3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMuzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“, lăsat de izbelişte

Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“, lăsat de izbelişte

Casa „Barbu Gănescu” ar trebui să găzduiască Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”  de la Târgu Jiu
Casa „Barbu Gănescu” ar trebui să găzduiască Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu

Ministerul Culturii şi autorităţile judeţene din Gorj au lăsat de izbelişte proiectul de înfiinţare a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. De doi ani a fost aprobată legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“. Şefii judeţului, indiferent de nume, au tot căutat un imobil care să găzduiască instituţia respectivă. Au fost vehiculate, la un moment dat, două variante.
Este vorba de Casa „Barbu Gănescu“, fosta casă de oaspeţi a judeţului Gorj, precum şi Muzeul de Artă al judeţului Gorj, situat în Parcul Central. După discuţii intense şi mai multe vizite de miniştri ai Ministerului Culturii la Târgu Jiu a fost luată decizia ca Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ să funcţioneze în Casa „Barbu Gănescu“, situată în centrul oraşului Târgu Jiu, lângă clădirea Palatului Administrativ.

Ministerul Culturii a ales locul, dar totul a rămas în aer

Ministerul Culturii și Identității Naționale și Consiliul Județean Gorj au ajuns la o decizie în ceea ce privește sediul Muzeului Național „Constantin Brâncuși“, înființat în Târgu Jiu, abia în luna iunie a acestui an. Ministerul Culturii a comunicat pe 2 iunie că muzeul va fi găzduit de Casa „Gănescu“, imobil monument istoric de interes local, situat în centrul orașului și în apropierea Parcului Central. „Casa «Gănescu» a fost considerată cea mai bună alegere dintre variantele de spații disponibile, fiind imobilul în care a locuit sculptorul Constantin Brâncuși pe perioada lucrărilor la Ansamblul Monumental Calea Eroilor. De asemenea, în grădina Casei «Gănescu» se găsesc și astăzi sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, printre care și un prototip al Mesei Tăcerii, fapt ce sporește semnificativ valoarea imobilului. În perioada imediat următoare vor fi făcute demersurile necesare în vederea trecerii imobilului Casa «Gănescu» împreună cu terenul aferent din domeniul public al județului Gorj în domeniul public al statului, în vederea dării lui în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale“, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, transmis la începutul verii.

Muzeul poate mări şansele pentru UNESCO

Mai mult decât atât, ministrul culturii de la acea vreme considera că realizarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu va mări şansele de includere a Ansamblului „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Probabil că nu va fi cazul ca muzeul să fie gata până când dosarul va fi depus la UNESCO. Autorităţile centrale şi-au propus să depună în 2018 o nouă documentaţie la UNESCO, în vederea acceptării operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial. Imobilul propus pentru a găzdui Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu are o valoare culturală şi chiar istorică deosebită. Casa a fost construită în 1790 şi a aparţinut slugerului Barbu Gănescu. Ion Bărbulescu, fost guvernator al Băncii Naţionale, a restaurat clădirea din centrul oraşului şi a reamenajat-o în anul 1929 sub supravegherea arhitectului Iulius Doppelreiter, de origine austriacă. Brâncuşi a locuit în Casa „Gănescu“ în anii 1937 – 1938, perioadă în care a lucrat la ridicarea ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Tot aici şi-a amenajat şi atelierul unde se sfătuia cu inginerii care lucrau la realizarea operelor sale şi unde studia toate planurile şi schiţele acestora. În curtea casei se regăsesc şi acum pietre cu forme ciudate aduse de Constantin Brâncuşi din albiile râurilor din nordul judeţului Gorj. La un moment dat existau 30 de pietre, dar numărul acestora s-a redus în timp. Tot în parcul de lângă casă e abandonată şi o masă de piatră, o copie mai mică a Mesei Tăcerii, însă, afectată profund de intemperii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS