6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMeseria de paramedic, profesionalism înaintea emoțiilor

Meseria de paramedic, profesionalism înaintea emoțiilor

Florentin Călinescu se simte dator faţă de fiecare pacient şi face tot ce îi stă în putere pentru a-l salva
Florentin Călinescu se simte dator faţă de fiecare pacient şi face tot ce îi stă în putere pentru a-l salva

Florentin Călinescu are 39 de ani, iar de când se ştie şi-a dorit să ajute oamenii aflaţi în nevoie. A ales să lucreze ca paramedic pe o ambulanţă SMURD, acolo unde ştie că poate să le dea oamenilor ajutorul suprem: să le redea viaţa. Nu-şi aminteşte o zi de la serviciu mai puţin agitată, însă ştie că orice caz la care merge este diferit.  

Florentin Călinescu este încă un exemplu de dăruire şi devotament. Are o tărie de caracter rar întâlnită şi a ales să o folosească în beneficiul oamenilor. Se simte dator faţă de fiecare pacient şi face tot ce îi stă în putere pentru a-l salva. „De când mă ştiu, îmi imaginam că vreau să am o meserie care să presupună multă acţiune şi prin intermediul căreia să pot să ajut oamenii. Sunt paramedic, acord primul ajutor pacienţilor şi sunt şi şofer pe ambulanţa SMURD şi pe Descarcerare. Am ales această meserie pentru că sunt un om al acţiunii şi îmi place să ajut pe oricine are nevoie. Munca de birou poate fi interesantă, dar la un moment dat intervine plictiseala. Aici nu ai ocazia să faci de două ori acelaşi lucru. Pericolul este iminent la orice intervenţie la care participăm, dar este foarte plăcut atunci când reuşim să salvăm vieţi. După ce primim prin dispecerat fişa de intervenţie grupăm echipajul şi plecăm în maximum un minut de la primirea solicitării respective. De foarte multe ori, traseul este foarte greu şi încărcat. Pe drum ne facem planuri, dar şi griji, pentru că nu avem de unde să ştim cu exactitate ce s-a întâmplat la locul intervenţiei. De multe ori când ajungem acolo constatăm că este vorba despre cu totul altceva decât ni s-a raportat prin apelul de urgenţă. De fiecare dată încercăm să ne mobilizăm cât mai bine, să comunicăm între noi foarte mult, iar munca în echipă este cea mai importantă“, a povestit Florentin.

„Fiecare secundă este extrem de importantă“

A smuls din ghearele morţii o mulţime de oameni, a văzut lacrimi amare curgând din ochii rudelor victimelor şi a văzut privirile neputincioase şi suferinde ale celor răniţi. „Fiecare secundă este extrem de importantă pentru oamenii care ne aşteaptă să îi salvăm. Din păcate, se pierde timp în trafic uneori, dar şi atunci când este nevoie să luăm anumite decizii la locul intervenţiei. Noi încercăm să minimalizăm timpul pierdut şi să salvăm cât mai mulţi oameni. Ştim că, indiferent ce persoană se află în nevoie, dacă nu îi acordăm primul ajutor la timp, o pierdem. Trebuie să ne debarasăm de emoții şi să ne facem treaba. Pe mine, personal, mă marchează destul de mult evenimentele în care sunt şi copii implicaţi“, a adăugat bărbatul. Paramedicul a învăţat cum să renunţe la emoţiile care l-ar putea face să greşească. „Sunt mulţumit atunci când victima supravieţuieşte în urma manevrelor pe care noi le facem. Mai ales atunci când este vorba despre un copil. Când nu reuşim să salvăm un om, ne afectează. Nu acţionăm mecanic, aşa cum poate cred mulţi oameni. E o pierdere omenească, nu avem cum să nu fim afectaţi. De curând, am fost la un accident în care s-au raportat două victime. La faţa locului erau, de fapt, şapte victime, printre care patru copii. Chiar dacă nu erau răniţi grav, erau foarte speriaţi şi a trebuit mai mult să stăm de vorbă cu ei, să încercăm să îi calmăm. Mulţumirea a fost că am reuşit să le acordăm primul ajutor tuturor şi a fost totul bine“, a mai povestit Florentin.

„Soţia îmi spune să mă întorc cu bine acasă, la copil“

Oricât i-a fost de greu în unele momente, paramedicul spune că nu ar renunţa niciodată la această meserie. Simte că aceasta îi este menirea, iar admiraţia celor din jur îi dă şi mai multă putere să reziste. „Am simţit de multe ori admiraţia celor din jur, am primit cuvinte de laudă. De exemplu, într-o dimineaţă, când plecam la serviciu, a venit la mine o vecină şi mi-a mulţumit pentru ceea ce fac. În momentul acela m-am simţit foarte bine. Soţiei îi este teamă uneori de faptul că pot să păţesc ceva în timpul intervenţiilor. Îmi spune mereu să am grijă şi să mă întorc acasă cu bine, la copil“, a încheiat acesta.
Florentin este conștient de faptul că fiecare clipă pe care o trăieşte la serviciu este vitală pentru pacienţi. Ştie că el şi echipa sa pot reda viaţa, speranţe şi clipe de fericire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS