12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul primar din Caracal, judecat pentru 1.012 fapte penale

Fostul primar din Caracal, judecat pentru 1.012 fapte penale

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel (foto), pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat și pentru 1.011 fapte de abuz în serviciu.
Din grupul organizat în Primăria Caracal trimis în judecată mai fac parte alţi colaboratori ai primarului, şi anume: Maria Tudor, director executiv al Direcției Economice, Mariana Benghe, auditor în cadrul Compartimentului de Audit Public Intern, Elena Neculăiţă şi Natalia Olaru, consiliere la Compartimentul Buget – Contabilitate, Finanțe Publice din cadrul Direcției Economice, Mariana Coşoveanu şi Maria Guţă, casiere la casieria centrală din cadrul Direcției Economice, Gabriel Buleteanu, șef al Serviciului Juridic – Contencios, Mihaela Claudia Dumitrescu (fostă Duică), funcționar public.
De asemenea, din „Lotul Caracal“, cum a fost denumit generic acest dosar, mai fac parte Sandu Grigore, reprezentant al SC GRION IGNIFUG SRL, George Pavel, reprezentant al PF PAVEL GEORGE, Georgeta Cercel, reprezentant al SC STEFANOTIS SRL, Florica Popa Florea, reprezentant al SC ACRONIC SERV SRL, Vasile Văduva, reprezentant al SC ALVAAD PROD SERV SRL la data faptelor, Daniela Stroe, Alexandru Ionescu, reprezentant al SC MARIO SRL la data faptelor, Florinel Stroe, reprezentant al SC SF SRL la data faptelor, Paul Popa, reprezentant al SC MULTIACTIV SISTEM SRL, precum şi firmele SC GRION IGNIFUG SRL, SC STEFANOTIS SRL, SC MARIO SRL, SC ACRONIC SERV SRL, SC ALVAAD PROD SERV SRL, cu toţii acuzaţi de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Mecanismul de prejudiciere

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat care a avut drept scop obținerea, de către membrii săi și persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituției publice, în condiții nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operațiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 de lei.
Gheorghe Anghel, primarul municipiului Caracal, și Maria Tudor, care au deținut și calitatea de inițiatori și coordonatori ai grupului, au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie și au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăți comerciale, fără ca aceste plăți să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligații de plată în sarcina Primăriei Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepționării bunurilor plătite și folosirea acestora în interesul instituției, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziții și fără ca aceste operațiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv.
„Acestea mi-au spus să trec în facturi sume mai mari deoarece au nevoie de bani pentru protocol și acțiuni caritabile, cum ar fi acordarea de ajutoare unor copii nevoiași. Am emis aceste facturi întrucât s-au exercitat presiuni asupra mea de către cele două. Mi se punea în vedere că prin prisma funcției pe care o au puteam să am probleme, că-mi vor trimite tot felul de controale. Am avut și un sediu secundar, cu hrană pentru animale, și, nu știu dacă a fost coincidență sau nu, acel magazin a fost verificat de diverse organe ale statului, iar în final a fost închis. La o săptămână dupa ce am închis magazinul, în respectivul sediu și-a deschis magazin fiica doamnei Natalia Olaru, Daniela Stroe (angajată și ea în primărie – n.r.)“, a spus Georgeta Cercel, vorbind despre inculpatele Natalia Olaru și Elena Niculăiță.

Martor-inculpat se disculpă

La grupul infracțional organizat au aderat reprezentanți de fapt/de drept ai societăților comerciale în numele cărora s-au emis pretinsele „documente justificative“ și alți funcționari publici din cadrul Primăriei Caracal care au pus la dispoziția angajaților din cadrul Direcției Economice și casieriei centrale numeroase facturi fiscale și chitanțe cu conținut nereal, documente de evidență primară în care au fost consemnate, de regulă, prestări de servicii fictive în beneficiul instituției publice şi au achiziționat produse care nu erau necesare instituției publice.
„Eu am avut relații cu Primăria Caracal ca persoană fizică autorizată. Aveam o prăvălie și puneam geamuri la primărie și la instituțiile subordonate. Facturile îmi erau plătite cu o întârziere de trei-patru luni, dar până să fie plătite mi se cerea să întocmesc alte facuri pentru aceeași marfă, spunându-mi că cele vechi se vor anula. Am înțeles că valoarea tuturor facturilor a fost încasată, dar nu de către mine. Persoanele cu care colaboram erau Natalia Olaru, Elena Niculaiță și Maria Tudor – directorul economic. În mod deosebit veneau după facturi Natalia Olaru și Elena Neculăiță, aceasta până în 2010, când s-a pensionat. La un moment dat, mi-am dat seama că ceva este în neregulă și le-am atras atenţia celor trei, dar ele mi-au spus să-mi vad de treaba mea, că au cunoștințe la organele de control și nu se va întampla nimic. (… ) Eu nu am profitat din banii primăriei. Am emis facturi de 1,1 milioane de lei. Am încasat aproximativ 700.000 de lei prin conturi bancare și 40.000 prin casierie, diferența de 360.000 de lei fiind încasată de cele trei inculpate menționate“, a spus Pavel George, un alt inculpat.

Primarul a suprimat controlul financiar intern

Gheorghe Anghel, în calitate de inițiator și lider al grupului infracțional organizat, a acționat în mod concertat alături de ceilalți inculpați pentru obținerea de foloase patrimoniale/nepatrimoniale (sume de bani și capital electoral) atât pentru sine, cât și pentru alții (ceilalți membri ai grupării sau persoane apropiate acestuia), folosind în mod discreționar bugetul local al Primăriei Caracal ce provenea în special din veniturile încasate din impozite și taxe locale, manipulate prin casieria centrală.
Potrivit procurorilor, Gheorghe Anghel a folosit discreționar bugetul local, în sensul că a organizat diverse „mese de protocol“, fără respectarea prevederilor legale și a hotărârilor Consiliului Local al municipiului Caracal, și a achiziționat servicii de presă destinate promovării unei imagini favorabile, încălcând flagrant obligațiile stabilite de lege în sarcina sa ca ordonator principal de credite.
În acest sens, a dat dispoziții atât direct, dar mai ales indirect, prin intermediul directorului economic, să fie plătite sume de bani în special din numerarul casieriei, dar și prin ordine de plată (semnate de el și Maria Tudor), din conturile de trezorerie ale instituției publice, fără respectarea prevederilor legale și în baza unor înscrisuri care, în cea mai mare parte, nu atestau prestații reale făcute în beneficiul primăriei sau al municipiului Caracal.
Pentru ca mecanismul infracțional elaborat alături de Maria Tudor să poată fi efectiv aplicat și să nu fie sesizate organele fiscale sau penale competente, Gheorghe Anghel a suprimat mecanismele de control (controlul intern managerial, controlul financiar preventiv și auditul intern) prevăzute de lege, care aveau ca obiect tocmai verificarea regularității și legalității acestor plăți și, implicit, folosirea eficientă a fondurilor publice care constituiau bugetul Primăriei Caracal.
În același scop, cei doi au hotărât de comun acord eliminarea etapelor obligatorii prevăzute de lege cu privire la utilizarea fondurilor publice și, implicit, suprimarea înscrisurilor care ar fi trebuit să fie semnate de aceștia – dispoziția de plată către casierie și ordonanțarea de plată, tocmai pentru a suprima dovezile scrise care probau activitatea infracțională derulată în perioada 2009-2012.
Consiliul Local al municipiului Caracal s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.009.500 lei. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Secretarul CJ Olt, printre inculpați

secretar buleteanu - foto jurnaldeziarist.blogspot.ro

În rândul inculpaților din noul dosar apare Gabriel Buleteanu (foto), de 41 de ani, secretar al Consiliului Județean Olt din 2014. La data comiterii faptelor incriminate în noul dosar (2009-2012) Buleteanu ocupa funcția de șef al Serviciului Juridic – Contencios din cadrul Primăriei Municipiului Caracal, perioadă în care, spun procurorii, pe diverse căi s-au furat peste 5 milioane lei din conturile primăriei. Juristul promovat între timp în funcția de secretar al județului este acuzat de „abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS