6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFirma care a ciopârțit teii din Corabia, amendată cu 2.500 de lei

Firma care a ciopârțit teii din Corabia, amendată cu 2.500 de lei

Firma General Trust din Pitești care execută lucrări de modernizare pe mai multe străzi din Corabia a fost sancționată miercuri, 16 august 2017, de comisarii Gărzii de Mediu Olt, cu o amendă de 2.500 de lei pentru că a intervenit asupra mai multor copaci de pe strada Cuza Vodă fără să fi obținut în prealabil autorizație de la Primăria Corabia. Nici o sancțiune nu a fost, în schimb, aplicată administrației publice locale, care are desemnate persoane pentru supravegherea șantierului, persoane sesizate, de alfel, de corăbieni cu privire la ce se întâmplă.

Ce au constatat comisarii

„La data controlului, în zona respectivă se executau lucrări de reabilitare şi modernizare a străzii, în baza proiectului «Reabilitare şi modernizare străzi oraşul Corabia, județul Olt», al cărui beneficiar este Consiliul Local Corabia.
S-a constatat că majoritatea arborilor din speciile tei și dud existenţi pe aliniamentele străzii erau afectați de lucrările în curs de execuţie. Arborii au fost vătămaţi în diferite proporţii, de la tăierea unor ramuri și afectarea trunchiului, până la tăierea unor rădăcini ieşite la suprafaţa solului. Un singur arbore a fost tăiat complet, părţi ale acestuia găsindu-se pe partea carosabilă a străzii propuse pentru reabilitare“, a transmis Garda de Mediu Olt prin intermediul unui comunicat de presă. Pe de altă parte, lucrarea în cauză nu necesita un aviz special de mediu, au mai precizat comisarii, amintind însă că prin clasarea notificării, Agenția pentru Protecția Mediului Olt a impus, în schimb, niște condiții: „Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora“.

„Acei arbori nu mai sunt în picioare“

Locuitorii din Corabia spun că situația este, de fapt, mult mai gravă decât săptămâna trecută, când în presă au apărut pentru prima dată fotografii cu arborii decupați pentru a face loc bordurilor. „De fapt, când spun de arborii afectați în diferite proporții, vorbesc de ceilalți rămași în picioare, pentru că toți sunt afectați în urma lucrărilor. Acei copaci ciopârțiți, astăzi nu mai sunt deloc în picioare, să ne înțelegem“, a declarat Mihaela Safta, cetățeanul care a semnalat constant, pe pagina de Facebook, abuzurile lucrătorilor, dar a depus sesizări și la Garda de Mediu, și la Agenția pentru Protecția Mediului. Imagini cu teiul ciopârțit mai întâi și ulterior tăiat au fost, de altfel, postate pe contul de Facebook al Mihaelei Safta, alături de un filmuleț.
Ce este și mai grav, a continuat Mihaela Safta, este că tăierile vor continua. „Ce pot să fac mai mult de atât, în condițiile în care, atunci când trec pe stradă, lumea îmi declară susținerea, îmi face semne de apreciere, dar când îi rog să semneze, de exemplu, petiția on-line și s-o distribuie, îmi spun doar «da, o să semnez». Semnează oameni din toate colțurile țării, mai puțin cei de aici, care se tem. Logica este, din câte am înțeles stând de vorbă zilele astea cu cei de la urbanism, din primărie, că e de prost gust să stăm cu copacii ăștia cu trunchiurile groase. Trebuie să cumpere salcâmi japonezi, cum se face în alte orașe“, a mai declarat Safta.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia, Dan Oltean, susţine că există aproximativ 300 de cereri ale cetăţenilor care doresc să li se taie teii bătrâni şi uscaţi din faţa porţii pentru că le pun în pericol viaţa şi casele.
Garda de Mediu a mai stabilit că firma nu mai poate interveni asupra copacilor în continuarea lucrărilor pe strada Cuza Vodă, dar și că aceeași firmă trebuie să evalueze în ce măsură copacii au fost vătămați și să se asigure că aceștia nu prezintă un pericol pentru cetățeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS