13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe judecata în al doilea dosar al Dianei Boerică

Începe judecata în al doilea dosar al Dianei Boerică

Curtea Supremă a decis, miercuri, printr-o hotărâre definitivă, că judecătorii de la Curtea de Apel Craiova pot începe judecarea unui dosar de evaziune fiscală în care au fost deferiți justiției șase inculpați, printre care se numără una dintre fiicele omului de afaceri craiovean Genică Boerică, Diana Boerică.

Inculpații din acest dosar – Dan Dumitrașcu (avocat), Diana Boerică, Gheorghe Chirfot, Ileana Moandă, Gabriela Iordache, Răzvan Țugui, dar și SC Yuko Group SRL, SC New Ribon Incorporated SRL și SC Lord House SRL, au fost trimiși în judecată în decembrie 2016. Printre infracțiunile reținute de procurori se numără evaziunea fiscală, spălarea banilor, delapidarea sau falsul în înscrisuri sub semnătură privată.
Anchetatorii au reținut că „SC New Ribon Incorporated SRL, prin intermediul administratorului său, inculpatul Dumitraşcu Dragoş Dan, şi împuterniciţii acestuia, inculpaţii Boerică Diana şi Chirfot Gheorghe, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, de a prejudicia bugetul de stat, în perioada anilor 2011-2012, a înregistrat în evidenţa sa contabilă (…) achiziţii de servicii de la firmele (…), în sumă totală de 3.074.642 lei, din care bază impozabilă 2.479.550 de lei şi TVA 595.092 de lei“. Procurorii craioveni au mai stabilit că, pentru aceste achiziții de servicii, SC New Ribon Incorporated nu a deţinut documente legale, documente care să justifice necesitatea efectuării cheltuielilor, şi nici contracte încheiate pentru prestarea acestor servicii, „incluzând în mod nejustificat pe costuri suma de 2.479.550 de lei, deducând în mod nejustificat TVA în sumă de 595.092 de lei şi producând un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală de 991.820 de lei“.
În urma anchetei s-a mai constatat că în mod asemănător a procedat și SC Lord House Group SRL, prin intermediul administratorului său, inculpata Ileana Moandă.
Pentru ascunderea unei sume de bani obținută de SC New Ribon din vânzarea unui teren, același Dan Dumitraşcu, prin intermediul împuternicitului Gheorghe Chirfot, ar fi transferat 898.099 de lei în conturile mai multor societăţi comerciale. Ulterior, în aceeași zi, banii au fost transferați de mai multe ori prin conturile altor firme, iar în final, banii au fost schimbați în dolari și euro și transferați în conturile unor societăţi din China şi Ungaria.
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova pe 9 decembrie 2016, iar în martie, anul acesta, instanța a respins toate cererile și excepțiile formulate de inculpați și a dispus începerea procesului. Hotărârea a fost contestată la Curtea Supremă, iar miercuri, pe 12 iulie, judecătorii bucureșteni au respins acțiunile inculpaților. În schimb, Curtea Supremă a admis o cerere de sesizare a Curții Constituționale formulată de inculpatul Dan Dumitrașcu.

Închisoare cu executare în primul dosar

Trei dintre cei șase inculpați din acest dosar – Diana Boerică, Dan Dumitrașcu și Ileana Moandă – sunt inculpați într-un alt dosar, unul privind comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și înșelăciune.
În aprilie, anul acesta, magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât să-i condamne pe cei trei inculpați la câte patru ani de închisoare cu executare. Mai trebuie spus că alți doi inculpați din acest dosar – Radu Drăgan și Aurel Prie – au fost condamnați alături de Genică Boerică într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. În acest dosar, Boerică a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, Dorian Prie – la trei ani, iar Radu Drăgan a primit doi ani de închisoare cu executare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS