20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul ministru Vâlcov, ținut sub control judiciar de judecători

Fostul ministru Vâlcov, ținut sub control judiciar de judecători

Fost ministru al finanțelor în guvernul Ponta și fost primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov este judecat la Craiova într-un dosar de corupție
Fost ministru al finanțelor în guvernul Ponta și fost primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov este judecat la Craiova într-un dosar de corupție

Judecătorii Tribunalului Dolj au hotărât, miercuri, să mențină măsura controlului judiciar dispusă de procurorii DNA încă din noiembrie 2015 față de Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei și fost ministru al finanțelor. În acest dosar, care a fost strămutat de curând pe rolul Tribunalului Dolj, Vâlcov este acuzat de luare de mită și trafic de influență.

Fostul ministru Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în acest al doilea dosar de corupție în noiembrie 2015, când dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București.
În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reținut că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, „inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate“. A fost vorba de un contract cu o valoare de 24.833.258 de lei fără TVA, ce a avut ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice și izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina. Fapte asemănătoare ar fi fost comise de inculpat și cu ocazia reabilitării centrului istoric al municipiului Slatina, dar și în cazul reabilitării reţelelor de apă din localitățile Potcoava şi Scorniceşti. „În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei“, au reținut anchetatorii. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii infracţiunilor de corupţie se ridică la 4.296.270 de lei.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Dolj, via Tribunalul Olt

În ianuarie 2016, judecătorii de la Tribunalul București au admis o excepție invocată de Vâlcov și au dispus ca acest dosar să fie judecat de magistrații Tribunalului Olt. Mai departe, la sfârșitul lunii iunie, anul acesta, Darius Vâlcov a formulat la Curtea de Apel Craiova o cerere de strămutare a dosarului, iar pe 14 iulie, instanța i-a admis acțiunea. Instanța a dispus ca inculpatul să fie judecat de Tribunalul Dolj și a menținut toate actele îndeplinite până la momentul strămutării dosarului de judecătorii din Slatina.
Acest dosar de corupție a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 20 iulie, iar miercuri, pe 26 iulie, magistrații doljeni au hotărât să mențină măsura controlului judiciar dispusă față de inculpat de procurorii DNA în noiembrie 2015. Hotărârea instanței poate fi contestată de inculpat la Curtea de Apel Craiova.

Darius Vâlcov, arestat preventiv mai bine de două luni

Darius Vâlcov a fost arestat preventiv în 2 aprilie 2015, într-un prim dosar deschis pe numele său de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția deținută și spălare de bani. A fost eliberat din arest pe 23 iunie, același an, printr-o hotărâre a Curții Supreme, instanță pe rolul căreia se află în prezent acest dosar de corupție. În același dosar au mai fost trimiși în judecată alți patru inculpați, printre care se numără Minel Prina, și el fost primar al municipiului Slatina. Procurorii anticorupție au stabilit că Darius Vâlcov ar fi băgat în buzunar o șpagă de peste șase milioane de lei, cu complicitatea lui Prina și a altor trei inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS