14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCresc tarifele din piețele Craiovei

Cresc tarifele din piețele Craiovei

Comercianții vor plăti mai mult, de la 1 octombrie, pentru utilizarea locurilor publice şi private din piețele Craiovei  (Foto: arhiva GdS)
Comercianții vor plăti mai mult, de la 1 octombrie, pentru utilizarea locurilor publice şi private din piețele Craiovei (Foto: arhiva GdS)

De la 1 octombrie, comercianții vor plăti mai mult pentru utilizarea locurilor publice şi private din piețele Craiovei și din Târgul Municipal. SC Piețe și Târguri Craiova SRL, societatea deținută de primărie, solicită consiliului local, în ședința de joi, aprobarea majorării mai multor tarife, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie, a costurilor cu utilitățile și a inflației.

SC Piețe și Târguri Craiova SRL, societatea deținută de primărie care administrează piețele agroalimentare din oraș și Târgul Municipal Craiova, se prezintă joi în fața consiliului local, cu o propunere de modificare a tarifelor pentru utilizarea locurilor publice şi private din pieţele orașului şi din Târgul Municipal. Piețele solicită o majorare, de la 1 octombrie, a multora dintre tarifele practicate până acum, invocând faptul că acestea nu au crescut în ultimii cinci ani, timp în care au existat destule alte creșteri, a salariului minim pe economie, a costurilor privind salubrizarea, gazele naturale, apa și canalizarea, plus creșterea inflației și faptul că societatea nu mai beneficiază, din anul 2016, de reducerea de 10% la plata integrală a impozitelor şi taxelor locale. Vor crește, în principal, tarifele pe mese, în timp ce în Târgul Municipal se va reveni la tariful de 1 leu/mp pentru comercializarea produselor second-hand.
Pentru comercianții care vând la mesele de pe platourile piețelor sau de pe mese pliabile, în sectorul producători agricoli sau sectorul agenți economici, prețul va crește de la 9 lei/mp/zi la 10 lei/mp/zi. Tot cu un leu va crește și tariful pentru utilizarea meselor de către producătorii agricoli și agenții economici care vând în piețele din Valea Roșie, Dezrobirii și Craiovița Orizont, respectiv de la 5 lei/mp/zi la 6 lei/mp/zi. De la 9 lei la 10 lei/mp/zi va crește și tariful pentru comercializarea lumânărilor pe mese/tonete, în timp ce comercianții de produse meșteșugărești vor plăti dublu pentru folosirea platourilor piețelor, de la 2 lei la 4 lei/mp/zi. O creștere va înregistra și tariful pentru ocuparea terenului cu tonomate de cafea, lapte, înghețată etc., de la 9 lei la 10 lei/mp/zi. Și tariful pentru agenții economici care dețin terase sau care au nevoie de depozitare va crește, de la 0,5 lei/mp/zi la 0,8 lei/mp/zi. O majorare se solicită și pentru tariful de rezervare a meselor din piețe pe bază de acord cu plata anticipată, la cerere, pentru producători: de la 2,5 lei/mp/zi la 3,5 lei/mp /zi.

Parcare în Piața Centrală pe bază de abonament

Piețele solicită și taxarea parcării în Piața Centrală a dubiţelor şi autoutilitarelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, cu 5 lei/ora, dar și o creștere a tarifului pentru parcarea autoturismelor, de la 2 lei/ora la 3 lei/ora. Totodată, se dorește introducerea în Piaţa Centrală (zona vest) a unui abonament de parcare cu plata anticipată, pentru „comercianții care au relații comerciale cu SC Piețe și Târguri Craiova SRL“, după cum urmează: 150 lei/lună, pentru autoturismele cu masa totală mai mică de 2 tone, și 200 lei/lună, pentru autoutilitarele cu masa totală mai mare de 2 tone. De la 1 octombrie, se va introduce un tarif de un leu și pentru intrarea la grupurile sanitare din Piaţa Centrală şi Piaţa Brazdă. Pe lângă toate aceste majorări ale tarifelor din piețe, propuse spre aprobare în ședința de joi a Consiliului Local Municipal Craiova, apare și o propunere de diminuare, cea a tarifului pentru spaţiile de comercializare din boxele situate în Hala de Carne din Piaţa Centrală, de la 60 lei la 50 lei/mp/lună.
În ceea ce privește Târgul Municipal Craiova, Piețele solicită introducerea unui tarif pentru comercializarea produselor second-hand pe platou acoperit, în cuantum de 1,5 lei/mp/zi, respectiv 4,5 lei/loc/zi, pentru plata lunară anticipată a unui astfel de loc tariful fiind de 90 de lei. Totodată, pentru comercializarea produselor de larg consum nealimentare pe tonete sau mese în trepte se solicită introducerea unui tarif de 4,3 lei/mp/zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS