27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRidicarea gunoiului s-a ieftinit în iulie și s-a scumpit în august

Ridicarea gunoiului s-a ieftinit în iulie și s-a scumpit în august

De la 1 august, craiovenii plătesc mai mult pentru ridicarea gunoiului menajer, comparativ cu luna iulie (Foto: arhiva GdS)
De la 1 august, craiovenii plătesc mai mult pentru ridicarea gunoiului menajer, comparativ cu luna iulie (Foto: arhiva GdS)

Craiovenii au scăpat, de la 1 iulie, de plata taxei de mediu, care a dus, la începutul anului, la creșterea tarifului pentru colectarea gunoiului menajer, însă facturile vor fi mai mici doar în luna iulie. De la 1 august, SC Salubritate Craiova SRL, societatea care se ocupă de salubrizarea orașului, a crescut tarifele de ridicare a gunoiului, invocând aspecte de natură economică și legislativă, decizia fiind votată în ședința de săptămâna trecută a consiliului local.

Doar o lună se pot bucura craiovenii de un tarif mai mic plătit pentru ridicarea gunoiului menajer, după ce guvernul a emis, pe 30 iunie, o ordonanță de urgență prin care a suspendat, până la 1 ianuarie 2019, aplicarea taxei de 80 de lei pe tonă pentru deșeuri inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare. Introducerea taxei respective, care are la bază o Directivă Europeană din 2004 dată cu scopul de a descuraja depozitarea la groapa de gunoi și de a încuraja reciclarea, a fost amânată ani la rând, dar până la urmă a fost legiferată, iar de la 1 ianuarie 2017 s-a regăsit și în facturile craiovenilor. Cu toate că era vorba de o taxă care avea ca destinație finală Fondul de Mediu și era adresată proprietarilor sau administratorilor depozitelor de deșeuri, la Craiova ea a fost transformată pe loc în tarif și pusă pe seama populației.
În prima ședință din an, taxa a trecut de votul consiliului local, iar craiovenii s-au trezit că trebuie să plătească în plus pentru gunoiul pe care îl produc. Mai exact, de la 1 ianuarie fiecare craiovean a trebuit să achite lunar pentru deșeul menajer 9,04 lei, în loc de 6,72 lei, cât plătise până atunci, în timp ce agenţii economici şi instituţiile publice 107,05 lei pentru fiecare metru cub de deşeuri, în loc de 73,73 lei/mc. Primăria a motivat la acea vreme că operatorul depozitului de la Mofleni, SC Eco Sud SA, nu poate suporta din bugetul propriu costul suplimentar cauzat de noua taxă, așa că a ales varianta introducerii ei în tariful de colectare a gunoiului.

Genoiu: A fost o bâjbâială la nivelul Ministerului Mediului

Ordonanța de Urgență nr. 48/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, intrată în vigoare de la 1 iulie, a suspendat până la 1 ianuarie 2019 taxa de 80 de lei pe tonă pentru deșeurile depuse la groapa de gunoi, taxa care ar urma apoi să crească la 120 de lei, începând cu 1 ianuarie 2020. Decizia a fost luată „ținând cont de faptul că actuala formă a taxelor a condus la majorarea tarifelor practicate pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare a localităților cu contravaloarea acestei obligații fiscale datorată la Fondul pentru mediu, reflectându-se asupra veniturilor populației, care în final va suporta această cheltuială“, după cum se precizează în ordonanță.
„Pe 30 iunie a apărut o ordonanță de urgență care anulează acea taxă de groapă. După părearea mea, a fost o bâjbâială la nivelul Ministerului Mediului, pentru că această ordonanță a fost solicitată de noi, de către primarii din țară, încă din luna februarie. Nu știu motivul pentru care ministerul nu a promovat mai devreme această solicitare a primăriilor de a suspenda taxa, care era introdusă conform unor angajamente luate față de Comisia Europeană. Dar angajamentele ni le-am luat noi, nu ni le-a impus nimeni, și așa cum le-am luat puteam veni și cu amendamente la ele. Adică puteam cere un nou termen, lucru care s-a și întâmplat până la urmă“, explica și primarul Craiovei, Mihail Genoiu, într-o conferință de presă susținută la începutul lunii iulie.

Tariful scade, dar crește

Cum taxa a dispărut, era de așteptat ca în luna iulie tariful pentru ridicarea gunoiului menajer de la populație să revină la cel de anul trecut, iar craiovenii să nu mai „cotizeze“ la Fondul pentru mediu, cum se întâmplase în prima jumătate a anului 2017. Pentru acest lucru era nevoie tot de o hotărâre de consiliu local, iar aceasta a venit în ședința ordinară de săptămâna trecută. Numai că, în proiectul de hotărâre, suspendarea de la 1 iulie a taxei a fost trecută la pachet cu „modificarea tarifelor existente pentru activităţile serviciului de salubrizare“ și cu „aprobarea de tarife noi“. Cu alte cuvinte, tariful pentru gunoi a scăzut pentru a crește din nou. Hotărârea a fost bine ticluită, fiind introdusă în „Proiectul privind împuternicirea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Craiova să voteze în Adunarea Generală a Asociaților Salubris Dolj modificarea Anexei nr.14 la contractul de delegare nr.1/2013“ și votată în unanimitate. „Facturile emise către populație pe 31 iulie sunt mai mici, pentru că tariful nu mai include și acea taxă de 80 de lei, dar, de la 1 august, a fost votată în consiliul local creșterea tarifului, iar facturile care se vor emite pe 31 august vor fi mai mari. Tariful nu s-a mai modificat din 2013, iar de atunci au tot crescut prețurile, taxele, salariul minim pe economie“, a confirmat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.
Societatea care se ocupă de salubrizarea Craiovei a descris și în proiectul de hotărâre motivele care au dus la creșterea tarifului pentru ridicarea gunoiului, acestea având la bază aspecte de natură economică și legislativă, cum ar fi creșterea polițelor RCA cu 100%, majorarea impozitului/taxei pe mijloacele de transport față de anul 2013 sau evoluția salariului minim pe economie de la 750 de lei în anul 2013, la 1.450 de lei în anul 2017. Prin urmare, fiecare craiovean va plăti în iulie, pentru gunoiul produs, 6,72 lei, în timp ce un agent economic va achita 73,73 lei pentru fiecare metru cub de deșeuri. Din august, prețurile vor crește, o persoană urmând să plătească 7,85 lei, iar un agent economic sau o instituție publică – 84,55 lei/mc. Tarifele sunt însă mai mici decât cele practicate în perioada ianuarie – iunie 2017, respectiv 9,04 lei persoanele fizice și 107,05 lei/mc persoanele juridice.

Cum poate Craiova să nu mai plătească taxa de mediu

De la 1 ianuarie 2019, când se va reintroduce taxa de mediu, craiovenii ar putea fi scutiți de o nouă majorare a tarifului numai dacă municipalitatea reușește să recicleze 25% din deșeurile depuse la groapa de la Mofleni. „Procentul propus pentru colectarea selectivă este de 25% în primul an. Asta înseamnă că dacă primăria a depus la gropa de gunoi 100.000 de tone de deșeuri într-un an, ca să nu se mai plătească absolut deloc taxa trebuie să facă dovada că în următorul an s-au depus 75.000 de tone, iar restul de 25.000 de tone au fost duse în altă parte, ca deșeuri reciclate. Cei de la Salubritate au un program pe care îl urmăresc pas cu pas, ca să se înscrie cât mai aproape de acest procent de 25%, în așa fel încât, atunci când se va trage linie, să poată face dovada că s-a reciclat cantitatea stabilită prin ordonanță. Eu îmi doresc ca municipiul Craiova să se numere printre orașele care nu plătesc această taxă pentru mediu“, a explicat primarul Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS