15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocatari din 1 Mai, disperaţi din cauza gunoiului

Locatari din 1 Mai, disperaţi din cauza gunoiului

Platforma de gunoi de pe strada Ion Augustin, din cartierul craiovean 1 Mai, care deserveşte Asociaţiile nr. 12 şi 14, continuă să dea bătăi de cap locatarilor din acea zonă. Aceştia sunt nevoiţi să suporte mirosul urât şi să vadă, în fiecare zi, gunoi înşirat pe lângă tomberoanele care s-au degradat. Containerele speciale pentru resturile reciclabile nu sunt folosite prea des, iar mulţi oameni pun pe lângă acestea ceea ce aruncă. Gazeta de Sud a mai scris, în urmă cu două săptămâni, despre această problemă, însă lucrurile nu s-au rezolvat. „Situaţia de la această platformă este aceeaşi. Containere sparte, a mai apărut un container fără roţi, mizerie peste tot, nu ridică nimeni pubelele pentru reciclare. Nici asociaţia de proprietari, nici Salubritatea nu au mişcat un deget, ba situaţia e chiar mai gravă, de parcă ne pedepsesc pentru tupeul de a ne plânge“, a declarat un bărbat care locuieşte în acea zonă. Pentru mulţi oameni care locuiesc pe strada Ion Augustin, platforma de gunoi a devenit un coşmar, iar femeia de serviciu munceşte triplu pentru a strânge tot gunoiul aruncat pe lângă containere. „Nu au ajuns cei de la Salubritate să ridice gunoiul. De trei ori, de azi dimineaţă, am făcut curăţenie pe lângă tomberoane. Şi, după cum vedeţi, tot mizerie este. Zilnic se întâmplă acelaşi lucru. Oamenii aruncă pe lângă tomberoane. Ştiu că Asociaţia nr. 12 a tot făcut sesizări la Salubritate. Miroase îngrozitor. Nu am văzut, de exemplu, muncitorii de la Salubritate să spele vreodată lichidul acela care curge tot timpul după ce pun gunoiul în maşini. Tot timpul găsesc aici baltă care miroase foarte urât“, a declarat femeia de serviciu a Asociaţiei nr. 12. Oamenii de bună credinţă, care respectă regulile şi aruncă gunoiul aşa cum trebuie, sunt nevoiţi să suporte indolenţa celor care lasă gunoiul pe lângă tomberoane. „Aici e mizerie tot timpul. Containerele sunt pline cam întotdeauna, iar oamenii aruncă de foarte multe ori gunoiul pe lângă ele. Mai sunt şi angajatele de pe la magazinele din zonă care aruncă în fiecare zi numai cartoane de la marfă. Nici măcar nu le bagă în containere speciale pentru cartoane, le lasă pe lângă. Nu cred că o să scăpăm vreodată de problema asta“, a declarat o femeie care aruncă gunoiul la platforma de pe strada Ion Augustin. Mai mult decât atât, în faţa platformei de gunoi există un teren viran, pe care se aduc, în mod constant, grămezi de moloz şi alte resturi din construcţii. Chiar şi firma care asfaltează parcările a trecut prin acea zonă şi a lăsat un morman de asfalt, care nu va mai putea fi folosit, chiar în apropiere de platforma de gunoi, şi nu s-a mai întors.

„Salubritatea este singură pe piaţă, face ce vrea“

Tomberoanele sunt aproape întotdeauna pline (Foto: Lucian Anghel)
Tomberoanele sunt aproape întotdeauna pline (Foto: Lucian Anghel)

Preşedintele Asociaţiei nr. 12 se plânge că demersurile lui de până acum către SC Salubritate Craiova SRL au fost în zadar. „Îmi tot promit că le schimbă pe cele deteriorate şi că mai aduc aletele. Aici este problema că platforma noastră nu deserveşte doar numărul de persoane trecut în acte, aici vine jumătate din cartier şi aruncă. Vinerea trecută am făcut ultimul demers să vină să schimbe un tomberon care nu mai are roţi şi să ne mai aducă altele. Însă, Salubritatea invocă tot felul de probleme şi nu au rezolvat această situaţie. Este singură pe piaţă, face ce vrea. Nu prea sunt în favoarea cetăţeanului“, a declarat preşedintele Asociaţiei nr. 12.

Femeia de serviciu strânge de mai multe ori gunoiul de pe lângă tomberoane (Foto: Lucian Anghel)
Femeia de serviciu strânge de mai multe ori gunoiul de pe lângă tomberoane (Foto: Lucian Anghel)

Reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL spun că gunoiul de pe platforma aflată pe strada Ion Augustin, din cartierul 1 Mai, se ridică zilnic, însă una dintre asociaţiile deservite de platforma de gunoi are datorii foarte mari. „SC Salubritate Craiova SRL are o relație comercială foarte bună cu Asociația de proprietari nr. 12 din 1 Mai, asociația fiind mereu cu plățile la zi. În ceea ce privește Asociația de locatari nr. 14 din 1 Mai, societatea noastră a acționat în judecată asociația pentru datorii totale de 796.788,5 lei, aferente perioadei iulie 2010 – octombrie 2016. Toate cele patru procese s-au finalizat prin sentințe definitive în favoarea societății noastre, însă, cel puțin până prezent, asociația nu și-a achitat obligațiile. De asemenea, de la 1 noiembrie 2016, SC Salubritate Craiova SRL a reziliat contractul de prestări servicii cu asociația sus-amintită, membrii acesteia fiind impuși, începând cu această dată, la Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Pentru schimbarea containerelor defecte, Salubritatea spune că există reguli stricte şi că operatorul urmăreşte starea de etanșeitate a recipientelor de colectare. „Containerele la care faceți referire sunt etanșe (nu pierd lichid), însă le lipsesc anumite componente, precum capace, roți și suporții aferenți acestora, componente care au dispărut, acest fapt neputând fi imputat societății noastre. Asociațiile de proprietari din municipiu primesc recipientele în comodat, prin contract. Documentul prevede și obligații din partea asociațiilor, având în vedere că acestea primesc în folosință, gratuit, un bun în care societatea noastră a investit bani. Totuși, având în vedere disconfortul locuitorilor din zonă, precum și relația bună pe care am avut-o cu Asociația de proprietari nr. 12 din 1 Mai vom încerca, în măsura posibilităților, să reparăm containerele, folosind componente ale unor recipiente casate“, a mai precizat Cristina Ghenea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS