10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS200 își joacă șansa pe fonduri europene

S200 își joacă șansa pe fonduri europene

Blocul S200 din centrul Craiovei ar putea fi finalizat din fonduri europene dacă autoritățile locale primesc un răspuns favorabil de la Ministerul Dezvoltării. Peste 12 milioane de euro mai sunt necesare pentru lucrările de la S200, ceea ce ar face ca, în actualul ritm de finanțare, blocul să fie finalizat undeva după anul 2040.
Universitatea din Craiova intenționează să construiască din fonduri europene un Parc Științific și Tehnologic denumit Tehnopol Oltenia. Și care ar fi cel mai potrivit loc dacă nu actualul bloc S200, construcție începută în 2007 și finanțată până acum în proporție de doar 30%, așa cum arăta GdS într-un articol publicat la începutul acestui an. Pentru finalizarea blocului, UCV mai are nevoie de 57,4 milioane de lei (circa 12,5 milioane de euro), bani pe care nu îi are, dar pe care îi poate obține din fonduri europene și de la bugetul de stat. Pentru UCV, blocul S200 reprezintă, în prezent, un sac fără fund, costurile de conservare ridicându-se la aproximativ 600.000 de lei (circa 130.000 de euro).
Universitatea și-a exprimat intenția de a atrage fonduri europene încă din martie anul acesta, când a trimis o scrisoare de intenție pentru a aplica în cadrul Axei 1 a Programului Operațional Regional. Marea întrebare este dacă S200 poate fi finanțat cu fonduri europene aferente perioadei 2014-2020. Chiar și în ipoteza unui răspuns pozitiv, pentru Universitatea din Craiova șansa de a finaliza construcția stă în guvern. Presupunând că s-ar califica pentru un proiect de 10 milioane de euro – valoarea maximă posibilă, Axa 1 prevede o contribuție de 50% din partea beneficiarului. Deci, UCV ar trebui să cofinanțeze proiectul cu 5 milioane de euro. La aceștia se adaugă cele 2,5 milioane de euro, diferența până la suma de 12,5 milioane de euro necesară pentru finalizare. În total, dacă ar obține fonduri europene, UCV ar trebui să contribuie cu 7,5 milioane de euro, bani pe care nu îi are. Atunci, cea mai bună variantă ar fi ca guvernul să se implice și să acopere mare parte din cofinanțarea de 50%, iar UCV să rămână cu o contribuție de 2%, așa cum s-a întâmplat la celelalte proiecte pe exercițiul financiar 2007-2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS