15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMilitarul condamnat pentru incendierea iubitei a formulat apel

Militarul condamnat pentru incendierea iubitei a formulat apel

Militarul craiovean a fost reținut pe 3 martie, după decesul iubitei sale, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Militar Timişoara
Militarul craiovean a fost reținut pe 3 martie, după decesul iubitei sale, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Militar Timişoara

Caporalul craiovean condamnat la 13 ani și jumătate de închisoare pentru uciderea prin incendiere a iubitei sale a contestat sentința la Curtea de Apel Militară București, primul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 6 septembrie.

Caporalul Daniel Ștefan Truță, de 32 de ani, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv la sfârșitul lunii aprilie, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de omor calificat.
Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara au reținut că, pe data de 24 februarie, de Dragobete, caporalul Daniel Ștefan Truță s-a certat cu prietena lui, o craioveancă de 54 de ani, după care a stropit-o cu spirt și i-a dat foc. „La data de 24 februarie 2017, pe fondul unui conflict între inculpat şi concubina sa, acesta a stropit cu alcool sanitar victima, apoi, cu ajutorul unui spray și al unei brichete, i-a dat foc. Victima a suferit o serie de leziuni, prezentându-se împreună cu agresorul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a fost internată, iar pe data de 3 martie aceasta a decedat. Din constatările medicale preliminare din data de 24 februarie 2017 a reieșit că victima a prezentat leziuni ce s-au produs prin acţiunea flăcării şi i-au pus în primejdie viaţa“, au explicat procurorii militari din Timișoara.
Se pare că, după ce și-a dat seama ce a făcut, militarul craiovean a schimbat-o pe femeie de hainele cu care fusese îmbrăcată, apoi a urcat-o în mașina personală și a dus-o la Spitalul de Urgență Craiova. Reprezentanții unității medicale au precizat pentru Gazeta de Sud că femeia a decedat pe 3 martie, la ora 5.45 dimineața, în urma leziunilor suferite prin incendiere.
Caporalul Daniel Ștefan Truță a fost arestat preventiv pe 4 martie, printr-o hotărâre a Tribunalului Militar Timişoara, iar pe 26 aprilie a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Militar Timișoara.

13 ani și jumătate de închisoare pentru vătămări cauzatoare de moarte

Pe data de 8 august, judecătorii de la Tribunalului Militar Timișoara au dat o sentință în acest dosar. Instanța a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, iar Daniel Ștefan Truță a fost condamnat la 13 ani și șase luni de închisoare. În plus, inculpatului i-au fost interzise o serie de drepturi timp de patru ani după executarea pedepsei, cum ar fi dreptul de a alege, drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a deţine și folosi orice categorie de arme. De asemenea, instanța a dispus aplicarea pedepsei complementară a degradării militare, adică pierderea gradului şi a dreptului de a purta uniformă militară de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
În ceea ce privește latura civilă a procesului, instanța militară a dispus ca inculpatul să achite rudelor victimei suma totală de 170.000 de euro, reprezentând despăgubiri civile și daune morale. Spitalul de Urgență Craiova trebuie să primească de la inculpat suma de 8.902 lei drept despăgubiri civile.
Sentința Tribunalului Militar Timișoara a fost atacată cu apel atât de către inculpat, cât și de procurorii militari, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Militare București pe 22 august. Instanța a fixat primul termen de judecată a apelului pentru data de 6 septembrie.
Mai trebuie spus că, deși nu și-a recunoscut fapta în fața magistraților de la Tribunalului Militar Timișoara, inculpatul a fost condamnat după primul termen de judecată.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS