8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul geme de gunoaie, Garda de Mediu nu dă amenzi

Doljul geme de gunoaie, Garda de Mediu nu dă amenzi

Depozitarea ilegală a gunoiului a devenit deja, în judeţul Dolj, o problemă pe care autorităţile par incapabile să o mai ţină sub control. Gazeta de Sud a scris de-a lungul timpului despre numeroasele probleme din judeţul nostru referitoare la munţii de gunoi care apar în din ce în ce mai multe localităţi doljene sau la marginea Craiovei. Se pare, însă, că Garda de Mediu ori nu vede situaţia reală, ori trece prea uşor cu vederea apariţia unor „gropi“ de gunoi ce pun în pericol sănătatea oamenilor. 

Un cititor al Gazetei de Sud ne-a sesizat faptul că, în Bucovăţ, gunoiul se strânge la întâmplare, în aşa-zise gropi de gunoi care iau naştere din nepăsarea oamenilor, dar şi a autorităţilor. „În Bucovăţ sunt mormanele de gunoaie depozitate peste tot pe raza comunei. Eu am sesizat şi primăriile, dar am primit doar răspunsuri seci“, a declarat cititorul GdS.
La faţa locului, lucrurile s-au adeverit. În anumite zone, cetăţenii din comună sau cei pasageri şi-au făcut un obicei să arunce gunoiul în anumite locuri, refuzând să facă un contract cu Salubritatea. La una dintre ieşirile din Bucovăţ, de altfel o zonă în care s-au construit câteva vile impunătoare, există o groapă de gunoi în toată regula. Oamenii au aruncat atât de mult gunoi încât mormanul a alunecat pe un deal. De asemenea, pe malul Jiului sunt grămezi imense de moloz. Nici drumul care duce spre groapa de gunoi a Eco Sud nu a fost scutit de gunoaie. În această perioadă, gunoiul vine la pachet cu mirosul îngrozitor, foarte greu de suportat. Primarul comunei Bucovăţ, Marius Tuţă, recunoaşte că există această situaţie, dar dă vina pe atitudinea oamenilor. „Este destul de delicată situaţia aceasta legată de gunoiul aruncat în spaţii ilegale. Pe lângă cetăţenii din comună sunt şi alţii care vin din oraş şi aruncă gunoiul aici. Săptămâna trecută am adunat la gunoaie de pe unde am putut. Avem cam 700 de contracte cu Salubritatea în Bucovăţ, însă restul oamenilor refuză să facă, mai ales în celelalte sate ale comunei. Anul trecut, în toamnă, am avut control de la Garda de Mediu şi ne-a spus să rezolvăm situaţia în două săptămâni, dar nu am primit amendă. Noi le-am dat somaţii oamenilor pe care i-am prins, dar nu am sancţionat pe nimeni. În următoarea perioadă vrem să amenajăm nişte spaţii speciale unde oamenii vor putea arunca pet-urile şi hârtia. Sper să scăpăm de problema gunoaielor cât mai repede“, a declarat edilul.

Garda de Mediu, mult prea blândă

Garda de Mediu cunoaşte situaţia mormanelor de gunoi aruncate la întâmplare în multe dintre localităţile doljene, însă, anul acesta, nu a dat nici măcar o amendă pe această temă. „La nivelul Gărzii Naţionale de Mediu – Consiliul Judeţean Dolj s-au efectuat 61 de controale care au vizat modul de gestionare a deşeurilor la nivelul localităţilor, precum şi controale în urma unor sesizări. La nivelul judeţului Dolj nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale pe acest subiect, impunându-se măsuri cu termene scurte pentru remedierea neconformităţilor. Zonele cu probleme din judeţul Dolj sunt fostele depozite de deşeuri municipale din Calafat, Segarcea şi Filiaşi. În prezent, pe aceste depozite se execută lucrări de închidere“, se arată într-un răspuns al Gărzii de Mediu a judeţului Dolj. Nici în spatele Parcului Tineretului situaţia nu stă bine deloc. În acea zonă era ieri dezastru. Grămezi enorme de coroane, candele, sticle de plastic, resturi vegetale, ghivece şi multe hârtii zăceau aduse de maşinile RAADPFL. La câţiva metri distanţă, câteva mormane de dale din beton aruncate. Acest lucru se întâmplă, după ce, în luna mai şi iunie, au fost descoperite oseminte umane aruncate printre gunoaiele aduse din cimitire de către RAADPFL. „În ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor şi osemintelor de către RAADPFL Craiova la marginea Parcului Tineretului din Craiova, o echipă de comisari s-a deplasat în teren, pe 4.05.2017, şi a constatat următoarele: în zona Pepinierei Dendrologice a parcului se aflau depozitate deşeuri menajere, materiale din demolări de lucrări funerare şi de construcţii ilegale de pe domeniul public, reciclabile, precum şi masă vegetală. În urma constatărilor din teren, echipa de comisari a impus RAADPFL, reprezentată prin d-na Aurelia Filip, în calitate de director general, ridicarea tuturor deşeurilor cu operatori autorizaţi, măsuri care au fost realizate“, au declarat reprezentanţii Gărzii de Mediu. Aşadar, Garda de Mediu a judeţului Dolj se face că nu ştie despre întâmplarea din 2 iunie 2017, atunci când alte oseminte umane au fost descoperite, pentru a doua oară, în acelaşi loc. Totul s-a întâmplat la doar o lună distanţă de la prima abatere. În tot acest timp, nimeni nu a primit nici o sancţiune. Gazeta de Sud a solicitat un punct de vedere legat de stadiul la care se află ancheta internă, care urma să descopere ce anagajaţi au comis o asemenea greşeală, însă până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS