17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA.B.A Jiu a intervenit cu materialele şi 18 persoane la un exerciţiu de simulare în caz de inundaţii

A.B.A Jiu a intervenit cu materialele şi 18 persoane la un exerciţiu de simulare în caz de inundaţii

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a participat, în perioada 25-26 iulie 2017, la unul dintre cele mai mari Exerciţii de simulare în caz de inundaţii din ţară alaturi de Administraţiile Bazinale de Apă Olt, Buzău şi Argeş-Vedea.
Desfăşurarea “Exerciţiul Interbazinal de simulare a intervențiilor în situații de urgență generate de inundații“ a avut loc pe râul Olt, în comuna Islaz şi a angrenat echipe şi materiale de intervenţie de la cele patru Administraţii de Apă, sub directa coordonare a directorilor Administraţiei Naţionale“ Apele Romane”, Victor Sandu şi Nicolae Bărbieru şi a secretarului de stat în cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu.
Principalul scop al exercițiului a fost verificarea  vitezei de reacție și a modurilor de conlucrare a structurilor implicate în intervențiile în caz de inundații, precum și verificarea modului de cunoaștere, de către primari, a procedurilor pentru managementul riscului la inundații.
Administraţia Bazinală de Apă Jiu  a acționat cu forțe, materiale și mijloace de intervenţie în teren pentru supraînălțarea digului mal drept al râului Olt, aval de podul Islaz. Mai exact, ABA Jiu a acționat cu  18 persoane din cadrul Formației de Intervenție Rapidă pentru supraînălțarea digului mal drept al râului Olt aval de podul Islaz pe o lungime de aproximativ 800 m cu panouri de aluminiu,  1 cort, 4 proiectoare, 1 generator, 500 saci de rafie, 1 autoutilitara, 1 autoutilitara cu macara, 1 buldoexcavator, 1 autotrailler, 2 autoturisme de teren.
“Administraţia Bazinală de Apă Jiu a participat la acest exerciţiu naţional cu o parte din echipamentele achiziţionate pentru intervenţii la inundaţii, rolul echipei de la Dolj fiind de a supraînalţa digul drept al râului Olt, aval de podul Islaz, pe o lungime de 800 de metri cu panouri de aluminiu. Echipa de Intervenţie Rapidă participantă s-a încadrat în timpul de reacţie stabilit în scenariu, personalul având o experienţă bogată acumulată la inundaţiile reale petrecute în ultimii ani în teritoriul administrat de ABA Jiu”, a precizat directorul tehnic ABA Jiu, Mihai Palaşcă.
După luarea în primire a sectoarelor de dig, începând cu data de 25.07.2017 – ora 13.00, echipele de intervenție ale A.B.A Jiu, A.B.A Olt, A.B.A Argeș Vedea și A.B.A Buzău Ialomița au început acțiunile de descărcare a echipamentelor, amplasarea corturilor și a turnurilor de iluminat, a hidrobarajelor, panourilor de aluminiu, etc.
Digul cu o lungime de 3100 metri a fost ridicat ieri pe malul râului Olt de către personalul de intervenție al Administrațiilor Bazinale de Apă Jiu, Olt, Argeș – Vedea și Buzău – Ialomița, în cadrul unui nou exercițiu interbazinal de simulare a intervențiilor în situații de urgență organizat de  Administrația Națională “Apele Române”.
Scenariul a presupus apariția unei viituri pe râul Olt, aval de lacul de acumulare Izbiceni, în zona localității Islaz – județul Teleorman, structurile implicate fiind: Ministerul Apelor și Pădurilor, A.N. „Apele Române” cu patru administrații bazinale:  A.B.A. Olt, A.B.A. Jiu, A.B.A. Argeş – Vedea, A.B.A. Buzău – Ialomița.
Peste 100 de salariați din cadrul celor 4 administrații bazinale de apă au intervenit pe 5 sectoare realizând supraînălțarea digului mal drept al râului Olt, amonte de podul Islaz, cu hidrobaraje pe o lungime de 900 metri și panouri de aluminiu pe o lungime de 2200 metri.
De asemenea scenariul a inclus și apariția unei poluări accidentale concomitent cu intervenția pentru supraînălțarea și protejarea digului, acțiune ce a constat în desfășurarea barajelor plutitoare cu rol de stopare a undei de poluare.
“ Prin acest exercițiu s-a urmărit  verificarea modului de acțiune a Formațiilor de Intervenție Rapidă constituite la nivelul administrațiilor bazinale, instruirea personalului Formațiilor de Intervenție Rapidă în utilizarea echipamentelor de intervenție, măsurarea timpului de reacție și de deplasare a către zonele de acțiune cât și măsurarea timpilor de instalare a echipamentelor de intervenție și verificarea modului de conlucrare a structurilor implicate”, a explicat directorul A.N “Apele Române”, Victor Sandu.
”Este foarte important să verificăm periodic că formațiile de intervenție din cadrul ANAR sunt pregătite să reacționeze rapid, în orice situație. În aceste cazuri nu sunt acceptate erorile, deoarece în joc sunt bunurile materiale și chiar viețile oamenilor. Mă bucur să constat că, la nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă, nivelul dotărilor tehnice și al pregătirii personalului sunt conforme cu așteptările pe care populația le are de la noi”, a declarat secretarul de stat Adriana Petcu.
Această acţiune s-a desfăşurat în conformitate cu Programul principalelor acţiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS