14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlexandru Petrescu, director general al FNGCIMM: „Prima Casă şi-a atins efectul maxim. Înapoi la IMM-uri!“

Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM: „Prima Casă şi-a atins efectul maxim. Înapoi la IMM-uri!“

Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM, alături de Gheorghe Lăpădat,  director general al Fondului Local de Garantare Craiova
Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM, alături de Gheorghe Lăpădat, director general al Fondului Local de Garantare Craiova

Programul „Prima Casă“ şi-a atins efectul maxim şi este cazul să ne întoarcem cu faţa la IMM-uri. Sunt doar câteva dintre afirmaţiile pe care le-a făcut ieri directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu, în cadrul unei conferinţe de presă care s-a desfăşurat la Craiova. Potrivit acestuia, Programul „Prima Casă“ ar putea fi înlocuit cu Programul „Primul Tractor“.

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu, şi Gheorghe Lăpădat, director general al Fondului Local de Garantare Craiova, au susţinut ieri o conferinţă de presă, în cadrul căreia au făcut o radiografie a activităţii instituţiei pe care o reprezintă. Potrivit directorului general al FNGCIMM, vizita în Bănie nu este întâmplătoare. „Astăzi este prima dintre vizitele pe care eu mi le-am propus la subsidiarele şi filialele Fondului. Nu întâmplător am pornit cu componenta noastră teritorială din Craiova, care este, fără doar şi poate, unul dintre performeri. Doar în anul 2017, Fondul Local de Garantare Craiova a acordat 464 de scrisori de garanţie către tot atâtea unităţi administrative din 22 de judeţe, deci a reuşit să aibă o anvergură naţională, chiar şi din poziţia de subsidiară a FNGCIMM“, a spus Alexandru Petrescu.

„Șapte din zece IMM-uri se autofinanţează“

Potrivit acestuia, cheia dezvoltării unei afaceri rămâne creditarea, iar principalele obiective ale FNGCIMM vor fi susţinerea IMM-urilor. Finanţarea, birocraţia, controalele excesive sunt doar câteva dintre problemele pe care le întâmpină antreprenorii români care vor să dezvolte o afacere. „Un raport pe care l-am citit de curând spune că șapte din zece IMM-uri din România se autofinanţează, două dintre ele au relaţii cu bănci sau instituţii financiare nonbancare şi mai puţin de una a cooptat în fluxul de venit şi fonduri europene. Faptul că avem șapte din zece IMM-uri care sunt în poziţia să se autofinanţeze, chiar dacă iniţial pare o veste bună, e de fapt una rea. Asta înseamnă că puterea de finanţare, capitalizarea minimă, gradul mic al activelor nu le pun în poziţia să se finanţeze, efectiv nu pot oferi garanţii colaterale pentru a se finanţa, şi până la urmă creditarea rămâne cheia dezvoltării activităţii de business. De aceea, fondul este expresia cea mai pragmatică de susţinere a IMM-urilor şi el trebuie să funcţioneze“, a spus Alexandru Petrescu.

„Programul «Prima Casă» intră într-un stadiu de decelerare“

Deşi FNGCIMM este destinat susţinerii IMM-urilor, în practică, lucrurile nu stau tocmai aşa. Cea mai mare parte a veniturilor FNGCIMM provin din Programul „Prima Casă“, respectiv 70%, și doar 10% din zona IMM-urilor. Directorul general al FNGCIMM spune că situaţia se va schimba, cu atât mai mult cu cât Programul „Prima Casă“ a atins efectul maxim, iar acesta va intra într-un proces de decelare. Astfel, plafoanele destinate acestui sector vor fi redirecţionate spre alte domenii. „Puţin peste 70% din veniturile din cadrul Fondului provin din «Prima Casă», mai avem 19-20% venituri provenite din PNDR, al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin care susţinem, prin scrisori de garanţie, autorităţile locale. Ne rămân puţin peste 10% venituri din activitatea de garantare pentru IMM, şi aici apare distonanţa, fiindcă în ADN-ul FNGCIMM-lui este sprijinul pentru IMM-uri şi totuşi activitatea şi practica ne-au dovedit că portofoliul pe care noi îl avem pentru IMM-uri este mic. Programul «Prima Casă» este, din punctul meu de vedere, cel mai de succes program guvernamental postdecembrist. Foarte mulţi dintre noi am beneficiat de el, el şi-a demonstrat eficienţa, dovadă fiind şi longevitatea, din vara lui 2009, dar există un plan al Ministerului de Finanţe, materializat într-un memorandum adoptat la 29 noiembrie 2016, prin care Programul «Prima Casă» intră într-un stadiu de decelerare, deci încet-încet în următorii trei ani… Dovadă stau şi cifrele: anul trecut am avut un plafon de aproape 3 miliarde de de lei, anul acesta de 2,5 miliarde de lei, la anul, 2 miliarde, deci acest program şi-a atins efectul maxim. Dacă, în 2009, creditatea ipotecară către populaţie era de 25%, azi este de 52%. Acum, acest plafon pe care Ministerul de Finanţe l-a pus la dispoziţie va fi reorientat şi spre alte sectoare care au nevoie de încurajare. Noi vom susţine «Prima Casă» până în momentul în care el va fi epuizat din perspectiva plafonului de fonduri, dar el, reducându-se, noi trebuie să substituim acest venit, pe care îl vom pierde prin reducerea plafonului, cu noi venituri, şi nu avem decât o direcţie: înapoi la IMM-uri!“, a spus Alexandru Petrescu.

„Primul Tractor“, următorul program?

Potrivit lui Alexandru Petrescu, se are în vedere regândirea portofoliului de produse de garantare. Astfel, în perioada următoare vor apărea corpuri de consultanţi care să meargă către IMM-uri şi să stabilească pachete de finanţare convenabile. „Portofoliul de produse de garantare trebuie reînnoit. Trebuie să regândim nivelul de adresabilitate, iar în perioada următoare veţi vedea că va apărea un corp de consultanţi care să meargă către IMM-uri şi să gândim pachete de finanţare, şi împreună să mergem către băncile care se dovedesc că sunt cei mai buni parteneri. (…) De ce să nu facem un program care să meargă pe achiziţia de autoutilitare? Evident că aceasta este doar o idee care trebuie cizelată şi adusă la un model de care toată lumea poate beneficia. Vorbeam şi cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, de ce să nu mergem către «Primul Tractor»? Trebuie să luăm aceste plafoane care astăzi sunt disponibile pentru anumite programe şi să mergem puţin înapoi, spre IMM-uri, şi să vedem ce nevoi au ele, pentru că «Prima Casă», vrem, nu vrem, va intra în decelerare“, a mai spus Alexandru Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS