22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevi cu media 1, 2 și 3 admiși la liceu, la matematică-informatică

Elevi cu media 1, 2 și 3 admiși la liceu, la matematică-informatică

Câteva licee teoretice din Dolj au, după admitere, elevi cu media 1, 2 și 3 care vor studia  la profilul real
Câteva licee teoretice din Dolj au, după admitere, elevi cu media 1, 2 și 3 care vor studia
la profilul real

Admiterea la liceu de anul acesta arată că în județul Dolj sute de elevi au ajuns să fie admiși cu media 1, 2 sau 3. În cazul a cel puțin nouă licee din Craiova și județ, elevi cu astfel de medii, având aceleași rezultate și la examenul de matematică, au fost admiși la specializări precum matematică-informatică sau științele naturii. Admiterea la liceu pare astfel că nu a avut în vedere testarea cunoștințelor elevilor, ci doar ocuparea unor locuri. Procesul de repartizare scoate la lumină și un sistem de notare la clasă care ridică semne de întrebare. Elevi cu mediile generale din gimnaziu între 8,50 și 9,22 au ajuns să aibă la examenul național note de 3 și 4. 

Liceele din Dolj au avut și anul acesta locuri pentru toți absolvenții de gimnaziu. În unele cazuri, cererea nici nu a acoperit oferta. Rezultatele admiterii ne pun însă, în județul Dolj, în fața unor situații greu de explicat. Elevi cu note foarte mici la evaluarea națională vor studia la specializări precum matematică-informatică sau științele naturii. Și cazurile de acest gen nu sunt izolate. Sunt cel puțin nouă licee din Dolj care au astfel de clase de real unde jumătate din efectivele de elevi din clasa a IX-a au obținut la proba scrisă de matematică din cadrul evaluării naționale note de 1, 2 sau 3. Pe această listă se află Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești, unde, la științele naturii, 22 din cei 26 de elevi au la matematică note sub 5, iar la matematică-informatică cinci din cei 15 admiși sunt în aceeași situație.
La fel este și la liceul de la Cetate, unde 20 din cei 28 de elevi de la științele naturii au obținut la evaluarea de la matematică între 1 și 4. Exemplele pe specializarea științele naturii pot continua cu liceele din Filiași, Plenița, Amărăștii de Jos și Melinești, acesta din urmă având astfel de exemple și la clasa de matematică-informatică. De asemenea, la profilul matematică-informatică s-a intrat cu medii sub 5 și cu note de 1, 2 sau 3 la matematică și la Liceul Teoretic din Bechet, dar și la Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca. Astfel de exemple sunt și în Craiova, la clasa de matematică-informatică de la Liceul Adventist.
Nu numai rezultatele repartizării arată că suntem în fața unor situații scăpate de sub control, ci și sistemul de notare. Elevi cu medii peste 8 în perioada gimnaziului au obținut la examenul național note sub 5. De exemplu, un elev de la Școala Negoiești are media generală a gimnaziului 9,05, iar la evaluarea națională a obținut puțin peste 3 la matematică. Exemplele pot continua și la Școala Fărcaș, unde elevi cu medii generale peste 8 au obținut note de 3 și 4 la matematică. Exemple în acest sens avem și în Craiova, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, unde o elevă cu media generală 9,15 în perioada gimnaziului a luat 4 la matematică. O elevă de 9,22 de la Școala „Nicolae Romanescu“ a obținut 4,50 la matematică. De asemenea, o elevă de la Colegiul Național „Elena Cuza“ cu media din gimnaziu 8,88 a obținut 2,50 la matematică și a fost admisă la specializarea științe sociale la Liceul „Voltaire“. Și acestea sunt doar câteva cazuri.
Admiterea la liceu din acest an arată și faptul că mediile din Dolj au scăzut comparativ cu anii anteriori. Anul acesta, județul nostru se află pe locul al șaselea în ierarhia națională, după București, Constanța și Buzău. Locul șase a fost ocupat de specializarea matematică-informatică bilingv engleză de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, unde ultima medie de admitere a fost 9,85.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS