11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMalu Mare: Semne bune anul are

Malu Mare: Semne bune anul are

Comuna Malu Mare a cunoscut un reviriment din punct de vedere agricol
Comuna Malu Mare a cunoscut un reviriment din punct de vedere agricol

Cunoscută în special drept o zonă în care în ultimii ani s-au făcut extrem de multe investiţii imobiliare, comuna doljeană Malu Mare a cunoscut şi un reviriment din punct de vedere agricol. Mai mulţi întreprinzători particulari au luat în arendă suprafeţe mari de teren, pe care le lucrează aplicând tehnologii moderne. De asemenea, şi gama de culturi s-a diversificat, pe raza localităţii apărând plantaţii de mazăre, dar şi solarii cu legume.

Mulţi dintre locuitorii din Malu Mare au înţeles că agricultura la scară mică nu mai este rentabilă şi au preferat să îşi dea terenul în arendă unor societăţi mai mari, care îl lucrează după tehnologii moderne. Datorită acestui lucru, în ultimul timp, agricultura s-a dezvoltat în această comună, iar gama de culturi s-a diversificat. „În ultimii ani, agricultura a cunoscut un reviriment în Malu Mare. Avem circa zece întreprinzători particulari, întreprinderi individuale cu preponderenţă, care, prin cele peste 540 de contracte de arendă, lucrează aproximativ 650 de hectare de teren, pe care cultivă grâu, secară, triticale, orz, porumb, floarea-soarelui. Avem, de asemenea, 28 de PFA-uri şi circa 20 de societăţi puternice. Cultura mare a înregistrat un reviriment pentru că oamenii şi-au dat seama că este şi rentabilă. Să cultivi grâu şi porumb pe suprafeţe mari este un avantaj, în condiţiile în care toţi folosesc fertilizanţi şi îngrăşăminte pentru aceste culturi. Lucrând pe suprafeţe mari, au şi utilaje performante şi evident că obţin producţii bune, faţă de anii trecuţi, când se făcea agricultură la scară mică. Au fost și producţii de peste 5 tone de grâu la hectar“, a spus primarul din Malu Mare, Ilie Dodocioiu.

Ilie Dodocioiu, primarul comunei Malu Mare
Ilie Dodocioiu, primarul comunei Malu Mare

Peste 350 de autorizaţii de construire, eliberate în jumătate de an

Deşi au fost temperaturi ridicate, iar în zonă nu există un sistem de irigaţii, culturile de porumb nu au fost afectate şi se anunţă producţii bune la recoltare. „Din fericire, natura a ţinut cu noi, iar grâul nu a fost afectat de secetă şi s-a recoltat în totalitate. În ceea ce priveşte porumbul, cei care l-au cultivat mai devreme au avut de suferit pentru că în perioada de formare a fost secetă, iar planta a fost afectată. Mai norocoşi au fost cei care l-au cultivat mai târziu. Cu toate acestea, se anunţă producţii bune şi la porumb, mai ales că a mai şi plouat. În ceea ce priveşte viţa-de-vie, cultivată pe aproximativ 38 de hectare în gospodăriile oamenilor, nici aceasta nu a fost afectată de bruma din primăvară şi estimăm că vom avea producţii bune şi la struguri“, a mai spus Ilie Dodocioiu.
Oamenii s-au îndreptat şi spre culturi mai noi, astfel că pe raza localităţii au fost cultivate peste 20 de hectare de mazăre, dar s-au făcut deopotrivă şi investiţii în legumicultură. „Sunt trei firme care au accesat fonduri europene şi au făcut investiţii în solarii. Legumele sunt valorificate atât în Craiova, cât şi pe pieţele din ţară“, a spus Ilie Dodocioiu.
În ultima perioadă, comuna Malu Mare s-a dezvoltat şi prin prisma investiţiilor imobiliare. Tot mai multe persoane din mediul rural au ales să îşi ridice case aici, astfel că în prezent aproape jumătate dintre locuitori provin din Bănie. Autorităţile spun că acest lucru prezintă avantajul că zona se populează, dar şi dezavantaje.
„Dezavantajul este că forţa de muncă se orientează spre mediul rural. În comuna Malu Mare sunt aproximativ 5.000 de locuitori. Având în vedere că este noul cartier Selgros, am eliberat numai în prima jumătate a acestui an peste 350 de autorizaţii de construire de case. Cei care au construit sunt oameni potenţi din punct de vedere financiar, dar lucrează la Craiova, au slujbele acolo. Case făcute de către localnici sunt mai puţine. Au rămas bătrânii, copiii lor au plecat în străinătate la muncă, aşa că acum din cei peste 5.000 de locuitori, câţi avem, mai mult de 2.000 provin din Craiova şi fac naveta acolo“, a mai spus primarul din Malu Mare.

Proiecte de investiţii de peste 26 de milioane de lei

Potrivit autorităţilor, zona va continua să se dezvolte din punct de vedere industrial întrucât reprezentanţii unora dintre firmele care au făcut investiţii aici spun că vor să creeze locuri de muncă. Pentru a se realiza acest lucru trebuie rezolvată însă problema iluminatului. „La intrarea în Malu Mare, şi pe dreapta, şi pe stânga, este o zonă industrială, avem peste 30 de firme mari care desfăşoară activităţi în care sunt angrenate sute de persoane. Aici avem însă o problemă pe care o vom rezolva în perioada următoare: nu există curent electric şi intenţionăm să înfiinţăm reţea electrică pe circa doi kilometri şi zona se va dezvolta foarte mult. Discutam cu directorul uneia dintre marile societăţi şi îmi spunea că, în perioada următoare, intenţionează să facă o fabrică în care să încadreze peste 50 de muncitori. De asemenea, avem diverse solicitări din partea unor potenţiali investitori, chiar şi cu profil turistic, care spun că vor să vină aici după ce rezolvăm această problemă“, a spus Ilie Dodocioiu.
Lista investiţiilor este însă lungă şi cuprinde mai multe proiecte: „E vorba de canalizarea a 19,6 km în Preajba Veche, proiect în valoare de 10 milioane de lei şi care în perioada următoare va fi pus în practică, după care, tot în Preajba Veche am prevăzut bani din bugetul local pentru 4 km de asfalt. Alt proiect, care până în toamnă va fi pus în practică, este canalizarea din Malu Mare, de 4,3 milioane de lei, proiect început din 2007 şi abandonat. Am depus pe AFIR un proiect de 6,2 km, drumuri de interes local, atât în Malu Mare, cât şi în Preajba, care ar rezolva într-un fel problema asfaltării pentru că noi practic avem doar nişte uliţe de asfaltat. Avem alt proiect, depus tot pe AFIR, drumuri de exploataţie agricolă, în valoare de 4,3 milioane de lei. Alt proiect de modernizare a şcolii generale, altul pe CNI de cămin şi un altul de sală de sport, tot pe CNI. De asemenea, vrem să modernizăm şi grădiniţa. Pentru dezvoltarea reţelei electrice, în urma unui audit realizat de o firmă a rezultat că ne-ar trebui circa şase milioane de lei, dar banii aceştia nu-i avem, aşa că am făcut un program multianual pe patru ani, iar firma care a câştigat licitaţia îşi ia angajamentul că în circa zece luni va face electrificarea şi iluminatul pe leduri şi noi le vom da două milioane în patru ani. Alt proiect, în valoare de 500.000 de lei, este depus pe PNDL pentru iluminat public pe leduri“, a mai spus primarul.
Potrivit acestuia, dacă se vor aproba aceste proiecte, în total în comună vor fi făcute investiţii de 26,9 milioane de lei, dintre care 3,6 milioane de lei de la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS