5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul Romanescu s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din Târgu Jiu

Primarul Romanescu s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din Târgu Jiu

Întâlnirea a avut loc la Muzeul Judeţean Gorj din Târgu Jiu
Întâlnirea a avut loc la Muzeul Judeţean Gorj din Târgu Jiu

Problemele de infrastructură, suprataxarea, dar și lipsa Planului Urbanistic General sunt principalele dificultăți cu care se confruntă mediul de afaceri din județul Gorj. Aproximativ 50 de agenți economici care-și desfășoară activitatea în diverse domenii – producție, servicii, construcții, transporturi – au participat, la finalul săptămânii trecute, la o dezbatere organizată la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu“. Dezbaterea a fost moderată de deputatul Dan Vîlceanu, alături de primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, și primarul municipiului Motru, Gigel Jianu. Oamenii de afaceri au semnalat faptul că mediul privat nu a fost ascultat și sprijinit, motiv pentru care în Târgu Jiu nu există, în acest moment, o zonă industrială unde să poată fi plasate investiții. Unul dintre investitorii târgujieni prezenți la dezbatere, care-și desfășoară activitatea în domeniul producerii și comercializării de produse din mase plastice, a atras atenția asupra faptului că derulează un proiect în cadrul căruia înființează aproximativ 300 de locuri de muncă, însă nu are garanția că va putea respecta termenele propuse, dat fiind faptul că întâmpină numeroase dificultăți în privința racordării spațiului în care-și desfășoară activitatea la utilități. Deși fabrica este amplasată în zona de nord a municipiului Târgu Jiu, recunoscută ca fiind zonă industrială, acolo nu există racorduri și nici canalizare pentru ape uzate industriale.

Lipseşte o zonă industrială

Lipsa unei zone industriale reale este principalul motiv pentru care la Târgu Jiu nu vin investitori. În zona Rostramo, accesul mașinilor de tonaj greu este restricționat, dat fiind faptul că spațiul se află chiar în oraș. Unul dintre cei mai vechi oameni de afaceri din Târgu Jiu, a cărui firmă a fost înființată în anul 1990, a atras atenția asupra faptului că societatea trebuie să funcționeze pe criterii corecte, iar problema lipsei de forță de muncă este una reală în județul Gorj, chiar dacă este un județ cu o rată ridicată a sărăciei. Unul dintre agenții economici a precizat că are anunțate 100 de locuri de muncă vacante, dar gorjenii nu s-au arătat interesați de ele, deși salariile sunt peste minimul pe economie. În privința parcului de la Rostramo, agenții economici au solicitat să fie realizată infrastructura și au precizat că acolo nu este parc industrial, pentru că mașinile de peste trei tone au acces limitat, iar pentru a avea acces cu camioane în parc trebuie achitate taxe suplimentare.

Lipsa infrastructurii rutiere

Transportatorii au ridicat problema infrastructurii rutiere și a taxelor extrem de ridicate pe care sunt nevoiți să le achite. Podul din zona Lainici este o barieră în fața exportatorilor, au spus transportatorii. De ani buni nu s-a găsit o soluție pentru rezolvarea acestei probleme, știut fiind faptul că exporturile se fac din zona de Vest. Pentru a ajunge la Târgu Jiu, camioanele cu un tonaj de peste 30 de tone nu pot trece peste podul de la Lainici, astfel că, pentru a ajunge la Târgu Jiu, camioanele sunt nevoite să facă un ocol de 200 de kilometri. Mai mult decât atât, în municipiu nu există nici măcar o parcare pentru camioane, iar în intenția de a realiza una pe cont propriu, transportatorii s-au lovit de hățișul birocratic, fiind necesare nenumărate autorizații. În domeniul hotelier, situația este și mai gravă. Unul dintre reprezentanții hotelierilor, prezent la dezbatere, a semnalat faptul că gradul de ocupare, la Târgu Jiu, este de 22%, iar afacerile în acest domeniu nu au nicio șansă de a se dezvolta, dimpotrivă. Omul de afaceri a precizat că a început activitatea cu 80 de angajați, acum are 50 și probabil va fi nevoit să facă din nou restructurări, pentru că această activitate este suprataxată de stat, hotelierii fiind nevoiți să achite inclusiv taxă de fonotecă. Mai mult decât atât, hotelierii achită taxă de pat, cuantumul nefiind diferențiat în funcție de zonă. Practic, pentru un pat într-un hotel din Târgu Jiu se achită aceeași taxă ca pentru un hotel în centrul Bucureștiului sau în Mamaia.

Relocare de activităţi la Motru

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, și-a manifestat deschiderea spre colaborarea cu oamenii de afaceri și a precizat că va analiza propunerile mediului de afaceri. De asemenea, a precizat că în zona Rostramo și-au manifestat interesul de a investi și alți oameni de afaceri, iar autoritățile locale se preocupă, în această perioadă, de asigurarea utilităților. Primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, a precizat că în localitatea pe care o conduce deja s-au implementat două scheme de ajutor de minimis, prin care sunt acordate facilități investitorilor privați. El și-a manifestat deschiderea de a oferi sprijin oamenilor de afaceri care vor să-și relocheze activități în zona Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS