12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul ministru Vâlcov, judecat în al treilea dosar

Fostul ministru Vâlcov, judecat în al treilea dosar

Săptămâna trecută, Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei și fost ministru al finanțelor, a fost trimis în judecată  în al treilea dosar penal
Săptămâna trecută, Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei și fost ministru al finanțelor, a fost trimis în judecată în al treilea dosar penal

Procurorii secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată a lui Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei și fost ministru al finanțelor în Guvernul Ponta. În acest al treilea dosar privind fapte de corupție, Vâlcov este acuzat că a determinat angajații unei firme controlate de el să mituiască, ani la rând, un funcționar al Oficiului de Cadastru Olt.

Anchetatorii au reținut că Darius Vâlcov a înființat trei societăţi comerciale, „care acţionau ca un tot unitar“, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii. Ulterior, același Vâlcov ar fi convins un funcționar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt ca, în schimbul unor sume de bani, să verifice documentația întocmită de una dintre firme. „Întrucât nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, inculpatul a decis să coopteze un funcţionar de la OCPI Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL (având ca activitate cadastru), astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI“, au precizat procurorii olteni.
În urma anchetei s-a stabilit că Eduard Cincu, funcționarul cu pricina, a primit lunar, timp de mai bine de trei ani, câte 1.000 de lei de la reprezentanții SC Millenium Topographica SRL. Problema este că funcționarul OCPI nu a fost niciodată angajat al SC Millenium Topographica SRL, sumele de bani fiind primite cu titlul de mită. „Inculpatul a exercitat activităţi de determinare mediată, în urma cărora alte două persoane, angajate ale societăţii controlate de acesta, i-au dat funcţionarului din cadrul OCPI, suma de 1.000 de lei lunar, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, bani necuveniţi, care nu erau evidenţiaţi în actele contabile, întrucât funcţionarul OCPI nu era angajat al societăţii comerciale, iar în cadrul atribuţiilor sale de serviciu aviza şi documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL Slatina“, au mai precizat anchetatorii.

Cei patru inculpați vor fi judecați la Tribunalul Olt

Ulterior, pe 22 iunie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au anunțat punerea sub acuzare a inculpatului Mircea Dogaru, consilier juridic în cadrul SC Millenium Topographica SRL la data comiterii faptelor.
Anchetatorii au probat faptul că Dogaru a fost cel care, timp de patru luni, l-a mituit pe funcționarul OCPI Olt. „În fapt, cu privire la acest inculpat s-a reţinut că, în perioada ianuarie – aprilie 2012, a fost cel care a remis funcţionarului public din cadrul OCPI suma de 1.000 de lei lunar“, au precizat procurorii.
Săptămâna trecută, anchetatorii au încheiat cercetările în acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați: Darius Vâlcov, Eduard Cincu, Mircea Dogaru și Elena Calotă, administratorul SC Millenium Topographica SRL la data comiterii faptelor.
Dacă Vâlcov este acuzat de comiterea infracţiunilor de instigare la dare şi luare de mită, ceilalți inculpați au fost deferiți justiției pentru infracțiunile de luare și dare de mită. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt pe 25 iulie, urmând să intre în procedură de cameră preliminară. Mai trebuie spus că, pe 20 iunie, Darius Vâlcov a fost pus sub control judiciar de procurori, însă măsura preventivă a fost revocată două zile mai târziu, printr-o hotărâre a Tribunalului Olt.

Fost ministru, judecat în alte două dosare penale

Darius Vâlcov a trimis în judecată în mai 2015, într-un prim dosar deschis pe numele său de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția deținută și spălare de bani. În același dosar, care se află pe rolul Curții Supreme, au mai fost trimiși în judecată alți patru inculpați, printre care se numără Minel Prina, și el fost primar al municipiului Slatina.
După câteva luni, în noiembrie 2015, același Darius Vâlcov a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat că a cerut un procent de 10% din valoarea contractelor încheiate de Primăria Slatina pentru izolarea termică a unor blocuri din municipiu, rabilitarea unor rețele de apă, dar și a centrului istoric al municipiului Slatina. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii infracţiunilor se ridică la 4.296.270 de lei. Acest dosar a fost înregistrat pe 20 iulie pe rolul Tribunalului Dolj, fiind strămutat de la Tribunalul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS