8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBanii pe care sistemul de sănătate îi are alocați nu sunt cheltuiți

Banii pe care sistemul de sănătate îi are alocați nu sunt cheltuiți

 

Cel mai recent raport al Curții de Conturi privind activitatea Ministerului Sănătății în perioada 2011-2015 confirmă ceea ce bolnavii trăiesc pe pielea lor zilnic în spitale și cabinete medicale. Cu foarte multe probleme, cu pacienți nemulțumiți, care suferă pe paturile de spital și pentru care nu se găsesc medicamente, bani pentru analize și investigații, așa arată sistemul medical românesc. Avem spitale care așteapă bolnavii în mizerie și care lasă medicii să își facă treaba cu mâinile goale. Cu toate acestea, raportul arată că în medie, în perioada 2011-2015, Ministerul Sănătății a păstrat, anual, în conturi o sumă de 180 de milioane de lei. Auditul a estimat că numai din disponibilul nealocat în valoare de 522 de milioane de lei se puteau achiziționa 72 de aparate de diagnostic prin imagistică medicală. 

Pacienţii români sunt tratați de multe ori în mizerie, în saloane pline de mucegai, și în spitale în care regulile există doar ca să fie încălcate. În unităţile medicale din România vedem părinți cărora copiii le mor în brațe pentru că nu le mai pot asigura tratamentul, bătrâni bolnavi cărora pensia nu le mai ajunge să cumpere medicamentele scumpe sau să plătească analizele. Paradoxal este că numai în perioada 2011-2015, Ministerul Sănătății (MS) a păstrat, anual, în conturi o sumă de 180 de milioane de lei. Cea mai mare sumă a fost păstrată în 2015, an la finalul căruia disponibilul în cont al Ministerului Sănătății ajunsese la 522 de milioane de lei, după cum arată raportul Curții de Conturi. Tot același raport arată că „neluarea măsurilor de către MS cu privire la accesarea și derularea unor proiecte cu finanțare nerambursabilă a condus atât la pierderea unor finanțări din fonduri europene, în valoare de 79.000 de lei, cât și la neaccesarea de fonduri nerambursabile în valoare de 470.250 de lei, din fondul regional (POR 2007-2013). Neîntreprinderea de către MS a tuturor măsurilor necesare în vederea finalizării cartografierii și modelării serviciilor și infrastructurii în sănătate a condus la imposibilitatea accesării de fonduri nerambursabile în valoare de 1.467.000 de lei din fondul regional (POR 2014-2020)“.

„MS nu cunoaște situația reală a dotărilor unităților sanitare“

Cu alte cuvinte, responsabilii din MS nu au reușit să cheltuiască banii pe care îi avea la dispoziție pentru sistemul medical și nici nu a făcut în așa fel încât să atragă fonduri importante care ar fi putut să rezolve o mare parte dintre problemele spitalelor. Într-un clasament european suntem pe penultimul loc în ceea ce privește dotarea cu echipamente medicale necesare, spitalele din România fiind încă departe de standardele din țările europene avansate. Aparatura medicală este distribuită teritorial inechitabil, așa se face că există situații în care din lipsa personalului specializat, echipamentele medicale încă nu sunt utilizate. „MS nu cunoaște situația reală a dotărilor unităților sanitare cel puțin pentru aparatură medicală de înaltă performanță (CT, RMN, angiografe, acceleratoare lineare) în vederea prioritizării în continuare investițiilor de acest tip. Din analiza datelor privind dotarea cu aparatură de înaltă performanță rezultă că, în ceea ce privește dotarea cu aparate tip CT în perioada celor cinci ani analizați, au fost achiziționate în medie numai șase aparate pe an, achiziție ce nu acoperă necesarul care să asigure un acces mai facil al pacienților la astfel de investigații“, se arată în raport.

„Totul pleacă de la managementul prost al Ministerului Sănătății“

Reprezentanții pacienți-lor spun că avem un sistem putred, din care medicii pleacă, iar bolnavii, de multe ori, nu mai au nici o speranță. „Și la sfârșitul anului 2016 a fost vărsată o sumă importantă de bani de la MS către bugetul consolidat al statului pentru că nu au fost cheltuiți. Totul pleacă de la managementul prost al Ministerului Sănătății. Sunt două probleme, prima este cheltuirea ineficientă a banilor, este un dezastru, și a doua necheltuirea banilor și privarea medicilor de mijloace de lucru. Mulți dintre medici pleacă în străinătate să se specializeze sau se duc în țară către unitățile medicale mari, unde au cât de cât cu ce să lucreze. Avem astfel spitale rămase fără specialiști în Mehedinți, Harghita, Covasna. Aici a dus managementul prost“, spune Vasile Barbu, reprezentantul Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
Totodată, reprezentantul pacienților este de părare că totul se face la nivel populist, la nivel de partid. „Dacă ne uităm în ultimii ani, secretarii de stat de la MS au fost numiți pe criterii politice, la fel și miniștrii. MS nu a avut oameni buni, manageri buni pentru fiecare departament. Nu am văzut activ nici un secretar de stat. Nu avem secretari de stat specialiști, care să își gestioneze domeniul. Am avut și cinci secretari de stat la nivelul MS, nici unul nu a făcut nimic. Aici este marea problemă. Totul se face la nivel populist, la nivel de partid. Lipsește dotarea spitalelor și este cauza pentru care avem atâtea cazuri de decese care ar fi putut fi evitate. Nu este posibil să existe spital fără dotare minimă, fără un CT sau un RMN“, adaugă Vasile Barbu.

„România, într-o situație dificilă cu privire la mortalitatea evitabilă“

În România zilnic mor 130 de pacienți care suferă de afecțiuni oncologice, spun reprezentanții pacienților. Bolnavii sunt condamnați să ducă lupta cu boala, dar mai ales cu sistemul. Datele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) arată că majoritatea aparatelor de radioterapie au primit aprobarea de funcţionare la începutul anilor 2000, iar cele mai multe aparate de radioterapie funcţionează în București (Spitalul Colţea, Institutul Oncologic, Spitalul Militar „Carol Davila“, Spitalul „Elias“, Spitalul „Bagdasar-Arseni“ şi Centrul de cercetări Ştiinţifice Medico-Militare), unde cel mai vechi datează din anul 1998, iar cel mai nou din anul 2013. Asta înseamnă că bolnavii de cancer au foarte greu acces la serviciile de radioterapie de care le depinde viața. Pentru bolnavii care au nevoie de radioterapie şi nu sunt din Capitală sau din marile oraşe, accesul la un astfel de tratament este dificil din cauza distanțelor și timpilor de așteptare mai mari care, implicit, conduc la costuri ridicate. „Deși România a ratificat încă din anul 2014 un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 250 de milioane de euro strict pentru programul oncologic și pentru radioterapie, Ministerul Sănătății nu a utilizat fonduri din acest împrumut în condițiile în care cu aparatele de radioterapie existente nu se poate asigura un tratament adecvat pentru toți bolnavii diagnosticați anual cu o formă de cancer. Potrivit datelor statistice, spitalele care au avut acces și au utilizat mai multe echipamente medicale de ultrasunete și scanare tomografică computerizata (CT) au înregistrat rate mai mici ale mortalității, ceea ce confirmă faptul că gradul de dotare al unităților sanitare cu echipamente joacă un rol esențial.
Gradul insuficient de dotare a spitalelor cu echipamente medicale plasează în continuare România într-o situație dificilă cu privire la mortalitatea evitabilă, adică acele afecțiuni care pot fi tratate de către un sistem de sănătate funcțional“, arată raportul Curții de Conturi.

„Este un dezastru total“

Într-o țară în care secții întregi din spitale sunt la limita de a mai funcționa din cauza aparatelor vechi care se defectează tot mai des și nu oferă siguranță, Ministerul Sănătății a asigurat finanțarea investițiilor numai pentru un număr redus din unitățile sanitare care au solicitat fonduri pentru investiții în anul 2015, deși a dispus de resurse importante din venituri proprii, resurse care au fost raportate la 31.12.2015 ca disponibile (521.610 lei). În plus, pentru partea de infrastructură, MS a alocat aproximativ 95 lei/locuitor, ceea ce înseamnă foarte puțin comparativ cu necesitățile. „Este uluitor pentru pacienți să afle că banii pe care sistemul de sănătate îi are alocați nu sunt cheltuiți. Este genocid. Este vorba de ignoranță și iresponsabilitate. Numai din cauza afecțiunilor oncologice mor zilnic în țară 130 de oameni. Sunt pacienți care ar avea o șansă la viață, dar care mor pentru că nu au acces la servicii medicale, la investigații. Suntem pe ultimul loc în Europa la dotarea cu aparatură, echipamente medicale. Puteau să doteze spitalele cu aparatură din bani europeni, dar nu au accesat fonduri. Este un dezastru total. Vor să facă spitale noi, este un lucru bun, dar trebuie urmărit foarte atent ce se întâmplă cu banii alocați acestor investiții, aici se scot mulți bani, din studii de fezabilitate“, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS