6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProba practică pentru permisul auto, înregistrată video şi audio

Proba practică pentru permisul auto, înregistrată video şi audio

Proba practică pentru examenul de obţinere a permisului este înregistrată cu ajutorul unei tablete (Foto: Bogdan Grosu)
Proba practică pentru examenul de obţinere a permisului este înregistrată cu ajutorul unei tablete (Foto: Bogdan Grosu)

Candidaţii care au de susţinut proba practică pentru permisul auto trebuie să ştie că întregul examen va fi înregistrat audio şi video. Acest sistem a fost pus la punct pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere. Primii care s-au lovit de această noutate au fost candidaţii care au avut de susţinut proba ieri. În momentul în care poliţistul examinator a intrat în maşina în care se afla candidatul, a montat o tabletă care înregistra audio tot ce se discuta în maşină, dar şi video întreg traseul parcurs de candidat şi modul în care acesta conducea. 

Începând de pe 30 iunie, anul acesta, au intrat în vigoare o serie de prevederi ale Ordonanței de Urgență nr. 41/2016, prin care se introduc patru noi alineate la art. 23 din Codul Rutier. Modificările aduse Codului Rutier aduc drept noutate înregistrarea atât a probei teoretice, cât și a celei practice. Potrivit noilor reglementări, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice – atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de monitorizare care se montează pe autovehiculele folosite la susținerea probei practice.
În Dolj, înregistrările probelor practice pentru obţinerea permisului au început ieri. „Tableta se montează pe parbriz, orientată paralel cu partea carosabilă, astfel încât să aibă un câmp vizual cât mai bun. Nu se înregistrează feţele candidaţilor sau ale martorilor, ci strict manevrele pe care aceştia le execută în timpul probei practice. Acest sistem a fost implementat pentru o acurateţe şi mai mare în actul de examinare, de evaluare şi de atribuire a calificativului, astfel încât să nu mai existe discuţii legate de faptul că cineva nu a luat permisul, deşi a meritat sau a luat permisul chiar dacă nu a mers bine. Nu cred că tableta ar trebui să provoace emoţii în plus. În această dimineaţă (n.r. – ieri) am avut, ca de obicei, candidaţi care s-au descurcat foarte bine şi candidaţi care au făcut greşeli“, a declarat comisarul-şef Stelian Petrescu, ofiţer specialist în cadrul Serviciului Public Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Dolj.
Instructorii auto spun că, pentru candidaţi, tableta înseamnă emoţii suplimentare, dar și că acest sistem este constructiv. „Pentru elevii pe care i-am avut a fost o surpriză faptul că examenul se va înregistra, dar eu zic că este bine că s-a implementat acest lucru pentru a nu mai exista nici un fel de dubiu privitor la examenul practic pentru permis. Mulţi candidaţi de-ai mei s-au considerat ghinionişti că s-a luat această măsură, însă eu zic că cine vine la cursuri şi ia în serios ce îi învăţăm se va descurca fără probleme“, a declarat Liviu Vană, instructor auto.
Unul dintre primii candidaţi din Dolj căruia i s-a filmat întreg traseul parcurs în timpul examenului nu s-a lăsat intimidat şi s-a descurcat de minune. „Am avut emoţii normale, a fost un examen la fel ca toate celelalte de până acum, numai că a fost monitorizat. M-am descurcat şi am luat permisul“, a declarat tânărul.
Imaginile înregistrate în timpul examenelor vor fi stocate timp de şase luni şi vor fi prezentate numai în instanţă, în cazul în care un candidat contestă modul de examinare. Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua şi ora examinării. Ca excepţie, nu se vor înregistra probele practice pentru categoriile AM, A1, A2 şi A.
Mai mulţi candidaţi, mai puţine permise obţinute

Potrivit statisticilor SRPCIV Dolj, în primele şase luni ale acestui an, la nivelul judeţului Dolj au susţinut proba teoretică 12.512 candidaţi, dar doar 6.335 au fost admişi. De asemenea, proba practică a fost susţinută de 7.784 de persoane, fiind admişi 6.051. În aceeaşi perioadă a anului trecut au dat examenul scris pentru obţinerea permisului de conducere 9.651 de persoane, dintre acestea fiind admise 5.220. Totodată, la proba practică s-au prezentat 6.401 candidaţi, obţinând permisul 5.291. Aşadar, în prima jumătate a anului în curs, promovabilitatea a fost de 77,7%, iar anul trecut a fost de 82,66%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS