5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine mută drumul Craiova - Pitești din curtea fabricii Prysmian?

Cine mută drumul Craiova – Pitești din curtea fabricii Prysmian?

Oltenia a avut, în anii trecuți, promisiunea că mai multe centuri ocolitoare, dar și Autostrada Sudului vor fi construite, fără să se concretizeze ceva. Când autostrada s-a transformat în drum expres, au început să iasă la iveală problemele, studiile de acum zece ani fiind depășite de realitatea din teren.

În urmă nu cu foarte mult timp, edilii olteni și politicienii, entuziasmați, anunțau că proiectarea și construcția drumului expres se licitează în sfârșit și că în anii viitori, traficul de coșmar din Balș va dispărea, investitorii din Slatina, Balș și Craiova vor fi satisfăcuți etc. etc.
Primarii din județul Olt, din localitățile situate pe traseul viitorului drum expres, au fost apoi convocați la o ședință cu reprezentanții CNAIR, pentru a li se prezenta exact traseul și a se pregăti cu documentele cadastrale, astfel încât să se poată realiza exproprierile. Așa s-a aflat, în urmă cu aproximativ o lună, că la Slatina drumul expres ar urma să treacă prin curtea fabricii Prysmian.
Drumul Expres Craiova – Pitești se va realiza în baza unui studiu de fezabilitate care datează din 2007, unul dintre multele rămase prin sertare. Proiectarea și execuția au fost urcate pe SEAP, doar că drumul desenat în 2007 nu mai corespunde, pe alocuri, cu realitatea din teren. Asta avea să constate la Slatina reprezentanții CNAIR și cei ai primăriei. Pe o porțiune, drumul trece, așa cum au stabilit specialiștii în 2007, prin curtea fabricii Prysmian, o investiție nouă, de câteva zeci de milioane de euro, inaugurată chiar în acest an, în parcul industrial al Slatinei. Investitorul a obținut autorizația de construcție în 2012, dată la care studiul de fezabilitate pentru drumul expres era deja realizat. Edilii Slatinei spun însă că nu știau de el, altfel nu ar fi eliberat autorizație pe acel teren, pentru că, cel mai probabil, la acel moment s-a discutat cu reprezentanții Consiliului Județean. Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a declarat, în schimb, joi, că nici o lucrare nu se poate realiza pe teritoriul Slatinei fără ca municipalitatea să fie anunțată.

„Cei de la CNAIR vor veni săptămâna aceasta și se va rezolva problema“

Deși se știe de problemă de câteva săptămâni bune, în spațiul public amănuntul că drumul expres trece prin curtea fabricii a apărut de curând. „Cei de la CNAIR ne-au promis că vor veni săptămâna aceasta și se va găsi o soluție tehnică. Practic, trebuie redesenat traseul în acea zonă“, a declarat viceprimarul Slatinei, Claudiu Stăncioiu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina, completând cu următoarele informații: „Conducerea firmei Prysmian a obținut autorizația de construcție în anul 2012, an în care Primăria Slatina nu avea cunoștință nici de traseul viitoarei căi rutiere ce urma să lege Craiova de Pitești – via Slatina, dar nici de tipul viitoarei căi rutiere, lucru stabilit abia anul trecut, respectiv drum expres și nu autostradă, cum se vehicula până la anunțarea oficială din partea autorităților centrale. Din informațiile noastre, CNADNR ar urma să devieze traseul inițial al drumului expres pe segmentul ce s-a descoperit acum că ar traversa terenul fabricii menționate. Noi i-am informat pe cei de la CNADNR că traseul trece pe terenul fabricii după ce s-a anunțat oficial, anul acesta, care va fi acest traseu“.
Problema are o soluție, identificată deja, și care urmează să fie pusă în practică foarte curând, fapt confirmat și de purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu. Doar că reprezentanții Primăriei Slatina nu prea aveau cum să nu aibă habar de studiul din 2007. „La această situație s-a ajuns pentru că… studiul este din 2007. Cert este că în momentul în care dai o autorizație de construcție îi întrebi și pe cei de la Gaze, de la Ape, de la Drumuri…. Pe de altă parte, atunci când s-a realizat studiul de fezabilitate, oamenii ăia n-au venit noaptea, să nu-i vadă nimeni. Nu vin oamenii ăștia ca niște ninja să-și facă treaba, se creează ceva agitație, îi vezi acolo“, a replicat Șerbănescu, menționând că sunt situații multiple în care autoritățile locale eliberează autorizații fără a face verificări amănunțite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS