14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopacii, interziși pe spațiul verde de pe strada Râului

Copacii, interziși pe spațiul verde de pe strada Râului

Copacii au fost plantați din proprie inițiativă de localnici pe spațiul verde de pe strada Râului (Foto: Lucian Anghel)
Copacii au fost plantați din proprie inițiativă de localnici pe spațiul verde de pe strada Râului (Foto: Lucian Anghel)

O cititoare din Craiova ne-a sesizat în legătură cu o situație constatată pe strada Râului, pe spațiul verde amenajat deasupra canalului colector al orașului, care separă cele două sensuri de mers. Aceasta susține că, de câteva luni, spre intersecția cu strada Popoveni au apărut, de-o parte și de alta a drumului, mai mulți copaci tineri, chiar la marginea pistelor pentru biciclete. Faptul că au fost plantați copaci nu ar fi un lucru rău, însă femeia se întreabă dacă se și poate face acest lucru, având în vedere că dedesubt se află casetele de beton cu care a fost acoperit canalul.
„Pe strada Râului, din articolele publicate de dumneavoastră, am aflat că pe spațiul verde dintre cele două sensuri nu se pot planta copaci, deoarece rădăcinile lor pot afecta casetele de beton prin care curge canalul colector. Cu toate acestea, la capătul străzii, dinspre 1 Mai, se pot vedea copaci plantați recent sau copaci mai bătrâni care nu au fost afectați de lucrările de amenajare a canalului. Ori este voie (și sincer mi-aș dori să văd câteva sute de copaci plantați aici, poate specii care nu au rădăcini în adâncime), ori nu este voie, și atunci înseamnă că cineva nu-și face treaba pentru care este plătit din bani publici“, ne-a scris craioveanca Irina Tudor.

„Nu ne-a zis nimeni că nu am avea voie să plantăm copaci aici“

Strada Râului a fost reabilitată în cadrul unui proiect cu fonduri europene care a presupus și amenajarea pe spațiul care separă sensurile de mers a unei zone verzi formate din gazon. Când s-a făcut recepția străzii, în iunie 2016, zona respectivă nu era în nici un caz acoperită de gazon, așa cum se solicitase și în caietul de sarcini al lucrării, ci cu pământ și cu multe bălării. Ulterior, aici a răsărit și gazonul solicitat, dar nici urmă de vreun copac nou sădit. De ce? Nu pentru că nu s-a cerut expres acest lucru constructorului, ci pentru că nu ar fi potriviți într-un astfel de loc, după cum susțin specialiștii în spații verzi din cadrul primăriei. Aceștia au explicat faptul că, fiind vorba de spațiul de deasupra canalului colector, rădăcinile copacilor ar putea afecta casetele de beton. Pe strada Râului, după casetare și ulterior modernizare, au fost „iertați“ doar cei câțiva arbori existenți de zeci de ani spre intersecția cu Șoseaua Popoveni.
Și, totuși, cum au răsărit acei copaci acolo? I-au plantat chiar locuitorii din zonă! „Păi au fost puși de noi (copacii – n.r.), de cine altcineva?! I-au pus bătrânii noștri, ca să fie mai multă umbră pe aici. Unii s-au prins, alții s-au uscat. Dar e mai frumos așa, cu pomii ăștia. Nu ne-a zis nimeni că nu am avea voie să plantăm copaci aici. Păi ce, să pui un pom e un lucru rău? Dar că primăria ne-a promis că ne pune aici trandafiri și ne-a lăsat cu iarba asta uscată, care nici nu a mai crescut prin unele locuri, nu spuneți nimic?“, ne-a lămurit o localnică. Dacă zona respectivă este una unde nu se pot planta copaci, atunci angajații primăriei ar trebui să intervină înainte ca rădăcinile acestora să se afunde mai adânc în pământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS