15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȚânțarii, greu de stârpit

Țânțarii, greu de stârpit

După trei etape de dezinsecție prin pulverizare aeriană și alte trei prin pulverizare terestră, țânțarii și muștele tot le mai provoacă deranj craiovenilor. În plus, anul acesta sunt prezente în număr mare și afidele. Salubritatea spune însă că a făcut dezinsecție ca la carte.
Craiovenii se plâng că sunt terorizați de țânțarii și muștele care au apărut în număr foarte mare în oraș, deși, de la începutul verii și până în prezent, în Craiova au avut loc trei acțiuni de dezinsecție. Nu putem spune că precipitațiile și umiditatea au dus la înmulțirea insectelor, pentru că în această vară au fost precipitații puține și am avut parte mai mult de temperaturi ridicate.
Cu toate că au avut loc trei etape de dezinsecție de la începutul sezonului cald, populația se plânge că se confruntă cu o „invazie“ de insecte, cele mai supărătoare fiind țânțarii și muștele.
Cele mai mari probleme sunt în zonele cu multă vegetație și ochiuri de apă, cum ar fi parcurile, lacurile și zonele învecinate apelor, unde țânțarii își depun ouăle și în decursul unei săptămâni apar sute și chiar mii de insecte mature. Un astfel de loc propice apariției în număr mare a țânțarilor sunt și blocurile ale căror subsoluri sunt inundate. „Seara vin roi, nu poți rezista mușcăturilor. Mai stăteam pe bancă, în grădina blocului. Acum nu mai poți, din cauza țânțarilor. De la Salubritate au dat cu substanță, dar degeaba. Pe mine m-au mușcat de față și de mână și mi s-a umflat, iar mâncărimea nu dispare. În casă mai dai cu soluții, mai pui pastile, dar afară… Noi aici suntem și aproape de parc, este vegetație, lacul, au toate condițiile de înmulțire“, s-a plâns Carmen Stănculescu, locatară în cartierul 1 Mai.
Din cauza acestor insecte până și o ieșire în parc, unde craiovenii caută răcoare şi aer curat, se poate transforma într-o plimbare neplăcută. „Eu vin foarte des cu nepoțeii și dimineața, și seara, dar nu poți să stai în parc. Sunt foarte mulţi țânțari, nu numai în zona apei, ci peste tot. Sunt parcă mai mari, mai negri și agasanți. Față de anii trecuți, am observat că mușcăturile ustură. Ar trebui să se ia măsuri, că este păcat, nu mai poți intra în parc. Aici este aer curat, dar deranjează țânțarii“, a spus Ioan Funțescu, un craiovean ieșit la plimbare cu nepoții în Parcul „Romanescu“.
Aceeași problemă o întâlnim în toate grădinile publice ale orașului, dar și în zona de blocuri și case. „Aici le avem pe toate: țânțari, muște, miros, ciori și te mai miri ce. Eu locuiesc aproape de parc și vin să mă plimb cu bicicleta. Uneori dimineața, dar de cele mai multe ori seara. Îi simt cum se lovesc de față din mersul bicicletei sau bâzâie pe la urechi. Aici unde avem Jiul, groapa de gunoi, pădurea, trebuie să se dea mai des cu substanțe, că altfel nu pot fi stârpiți“, este de părere Pavel Nicolae, un craiovean care vine aproape zilnic în Parcul Tineretului.

Pericolul din înțepătura de țânțar

Mușcătura de țânțar, pe lângă faptul că provoacă neplăceri din cauza mâncărimii și umflăturii, poate aduce în organismul uman microbi. Țânțarul poate transmite malaria. Din fericire, în zona noastră această boală nu se transmite în mod frecvent în masă. Ciupiturile țânțarilor devin periculoase atunci când zona se infectează. Acest lucru se poate întâmpla frecvent la copii. Ei se scarpină, își fac răni, iar microbii pătrund cu ușurință. Medicii ne recomandă să folosim o soluție puternic mentolată, să dăm copilului haine deschise la culoare. În cazul în care mușcătura s-a produs, este bine să punem gheață și să folosim soluții antihistaminice. Foarte important de ținut minte, niciodată nu se dă cu alcool.

Și afidele sunt supărătoare

Alte insecte care creează neplăceri craiovenilor în această perioadă sunt afidele. Locuitorii urbei se plâng că acești păduchi ai plantelor au apărut în ultima vreme în număr mare, invadând zonele verzi.
„Nimeni nu spune nimic și autoritățile se pare că sunt oarbe în ceea ce privește infestația cu dăunători a parcurilor. Locuiesc în zona Parcului Mureș (părculeţul de vizavi de Spitalul Judeţean Craiova – n.r.) și în acest an au apărut afide, ce au infestat mai toate zonele verzi din Craiova. Ne-am săturat să spălăm mașinile la două zile din cauza geamurilor «pictate» de «mierea» produsă de afide. Mai mult, acestea mușcă la fel ca țânțarii și deja ne este frică să mai lăsăm copiii în parc. Cei de la RAADPFL ce păzesc?! Îmi vine greu să cred că nu au habar de această situație. Sunt buni să toace banii degeaba! Au stropit de țânțari cu apă de ploaie pentru că sunt încă prezenți în zonele verzi și nici măcar nu a plouat în perioada aceasta, astfel încât să se poată acoperi cu scuze de genul «a plouat mult». Sunt curios ce explicații au pentru situația existentă în zonele verzi și dacă se iau măsuri… Sau așteptăm gerul?“, întreabă un craiovean, într-o sesizare transmisă pe adresa de e-mail a GdS. Am încercat să aflăm un răspuns de la reprezentanții RAADPFL, dar aceștia nu au putut fi contactați.

Salubritatea se „luptă“ cu țânțarii

„În cursul acestui an sunt programate să aibă loc, pe domeniul public, trei etape de dezinsecție prin pulverizare aeriană și alte trei prin pulverizare terestră, desfășurate alternativ, pentru o eficiență sporită. Până în luna august, au avut loc trei intervenții, două dezinsecții aeriene și una terestră, în plus fiind organizată și o etapă intermediară, desfășurată prin pulverizare terestră numai în parcuri („Nicolae Romanescu“, Tineretului, Grădina Botanică și zonele adiacente acesteia), în perioada 5-7 iulie. În prezent, se desfășoară cea de-a patra etapă de dezinsecție pe domeniul public, prin pulverizare terestră.
Substanțele folosite în cadrul acestor intervenții sunt unele cu spectru larg de acțiune, aflate în grupa a treia de toxicitate. Pentru dezinsecția aeriană am utilizat Aqua K-Othrine, în timp ce pentru dezinsecțiile terestre folosim Supertox și Extratox, substanțe pe care le-am folosit și în cursul anului trecut.
De asemenea, precizăm faptul că, potrivit art. 109 alin. (1) din Regulamentul privind desfășurarea activităților de salubrizare, «persoanele fizice sau juridice deținătoare de spații construite, indiferent de destinație, curți și/sau terenuri virane sau amenajate, unitățile de administrare a domeniului public, ocoalele silvice, instituțiile publice, precum și unitățile care au în exploatare rețele tehnico-edilitare sunt obligate să asigure efectuarea operațiunilor periodice de dezinsecție și deratizare ori pentru stingerea unui focar, în spațiile deținute de acestea»“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS