6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu toaletă în curte, în centrul Craiovei

Cu toaletă în curte, în centrul Craiovei

Câteva zeci de craioveni așteaptă de peste 50 de ani canalizarea. Nu este vorba de locuitori de la periferia orașului, ci de proprietarii unor gospodării situate foarte aproape de centrul orașului, mai precis pe bulevardul 1 Mai, în imediata vecinătate a Spitalului Județean și la cinci minute distanță de Centrul Istoric. În zadar au bătut oamenii pe la ușile primăriei și ale Companiei de Apă Oltenia (CAO), că tot cu WC în fundul curții au rămas.
„Există un studiu de fezabilitate, comandat de Primăria Municipiului Craiova, privind extinderea sistemului public de canalizare pentru preluarea apelor uzate, în zona str. Dealul Spirii şi str. Tabaci. Lucrările propriu-zise, care cuprind şi reabilitarea sistemului public de canalizare pentru preluarea apelor uzate aferent bulevardului Râului, vor fi demarate ulterior derulării procedurilor specifice (identificarea surselor de finanţare, licitaţie pentru realizarea proiectului lucrărilor şi pentru stabilirea firmei constructoare). Data începerii acestor lucrări nu poate fi precizată momentan“, așa suna un răspuns venit din partea CAO, în anul 2012, când scriam despre situația locuitorilor de pe bulevardul 1 Mai. La rândul ei, administrația locală craioveană spunea: „Există aprobat studiul de fezabilitate referitor la canalizarea menajeră pe bulevardul 1 Mai (între Dealul Spirii şi Tabaci). Această lucrare este în atenţia primăriei şi, în funcţie de alocările bugetare, se va trece şi la următoarele etape“.

Canalizare la sfântu-așteaptă

Au trecut cinci ani și câteva zeci de gospodării de pe bulevardul 1 Mai sunt tot fără canalizare. Proprietarii de aici spun că atât reprezentanții operatorului de apă și canal, cât și reprezentanții administrației locale s-au perindat rând pe rând pe strada cu pricina, le-au făcut promisiuni, dar ei tot cu hazna și WC în fundul curții au rămas. Unii dintre ei au apelat la diverse subterfugii, fie s-au racordat la canalizarea pluvială, fie prin înțelegere cu alți vecini s-au racordat la canalizarea existentă pe străzile învecinate.
„Stăm pe unul dintre cele mai mari bulevarde ale orașului, la o aruncătură de băț de cel mai mare spital, nu din oraș, din toată regiunea. Suntem taxați ca zonă centrală și noi avem WC în curte. Am mașină de spălat automată și nu pot să o folosesc că n-am unde să deversez apa, pentru că nu avem canalizare. Primăria și Compania ne duc cu vorba, și nu de ieri, de azi, ci de zeci de ani. Unde să ne mai ducem, că nimeni nu ne bagă în seamă?!“, spune Gheorghiţa Filcu, domiciliată la nr. 20.
Oamenii susțin că de peste 50 de ani tot așteaptă să fie extins sistemul de canalizare și pe strada lor. Au ajuns să privească o utilitate ca pe un lux de care autoritățile și operatorul i-a privat.
„Nu este canalizare de aici până la canalul colector. Locuiesc aici de 63 de ani și stăm cu toaletă în curte. Din 2006/2007 mergem în audiență peste tot. Ne-au promis și ne-au lăsat așa. Același lucru s-a întâmplat și la CAO, promisiuni din gură. Nu știu ce așteaptă să le dăm! Sunt vecini care au trecute conductele pe terenul altora ca să ajungă la conducta principală de canalizare. Ne zbatem de atâta timp încât am ajuns să ne fie rușine să spunem că stăm aproape în centrul orașului și nu avem canal. Majoritatea avem toalete în curte și haznale. Nimeni nu ne ia în seamă, nu îi interesează. Au uitat de noi!“, a spus Relu Constantin, localnic.
Răspunsul dat de această dată de reprezentanții CAO nu este cu mult diferit de cel dat în 2012. „Bulevardul 1 Mai, porțiunea cuprinsă între strada Tabaci și strada Deva, este prinsă la canalizare pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) pe 2017-2020, pe o lungime de 198 metri“, a precizat Mihaela Chirițescu, șefa Serviciului Relații cu Publicul de la CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS