22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSă treci copilul la întreținere!

Să treci copilul la întreținere!

Mare scandal în blocul 24, scara 1, din Asociația 2A 1Mai, din cauza unui copil care nu este trecut la întreținere. Povestea se repetă lună de lună, când sunt afișate listele de plată. Atunci, în dreptul apartamentului cu numărul 5 apare un semn de întrebare și o însemnare cu roșu, iar în subsolul afișului proprietarul este somat să declare toate persoanele. Ce se întâmplă la apartamentul 5 ne-a povestit chiar proprietarul Tilică Iorga. „Sunt terorizat de cei de la asociație. În fiecare lună mă somează să-mi trec nepoțica la întreținere. Copilul stă la noi doar câteva ore pe zi, nu locuiește efectiv zi de zi la noi. Locuiește cu noi doar câteva ore, după ce o luăm de la grădiniță și până vin părinții să o preia. Sau în vacanță stă opt ore și seara merge acasă cu părinții. Ea locuiește cu familia undeva în afara Craiovei. Minorul nu locuiește nici măcar 15 zile, cum spune legea“, susține proprietarul de la apartamentul 5.
Nu de aceeași părere este vecinul său, Ion Mitroi, care este și președintele asociației de proprietari, și care spune că Tilică Iorga, în afară de minorul de cinci ani pe care îl ține mai mult de 15 zile în apartament, face numai probleme în bloc. „Lucrurile nu stau chiar așa. Nepoțica și fiica vin și locuiesc în apartament săptămâni întregi. Se plâng vecinii de acest lucru și vin și-mi reproșează mie că nu iau măsuri. Noi, cei de la asociație, l-am avertizat să declare câte persoane locuiesc în apartament, dar refuză. Cum afișăm listele de plată, le rupe. Se comportă ca și cum ar fi blocul lui. A ocupat o boxă de la subsol, a ajuns să facă vin aici. Ocupă locul de parcare din fața blocului și spune că este doar al lui. Pe mine m-a amenințat că-mi dă cu toporul în cap. I-am solicitat să ne aducă o dovadă cum că cele două persoane locuiesc în alt loc“, a declarat Ion Mitroi, președintele asociației și totodată vecinul lui Tilică Iorga. În fața „războiului“ dintre cei doi vecini, ceilalți locatari tac mâlc.

Cum procedează alte asociații

În alte asociații de proprietari, suverane sunt prevederile legale și deciziile Adunării Generale. „Dacă minorul este luat sporadic, adică nu stă 24 de ore din 24, zi și noapte, ci doar câteva ore pe zi, nu trebuie trecut la întreținere. Eu interpretez norma legală în sensul că îl treci la întreținere dacă va rămâne și peste noapte, mai mult de 15 zile. Dacă este un minor care este luat după orele de curs, cu siguranță el nu vine și în weekend și în acest fel nu avem cele 15 zile, cum este prevăzut în lege. În plus, avem ordonanța de guvern care spune că toți locatarii trebuie trecuți în cărțile de imobil, aici avem o evidență a celor din bloc. Asociația este responsabilă să țină o carte de imobil. Noi știm că minorii sub trei ani sunt scoși de la întreținere. Consumul unui copil este infim, nu văd că ar fi o mare problemă, ca să-l treci la întreținere. Trebuie să existe și o hotărâre a Adunării Generale în acest sens“, afirmă Petru Becheru, reprezentantul Asociației de proprietari Bloc „Romarta“.

Când trecem copilul la întreținere

Minorul care are mai mult de trei ani este trecut la întreținere când locuiește într-un apartament mai mult de 15 zile. Acesta este scutit de plata utilităților, ca de
altfel orice altă persoană dacă ajunge să stea pasager în asociație.
„În aceste condiții nu trecem copilul, că nu locuiește efectiv acolo, el este pasager, pentru câteva ore. Este absurd să trecem copilul la întreținere, chiar dacă mă bat la cap vecinii că vine copilul în acea locuință. Ne raportăm la o zi care are 24 de ore, copilul vine, stă câteva ore aici, în bloc, stă altă perioadă la unitatea de învățământ. Acum s-a contorizat fiecare consum, nu putem să trecem un copil care a fost la grădiniță și noaptea nu doarme în asociație într-un apartament din acea asociație. Legea spune că trecem o persoană la întreținere dacă locuiește în apartament 15 zile, avem reglementarea în HG 1588/2007. La articolul 17 se spune: «Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale»“, a declarat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS