte numărul lor. 

Bani aruncaţi pe fereastră, aşa s-ar traduce investiţia făcută de RAT Craiova pentru montarea celor 20 de panouri electronice din staţii, care ar fi trebuit să afişeze frecvenţa traseelor autobuzelor. De mai bine de doi ani, panourile nu mai funcţionează, iar SC RAT Craiova SRL nu a făcut nimic pentru a le repune în funcţiune, chiar dacă pentru fiecare astfel de sistem s-a plătit suma de 6.612,92 lei. O lungă perioadă de timp, multe dintre aceste tabele erau aprinse, însă afişau eronat ora şi data. În prezent, sunt toate stinse. De când au fost oprite, RAT Craiova vine cu aceeaşi explicaţie, însă nu face nimic pentru a remedia problema. „Panourile de afişare au fost achiziţionate în octombrie 2010 şi sunt funcţionale, acestea fiind deconectate de la sistem deoarece pe traseele unde sunt montate circulă mijloace de transport marca SOLARIS, care în acest moment nu pot comunica (nu sunt compatibile) cu echipamentele ce fac parte din proiectul pilot «MODERN» (Mobility, Development and Energy use Reduction – Mobilitate, Dezvoltare şi Reducerea Consumului de Energie), un proiect cu finanţare directă de la Comisia Europeană, aferent programului CIVITAS – FP 7. Datele acestora se actualizează prin sistem GPS/GPRS“, au declarat reprezentanţii regiei de transport.

„Lucruri făcute fără cap…“

Craiovenii nu prea văd utilitatea acestor panouri şi spun că este o investiţie păguboasă. „Sinceră să fiu, nu m-au ajutat niciodată aceste panouri. Eu circul aproape zilnic cu autobuzul şi am văzut că sunt în mai multe staţii, dar nici nu îmi mai aduc aminte de când nu sunt aprinse. Au dat banii degeaba pe ele, nici măcar nu funcţionează, dar biletele costă mult“, a spus o femeie care aştepta autobuzul în staţia de la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, acolo unde este montat un astfel de panou.
„Dacă nu mă întrebaţi de panoul acesta, şi uitasem că există, pentru că nu funcţionează. Mi se pare mai mult o bătaie de joc faţă de craioveni să dai bani pe ceva ce nu stă aprins şi nu ajută la nimic! În loc să creeze condiţii în mijloacele de transport, ei cumpără lucruri nefolositoare. Lucruri făcute fără cap şi bani cheltuiţi degeaba. Nu cred că le vor mai face vreodată“, a adăugat o altă craioveancă.
Chiar dacă RAT Craiova a cam uitat de aceste panouri şi nu şi-a dat deloc interesul să grăbească procesul prin care acestea să fie conectate şi la autobuzele Solaris, reprezentanţii regiei de transport susţin, într-un răspuns oferit GdS, că se gândesc chiar la creşterea numărului acestor tabele electronice. „Panourile nu vor fi ridicate din staţii, RAT Craiova are în plan punerea în funcţiune şi chiar creșterea numărului lor“, au spus aceştia. Însă, au uitat să precizeze data la care sistemul va fi repus în funcţiune şi când se vor cumpăra alte panouri de informare. Până atunci, craiovenii se uită lung după autobuze, iar banii au fost deja cheltuiţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS