21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStudent la Medicină, vânzător de amfetamină

Student la Medicină, vânzător de amfetamină

După pronunțarea sentinței, irakianul a fost prins și dus de polițiști la Penitenciarul Craiova (Foto: IPJ Dolj)
După pronunțarea sentinței, irakianul a fost prins și dus de polițiști la Penitenciarul Craiova (Foto: IPJ Dolj)

Un tânăr, de 25 de ani, cu cetățenie irakiană și suedeză, student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova până în toamna anului trecut, a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc (amfetamină). Sentința a fost dată săptămâna trecută, de magistrații Curții de Apel Craiova.

Ancheta în acest dosar de trafic de droguri a fost începută în toamna anului trecut, după ce ofițerii antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au aflat că pe raza municipiului acționează o grupare infracțională specializată în traficul de droguri de risc și mare risc, în special canabis si amfetamină.
Primele informații îl indicau pe Omar Raman Rizgar, de 25 de ani, cetățean irakian și suedez, student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova până în octombrie 2016, când a cerut și obținut retragerea definitivă din anul II, programul de studii Medicină în limba engleză.
Oamenii legii au mai aflat că tânărul procura drogurile din afara țării, le depozita în diverse locații din Craiova și le distribuia către diverși consumatori.
Ulterior, procurorii DIICOT au obținut un mandat de supraveghere tehnică, iar pe data de 16 noiembrie au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire. O zi mai târziu, acesta din urmă a reușit să cumpere de la Omar Raman Rizgar cantitatea de 3,29 grame de amfetamină. Mai departe, același investigator a reușit să cumpere încă 3,98 grame de amfetamină, ocazie cu care a aflat că irakianul „mai dispune de o cantitate apreciabilă de amfetamină pe care a adus-o cu el la Craiova și, în contextul în care va cumpăra o cantitate mai mare, de aproximativ 40-50 grame, prețul pe gram va fi de 80-85 de lei“, după cum au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriul întocmit.
Cei doi au bătut palma, iar în cursul zilei de 29 noiembrie, Omar Raman Rizgar a fost prins în flagrant după ce vânduse investigatorului cantitatea de 48,61 grame de amfetamină în schimbul sumei de 4.000 de lei. În aceeași zi, anchetatorii au dispus efectuarea mai multor percheziții domiciliare, iar în apartamentul în care suspectul locuia cu prietena sa, în congelatorul frigiderului, a mai fost găsită cantitatea de 38,19 grame din aceeași substanță.

Face închisoare pentru trafic de droguri

În fața procurorului de caz, Omar Raman Rizgar a recunoscut comiterea faptelor, susținând că aproximativ jumătate din cantitatea de amfetamină era pentru consumul propriu, iar cealaltă jumătate a vândut-o pentru că a avut probleme cu niște cetățeni de etnie romă din Târgu Mureș. Acesta ar fi fost și motivul pentru care a renunțat la studii în Târgu Mureș și s-a înscris la Facultatea de Medicină din Craiova, după care, în toamna anului trecut, a renunțat pentru a se muta la Constanța.
Inculpatul a fost trimis în judecată în februarie, anul acesta, iar pe 16 mai a și fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Dolj. Omar Raman Rizgar și-a recunoscut faptele pentru a beneficia de reducerea pedepsei și a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Din pedeapsa primită se scad cele cinci luni petrecute de inculpat în arest preventiv și arest la domiciliu.
Sentința Tribunalului a fost atacată cu apel de inculpat, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat. Instanța a respins ca nefondată acțiunea inculpatului, astfel că acesta trebuie să execute pedepsa stabilită de judecătorii de la Tribunalul Dolj.
Ulterior, în baza mandatului de executare a pedepsei emis de instanță, irakianul a fost ridicat de polițiști și dus la Penitenciarul Craiova. „În urma activităților specifice întreprinse de poliţiştii din cadrul Servicului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriți, a fost depistat în municipiul Craiova un cetăţean irakian, pe numele căruia Tribunalul Dolj a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Persoana condamnată a fost încarcerată la Penitenciarul Craiova“, au precizat polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS