8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024

Drept la replică

Trompetistul Dorin Măciucă, deranjat de dezvăluirile din GdS
Trompetistul Dorin Măciucă, deranjat de dezvăluirile din GdS

Articolul publicat în ediția din 26 iunie 2017 a cotidianului „Gazeta de Sud“, sub titlul „De ce a fost chemată Salvarea la Filarmonica „Oltenia”“, semnat de Bogdan Groșereanu, conține informații eronate cu privire la prezența la Craiova a violoncelistului Mirel Iancovici, invitat să concerteze ca solist la Filarmonica „Oltenia“ pe 9 iunie 2017, în cadrul „Stagiunii Prieteniei“, prestație artistică pe care muzicianul nu a dus-o la îndeplinire din motive medicale.

În virtutea dreptului la replică și pentru informarea corectă a opiniei publice vă comunic, în calitate de manager interimar al Filarmonicii „Oltenia“, poziția mea cu privire la subiect, precum și solicitarea de a-l publica în aceleași condiții în care a apărut articolul „De ce a fost chemată salvarea la Filarmonica «Oltenia»“, respectiv în următoarea ediție de luni, 3 iulie 2017, în aceleași condiții grafice, același număr de pagină, în vederea rectificării informațiilor eronate prezentate de dumneavoastră.

1. Există un raport de negociere pentru concertul din data de 9 iunie 2017, asumat sub semnătură de dl. Mirel Iancovici. Prin urmare, dumnealui a fost de acord și nu a avut obiecții cu privire la onorariul rezultat în sumă brută de 2.976 de lei, însemnând suma netă de 2.500 de lei. După cum se constată parcurgând articolul, domnul Mirel Iancovici nu amintește nimic despre faptul că a semnat Raportul de negociere, document în baza căruia s-a întocmit ulterior Contractul de execuție muzicală nr. 1532 din 6 iunie 2017. Concret, contractul de execuție muzicală nr. 1532 din 6 iunie 2017 prevede aceeași sumă netă de 2.500 de lei (555 de euro) specificată în Raportul de negociere, adică mai mult decât a declarat domnul Mirel Iancovici că i s-ar fi propus de către persoana cu care a discutat la telefon. Prin urmare, nu a fost vorba despre nici o reducere a onorariului stabilit, așa cum s-a prezentat în mod eronat în articol, ci din contră, de o sumă chiar mai mare.

2. Cu toate că după repetiția generală a orchestrei din data de 9 iunie 2017 violoncelistul Mirel Iancovici a ridicat sub propria semnătură onorariul de 2.500 de lei (cf. Statului de plată colaboratori independenți la data de 9 iunie 2017), dumnealui a luat unilateral decizia de a nu mai evolua ca solist în concertul simfonic din seara zilei de 9 iunie 2017, invocând motive medicale. Precizez că nu a fost forțat să recurgă la acest gest nici de către mine, în calitate de manager interimar al Filarmonicii „Oltenia“, nici de către alți angajați ai instituției. Dimpotrivă, am insistat în mod repetat pe parcursul discuției avute cu domnul Mirel Iancovici ca dumnealui să susțină concertul, rugându-l să revină asupra deciziei sale de a nu mai cânta. Discuția purtată cu domnul Mirel Iancovici a decurs în mod civilizat și nu „agresiv“, fără să ridic tonul, în prezența dirijorului Carlo Jans. Mai mult, am încercat să-l ajut pe domnul Mirel Iancovici să se calmeze și să găsim o soluție pentru a susține totuși concertul din seara respectivă. Din cauza faptului că domnul Mirel Iancovici este hipertensiv, simțind că are un puseu de tensiune, dumnealui mi-a solicitat să apelez la serviciul de urgență, ceea ce am și făcut imediat, dovadă fiind apelul la 112 de pe telefonul meu personal.

3. După cum rezultă din raportul medical eliberat de Serviciul Județean de Ambulanță Dolj în ziua de 9 iunie 2017, tensiunea arterială a domnului Mirel Iancovici a fost de 170/93 și nu 19/7, cum este scris eronat în articol. La solicitarea medicilor Serviciului Județean de Ambulanță Dolj, domnul Mirel Iancovici a refuzat în scris să fie transportat la serviciul de urgență sau să fie internat. După plecarea ambulanței, domnul Mirel Iancovici a luat decizia definitivă de a nu mai participa la concert. De comun acord, am hotărât să găsim o cale amiabilă de soluționare a acestei situații neplăcute și nedorite, propunându-i să îl conduc la hotel cu mașina pentru a evita căldura ce îi putea afecta și mai mult starea de sănătate. De asemenea, tot pentru a evita deplasarea dumnealui înapoi la sediul Filarmonicii prin căldura excesivă de la orele amiezii în Craiova, am stabilit tot de comun acord cu dânsul, să aștepte la Hotelul Ramada, unde era cazat. Urma ca eu să merg la dumnealui, însoțit de consilierul juridic al instituției, în vederea rezolvării pe cale amiabilă și legală a acestei situații, fapt care s-a și petrecut.
4. Odată ajunși la hotel, domnul Mirel Iancovici ne-a însoțit pe mine și pe consilierul juridic al Filarmonicii „Oltenia“ la restaurantul hotelului, unde a luat la cunoștință conținutul Notei de constatare nr. 1578 din 9 iunie 2017, document pe care l-a semnat în urma parcurgerii lui. Conform acestui document, „din motive medicale, artistul se află în imposibilitatea de a susține concertul“. De asemenea, „Colaboratorul este de acord cu achitarea serviciilor de cazare aferente perioadei 6 iunie -10 iunie 2017“ și „să restituie beneficiarului Filarmonica «Oltenia», în baza chitanței nr. 001515/9 iunie 2017“ suma de 2.500 de lei net.

5. De asemenea, în scop clarificator, precizez: În ședința Consilului Artistic al Orchestrei Filarmonicii „Oltenia“, desfășurată în data de 8 iunie 2017, nu s-a discutat nimic despre domnul Mirel Iancovici. Astfel, referirea domnului Mirel Iancovici, în prezentul articol, la Consiliul Artistic, nu este conformă cu realitatea.

6. Deși autorul articolului recunoaște că avea cunoștință de faptul că mă aflam în concediu de odihnă, a publicat articolul înainte cu o zi de revenirea mea la serviciu, anulând în acest fel posibilitatea de a afla și de a transmite corect și punctul meu de vedere. Fac precizarea că autorul articolului ar fi avut posibilitatea să se informeze de la sursă direct și imediat după concertul din data de 9 iunei 2017, însemnând prima zi lucrătoare (luni, 12 iunie 2017), atunci când Filarmonica „Oltenia“ a organizat o conferință de presă la care au fost invitați toți reprezentanții mass-media din Craiova, fără excepție. La această conferință de presă nici un reprezentant mass-media nu a adresat întrebări vizând concertul din data de 9 iunie 2017, ceea ce înseamnă că acest concert nu a trezit nici un fel de suspiciune pentru ceilalți reprezentanți ai presei, prezenți la conferința de presă.

Precizez că atât eu, cât și Filarmonica „Oltenia“ nu am contestat nici o clipă valoarea artistică a violoncelistului Mirel Iancovici și regret dacă s-a înțeles altceva.

În consecință, dezmint afirmațiile total neîntemeiate din cuprinsul articolului „De ce a fost chemată salvarea la Filarmonica «Oltenia»“ și dezavuez orice speculație vehiculată în spațiul public cu privire la acest subiect, în special din partea persoanelor care nu cunosc și nu se interesează decât dintr-o singură sursă asupra a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în data de 9 iunie 2017 la Filarmonica „Oltenia“.
Dorin Măciucă
Manager interimar –
Filarmonica „Oltenia“

Citiţi aici comentariul jurnalistului Bogdan Groşereanu pe marginea acestui drept la replică: Domnul Măciucă, față în față cu adevărul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS