5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTel Drum-ul care a asfaltat strada Râului, la DNA

Tel Drum-ul care a asfaltat strada Râului, la DNA

Strada Râului a fost peticită în mai multe locuri înainte de a fi recepționată de Primăria Craiova
Strada Râului a fost peticită în mai multe locuri înainte de a fi recepționată de Primăria Craiova

Conducerea firmei Tel Drum SA, cea care face obiectul unui dosar privind executarea unor lucrări fără autorizație pe strada Râului din municipiul Craiova, s-a prezentat ieri la sediul DNA. Directorul general al Tel Drum, Petre Pitiş, directorul adjunct, Nedea Florea, şi un angajat al firmei, Mircea Vişan, sunt cercetaţi de DNA pentru obţinere pe nedrept de fonduri europene, alături de ei fiind anchetat şi Ioan Florian, reprezentant al firmei WFA Impex SRL. Prejudiciul în acest dosar se ridică la peste patru milioane de lei, potrivit procurorilor DNA.

Procurorii Direcției Naționale Antico­rupție (DNA) anun­țau, la sfârșitul săptămânii trecute, punerea sub acuzare a firmei Tel Drum SA, a conducerii acesteia, dar și a reprezentantului WFA Impex SRL.
Firma Tel Drum, în calitate de persoană juridică, este cercetată pentru obţinere pe nedrept de fonduri europene, iar WFA Impex SRL pentru complicitate la această infracţiune.
Cercetările în acest dosar au fost începute în luna mai, când Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a sesizat DNA cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme care ar fi folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea prețului unor utilaje.
În urma anchetei, procurorii DNA au reținut că, în cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum SA în cadrul Programului „Creșterea Competitivității Economice“, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să achiziționeze o stație mobilă de mixturi asfaltice. Problema este că procedura de achiziție a stației ar fi fost simulată, după cum susțin anchetatorii. „În cadrul proiectului prin care a primit finanțare din bani europeni, Tel Drum SA, prin reprezentanții săi Vișan Mircea și Petre Pitiș și cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL și a lui Neda Florea și Ion Florian, a simulat procedura prin care a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice“, au precizat anchetatorii.
Mai exact, WFA Impex SRL este o firmă afiliată Tel Drum SA, fiind interpusă între furnizorul stației și Tel Drum. „În realitate, această firmă (WFA Impex SRL – n.r.) are o relație de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de Tel Drum SA“, au mai reținut procurorii DNA. Mai mult decât atât, reprezentanții Tel Drum au purtat negocieri directe cu furnizorul stației de mixturi asfaltice, inclusiv în ceea ce privește oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL.
Prejudiciul în acest dosar a fost calculat la 4.170.462 lei, reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene.

Șeful Tel Drum: Contractul şi licitaţia au fost legale

Petre Pitiş, directorul general Tel Drum, a venit ieri la DNA
Petre Pitiş, directorul general Tel Drum, a venit ieri la DNA

Directorul general al Tel Drum, Petre Pitiş, a venit ieri la DNA pentru a asista la percheziţia informatică a calculatoarelor ridicate de procurori.
Potrivit Mediafax, la intrarea în sediul Parchetului, Pitiș a susținut că licitaţia pentru staţia mobilă de mixturi asfaltice a fost făcută conform Ghidului.
„Din punctul nostru de vedere, licitaţia a fost întocmită conform Ghidului. (…) Conform Ghidului, eram obligaţi să facem licitaţie publică, ceea ce am şi făcut. Licitaţia publică a fost publicată pe site-ul AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale). Putea participa şi firma producătoare şi orice altă firmă. Eu nu pot să vă spun decât că în acel proiect erau mai multe componente, staţia mobilă fiind una dintre componentele proiectului. Noi am scos la licitaţie întreg proiectul. Nu am detalii despre firma care a câştigat, cât a cheltuit pentru fiecare componentă a proiectului“, a spus Pitiş, referitor la acuzaţiile care i se aduc.
Același Petre Pitiş a mai spus că este acţionar majoritar al companiei Tel Drum, el având 50% dintre acţiuni, iar de când a preluat societatea, în 2007, Liviu Dragnea nu a avut nicio implicare.
„Deţin 50% dintre acţiunile Tel Drum. Mai sunt alţi cinci acţionari. Între aceştia nu se numără şi nu s-a numărat Liviu Dragnea, din 2007, de când conduc eu firma. El nu a avut nicio legătură cu firma de când eu conduc această societate. Nu avem o relaţie personală, nu l-am întâlnit nici când era preşedinte la Consiliul Judeţean, nu a semnat dumnealui contractele din parte Consiliului Judeţean pe care le-am câştigat la licitaţie. Erau semnate de domnul vicepreşedinte al CJ“, a mai spus Pitiș.

Scandalul Tel Drum de la Craiova

Gazeta de Sud a dezvăluit faptul că firma Tel Drum SA face obiectul unei anchete preluate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Este vorba de un dosar penal în care se anchetează circumstanțele în care firma Tel Drum a executat lucrări fără autorizație pe strada Râului din municipiu, în cadrul unui proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro.
În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem“ (față de faptă) pentru „executarea de construcții fără autorizație“, infracțiune prevăzută de Legea nr. 50/1991 privind construcțiile.
Scandalul „Tel Drum“ de la Craiova a explodat în septembrie 2016, când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că Tel Drum SA executase o parte din lucrările de rabilitare a străzii Râului din Craiova fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul. În plus, pe un tronson de circa 2 km, în sensul dinspre intersecția cu str. Tabaci către str. Brestei, apăruseră crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le astupase cu mastic.
Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat pur și simplu recomandarea ISC și a recepționat strada, dând-o în exploatare.
Parchetul General a invocat caracterul nepublic al anchetei în această fază și nu a oferit mai multe amănunte din dosar, care a fost preluat de la Craiova pe data de 14 aprilie 2017.

Declarațiile lui Dragnea după perchezițiile de la Tel Drum

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, la Călărași, că este un lucru bun să se facă percheziții la cât mai multe firme. Astfel, în ceea ce privește percheziția DNA la firma Tel Drum, Dragnea a spus: „N-o văd pentru că n-am fost acolo, dar cred că e un lucru bun să se facă percheziții la cât mai multe firme, poate încet-încet o să se închidă aceste firme și lăsăm loc pe piață la alții“. Potrivit presei, Tel Drum SA ar fi controlată de Liviu Dragnea. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS