16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTaxa all-inclusive de la RAT: 300 de lei parcarea nelegală

Taxa all-inclusive de la RAT: 300 de lei parcarea nelegală

Autovehiculele vor fi ridicate doar pe patru roți
Autovehiculele vor fi ridicate doar pe patru roți

După două luni de la delegarea directă către RAT Craiova a ridicării mașinilor parcate neregulamentar, consilierii locali vor dezbate poimâine tariful perceput craiovenilor care încalcă legea: 300 de lei pentru „meniu complet“, adică ridicare, transport și depozitare, 150 de lei pentru ridicare și 10 lei ziua de depozitare. Stabilirea tarifului este ultimul pas către aplicarea noii prevederi din Codul Rutier care interzice parcarea pe trotuare cu excepția zonelor clar delimitate cu indicatoare. Pentru a putea ridica autoturismele parcate neregulamentar, RAT trebuie să-și cumpere platforme speciale cu macara rotativă: două noi și una închiriată. Cele noi sunt evaluate la 100.000 de euro bucata fără TVA.

Două vești pentru șoferii care circulă prin Craiova. Cea rea este următoarea: în ședința de consiliu local de joi, consilierii locali dezbat un proiect de hotărâre inițiat de primărie prin care se stabilesc tarifele de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor parcate neregulamentar, măsură pe care autoritățile locale o vor implementa, însă, abia după ce RAT Craiova va dispune de platformele de ridicare și transport. Vestea bună: RAT Craiova estimează că va ridica în medie șapte mașini pe zi, foarte puțin raportat la numărul de șoferi care parchează neregulamentar. Autoritățile mizează însă pe impactul pe care îl va avea măsura și nu doresc o vânătoare de șoferi certați cu legea. „Art.1. Se aprobă tariful în cuantum de 300 lei/vehicul (inclusiv TVA) pentru activitatea de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staţionate şi parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova. Art. 2. Se aprobă tariful în cuantum de 150 lei/vehicul (inclusiv TVA) pentru activitatea de ridicare, în situația în care proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea acestor cheltuieli.
Art.3. Se aprobă tariful de depozitare a vehiculelor staţionate şi parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, în cuantum de 10 lei/zi (inclusiv TVA), începând cu ziua următoare momentului depozitării, nefracţionat pe intervale de ore“, se arată în proiectul primăriei.

De ce 300 de lei

Calculele au fost făcute de RAT Craiova și acceptate de primărie pe baza cheltuielilor materiale și cu forța de muncă. „Pentru a fundamenta aceste tarife, operatorul RAT Craiova SRL a luat în considerare cheltuielile cu munca vie și cheltuielile materiale pe durata unei luni de zile. Astfel, cheltuielile cu munca vie pe durata unei luni de zile sunt în sumă totală de 28.230 de lei, iar cheltuielile materiale sunt în suma totală de 19.850 de lei, raportate la o medie de șapte vehicule ridicate, transportate și depozitate într-o zi“, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre. După cum se observă, RAT consideră că poate ridica un număr limitat de vehicule. În nota de fundamentare a tarifului, RAT a calculat că perioada medie de timp pentru ridicare, transport și depozitare este de o oră și jumătate. Așa a ajuns la numărul mediu de șapte vechicule ridicate. Dacă ne raportăm însă la faptul că ridicarea mașinilor se face 24 de ore din 24, atunci numărul de mașini ridicate ar fi 16. RAT și-a calculat o cotă de profit de 5%, cât redevența pe care trebuie să o plătească primăriei pentru că i-a delegat această activitate. Este posibil ca prin acest artificiu de calcul RAT să fi dorit să nu depășească suma de 300 de lei.

200.000 de euro fără TVA pentru două platforme

Pentru a putea ridica vehiculele parcate neregulamentar, RAT trebuie să-și cumpere platforme speciale. Legea nu mai permite, ca până acum, tractarea mașinilor pe roțile din față și transportarea lor pe cele din spate, ci impune ca autovehiculul să aibă toate cele patru roți pe platformă. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru RAT, deoarece va putea să ridice și mașinile de teren, devenite o obișnuință pe străzile Craiovei.
RAT are la dispoziție circa două sute de mii de euro fără TVA pentru achiziționarea a două platforme. Licitația nu este încă lansată, deoarece documentația se află în verificare la Agenția Națională de Achiziții Publice. Până când se va finaliza procedura, RAT intenționează să închirieze o platformă pentru următoarele patru luni cu 12.500 de lei pe lună fără TVA (circa 3.270 de euro pe lună). Cei interesați de procedura de achiziție trebuie să știe că, din greșeală sau cu intenție, RAT Craiova a introdus un spațiu între litere în denumirea cu care s-a înregistrat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), disponibil la adresa e-licitatie.ro. Adică, RAT este înregistrat în SEAP, R. A.T. SRL. Între punctul de după R și A este un spațiu. La fel și între punctul de la T și SRL, dar în acest caz este normal, pentru că așa se scrie corect românește. O problemă similară se găsește și la Regia de Administrare a Domeniului Public din subordinea primăriei, care a introdus în denumirea de pe SEAP un „m“ la cuvântul administrare. Astfel pe SEAP, RAADPFL are denumirea „REGIA AUTONOMA DE ADMMINISTRARE A DOMENIULUI PUBLIC SI A FONDULUI LOCATIV R.A. CRAIOVA“. De precizat că din cauza unei litere schimbate sau a unui spațiu adăugat nu se pot găsi achizițiile publice ale respectivei autorități contractante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS