3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPompierii vor putea aplica amenzi unităţilor şcolare

Pompierii vor putea aplica amenzi unităţilor şcolare

Pompierii vor putea aplica amenzi unităţilor şcolare, după 30 septembrie
Pompierii vor putea aplica amenzi unităţilor şcolare, după 30 septembrie

Multe dintre şcolile din judeţul Gorj nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj are în evidenţe un total de 128 de instituţii de învăţământ de pe raza judeţului, care au nevoie de autorizaţie specială de securitate la incendiu. Este vorba de o întreagă documentaţie realizată în baza legislaţiei care reglementează măsurile care trebuie luate şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca unităţile de învăţământ să fie sigure pentru elevi şi pentru profesori. Aşa cum era de aşteptat, puţine din conducerile şcolilor gorjene au făcut demersuri pentru a intra în legalitate. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, în prezent, doar 51 de şcoli deţin autorizaţia de securitate la incendiu.
Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, a declarat că foarte multe din cele 77 de unităţi de învăţământ îşi vor deschide porţile fără să deţină avizul respectiv. Cu toate acestea, administratorii şcolilor au beneficiat deja de o păsuire din partea autorităţilor responsabile. Faptul că nu au făcut prea multe demersuri pentru întocmirea şi depunerea documentaţiei necesare în vederea eliberării avizului de securitate la incendiu de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arată că autorităţile se aşteaptă să beneficieze de încă o păsuire de la aplicarea legii. „Sunt în prezent 77 de unităţi şcolare din 128 care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Mai au timp să depună măcar documentaţiile cei responsabili, respectiv administratorii şcolilor, fie că este vorba de autorităţi locale sau conducerile unităţilor de învăţământ. Este vorba de grădiniţe, şcoli şi licee“, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Amendă de până în 50.000 de lei

Potrivit lui Florin Chisim, dacă factorii responsabili vor depune până pe 30 septembrie documentaţiile necesare, în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu, acestea vor scăpa de sancţiuni. După 30 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj va trece la aplicarea de amenzi. Acestea sunt cuprinse între 20.000 de lei şi 50.000 de lei. De asemenea, potrivit legislaţiei actuale, dacă după 31 decembrie 2017 vor mai exista şcoli fără autorizaţia respectivă, acestea riscă să îşi închidă porţile. Rămâne de văzut dacă vreun Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă îşi va asuma să pună lacătul pe vreo şcoală care nu deţine autorizaţia necesară. Potrivit ISU, până la data obținerii autorizației de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu rămâne în exclusivitate a beneficiarilor investițiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS