8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Malu Mare și alți patru inculpați, sub control judiciar

Fostul primar din Malu Mare și alți patru inculpați, sub control judiciar

Alexandru Dicu, fostul primar din Malu Mare, este inculpat într-un dosar penal privind  comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, înșelăciune și fals
Alexandru Dicu, fostul primar din Malu Mare, este inculpat într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, înșelăciune și fals

Magistrații de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să respingă contestațiile formulate de procurori împotriva unei hotărâri din data de 18 august a Judecătoriei Craiova, instanță care a respins cererile de arestare formulate pe numele fostului primar din Malu Mare și al altor patru inculpați. În urma acestei hotărâri, cei cinci inculpați vor fi cercetați în continuare sub control judiciar pentru abuz în serviciu, înșelăciune și fals.
Primar al comunei doljene Malu Mare până în iunie 2016, Alexandru Dicu a fost reținut joi, 17 august, împreună cu contabila primăriei, Rodica Cotea, dar și cu Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu, reprezentanți ai unor societăți comerciale.
În urma anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au stabilit că, în perioada 2009-2012, Primăria Malu Mare a încheiat o serie de contracte de achiziții publice de servicii, produse și lucrări cu mai multe societăți comerciale, ocazie cu care au fost plătite bunuri și servicii la preţuri supraevaluate.
De exemplu, în cazul înființării parcului comunal din Malu Mare, s-a constatat că „decontarea lucrărilor s-a efectuat în baza unor situaţii de plată în care au fost înscrise cantităţi de materiale mult mai mari decât cele utilizate în realitate“, după cum au reținut procurorii craioveni. Situaţiile de plată au arătat că primăria a achitat nejustificat suma de 519.808 lei.
Probleme au fost descoperite și în cazul achiziționării de plăcuţe cu numere de case, nomenclatură stradală și panouri avertizare, dar și la investiţile pentru reprofilare și pietruirea unor drumuri din comună. Prejudiciul total din acest dosar a fost stabilit la suma de 822.000 de lei, iar în urma anchetei penale a fost recuperată suma de 500.000 de lei. Pentru diferenţa de 322.000 de lei au fost instituite măsuri asigurătorii.
În cursul zilei de vineri, 18 august, după o noapte petrecută în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, cei cinci inculpați au fost duși la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă, însă instanța nu a fost de acord cu solicitarea procurorilor. În schimb, inculpații din acest dosar au fost puși sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Hotărârea judecătoriei a fost contestată de procurori la Tribunalul Dolj, instanță care s-a pronunțat abia ieri, la al treilea termen de judecată. Tribunalul a respins acțiunea procurorilor printr-o hotărâre definitivă, așa că cei cinci inculpați vor fi cercetați în continuare sub control judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS