16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎntârzie lucrările de construire a hidrocentralelor din Defileul Jiului

Întârzie lucrările de construire a hidrocentralelor din Defileul Jiului

Lucrările au fost începute în anul 2004
Lucrările au fost începute în anul 2004

Lucrările de amenajare hidroenergetică a râului Jiu, în Defileul Jiului, înregistrează întârzieri. O comisie de specialişti din cadrul Ministerului Energiei a verificat, la începutul acestei săptămâni, stadiul lucrărilor la cele două hidrocentrale din Defileul Jiului.
Delegaţia a fost condusă de secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, gorjeanul Andrei Maioreanu. Specialiştii au vizitat barajul de la Livezeni, precum şi hidrocentralele de la Bumbeşti-Jiu şi Dumitra. Potrivit lui Andrei Maioreanu, există anumite întârzieri în ceea ce priveşte lucrările de amenajare a barajului de la Livezeni. În acest sens, în următoarele zile va avea loc o întâlnire cu directorii Romelectro, firma care execută investiţia din Defileul Jiului.
„Am avut o deplasare în amenajarea din Defileul Jiului. Am parcurs fiecare etapă. Am fost la barajul de la Livezeni, la centrala de la Dumitra, la centrala de la Bumbeşti-Jiu. Am constatat anumite întârzieri, în special pe zona Livezeni. Voi avea o întâlnire la Bucureşti, în special cu cei de la Romelectro, pentru că este o asociaţie care a câştigat lucrările“, a declarat Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Potrivit lui Andrei Maioreanu, investiţia de amenajare hidroenergetică din Defileul Jiului este contestată de organizaţiile de mediu, care susţin că debitul râului Jiu va scădea drastic şi în acest fel va fi afectată flora şi fauna din Parcul Naţional Defileul Jiului. Secretarul de stat a precizat că lucrările nu vor afecta arealul şi că va fi asigurat pentru râul Jiu debitul prevăzut de normative. „Există unele ONG-uri care militează împotriva acestor investiţii din Defileul Jiului. Este unul calibrat pe aşa ceva. Nu au dreptate, dar acolo unde au fost făcute observaţii juste voi sta de vorbă cu cei de la Romelectro să le respecte. Voi avea o discuţie şi pe această temă. Investiţia respectă condiţiile de mediu“, a mai spus Andrei Maioreanu.
În anul 2015, Hidroelectrica a alocat 77 de milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la hidrocentralele cu aducţiune subterană din Defileul Jiului. Este de amintit că şantierul lucrărilor din Defileul Jiului a fost deschis încă din anul 2004, însă nu s-a mai reuşit încheierea construcţiei celor două centrale electrice de la Dumitra şi de la Bumbeşti-Jiu.
În anul 2015 au fost avansate şi două termene de finalizare a lucrărilor: august-septembrie 2016 pentru centrala Dumitra și primul semestru al anului 2017 pentru centrala Bumbești-Jiu. Nici unul dintre acestea nu a fost respectat. Cel mai probabil, lucrările ar putea fi gata anul viitor, dacă nu se va reuşi finalizarea pe finalul anului 2017.
La finalizarea proiectului, centralele Dumitra și Bumbești-Jiu vor avea o putere instalată totală de 65 MW și un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totală a investiției se ridică în total la 230 de milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de peste 85%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS