12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimii struguri copţi din ţară apar la Dăbuleni

Primii struguri copţi din ţară apar la Dăbuleni

Nu numai pepenii se coc prima dată la Dăbuleni, ci şi strugurii. La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri se cultivă cel mai timpuriu soi de struguri de masă din ţară. Această trufanda poate fi gustată încă din luna iulie.

Dăbuleniul dă startul fructelor pe piaţa din România. Pe lângă lubeniţa devenită brand, recunoscută atât pentru gustul său, cât şi pentru timpurietate, de câţiva ani, şi strugurii se coc prima dată la Dăbuleni. Cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni au înfiinţat în 2010 o plantaţie de viţă-de-vie, iar unul dintre soiurile de struguri care se găsesc aici apare primul din ţară. „Câmpul de cercetare cu viţă-de-vie al staţiunii conţine experienţe pe bază de agrotehnică şi experienţe pe bază de culturi comparative. În anul 2010 am înfiinţat o microcolecţie cu 50 de soiuri, majoritatea sunt noi pentru nisipuri. Din fiecare soi avem câte 40 de butuci, iar în colecţie există şi 17 soiuri cu struguri de masă, printre care se află unele foarte timpurii, cum este soiul Prima, provenit din Franţa, şi care la noi în ţară se mai găseşte doar la Bujorul, în Galaţi. Ca timpurietate însă, zona noastră depăşeşte zona Bujorului. Este primul strugure care apare, chiar şi înaintea soiului Perlă de Jaba sau Muscat Timpuriu de Bucureşti. Anul acesta, din cauza temperaturilor foarte ridicate din luna iunie, care au blocat procesul de fotosinteză, s-a întârziat puţin procesul de intrare în pârgă. Dacă, în mod obişnuit, intra în pârgă pe 24 – 25 iunie, în acest an a intrat în pârgă pe 30 iunie. În anul 2012 am avut struguri buni de consum chiar pe 10 iulie, în acest an, strugurii au putut fi consumaţi începând din 20 iulie“, a spus Iulian Răţoi, secretar ştiinţific la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.
Pe lângă faptul că este timpuriu, specialiştii spun că acest soi este şi mai productiv: „În iernile cu temperaturi sub 20 de grade Celsius rezistă doar mugurii care sunt în stratul de zăpadă. Calitatea acestui soi ar fi că rodeşte pe elemente scurte de rod, de doi – trei ochi, faţă de majoritatea soiurilor de masă, care rodesc pe coarde lungi, de 12 – 16 ochi“, a mai spus Iulian Răţoi.
Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni spun că oamenii de prin partea locului s-au arătat interesaţi să cultive acest soi de strugure şi chiar au solicitat material săditor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS