Comuna Nicolae Titulescu, loc însemnat pe harta Olteniei

Biserica „Sfântul Gheorghe“ a fost construită în anul 1896 de meşteri italieni (Foto: Lucian Anghe)


Situată la 45 km de Slatina, în partea de est a judeţului Olt, comuna Nicolae Titulescu este un loc înzestrat cu pâlcuri de pădure şi ape lin curgătoare. Pe lângă peisajele care încântă privirea şi liniştesc sufletul, comuna Nicolae Titulescu, o aşezare ale cărei începuturi se pierd în timp, îşi primeşte oaspeţii cu obiective culturale de mare însemnătate pe harta Olteniei, şi nu numai. Casa Memorială „Nicolae Titulescu“ este de departe bijuteria acestei aşezări. 

Atestată documentar din anul 1566, comuna olteană Nicolae Titulescu este formată din satele Ungurei şi Tituleşti. De altfel, nu demult, aceasta din urmă era denumirea localităţii. Situată în partea de răsărit a judeţului Olt, pe malul drept al râului Vedea şi al pârâului Dorofei, aşezarea a fost înzestrată şi cu două pâlcuri de pădure – Palanca şi Colnicul Bătrân. Comuna poartă denumirea de Nicolae Titulescu, iar legătura dintre aşezare şi marele om politic este una extrem de strânsă. „Bunicul marelui om politic, care se numea Nicolae Economu, a cumpărat moşia Tituleştilor, iar prin achiziţia acestei moşii cumva s-a luat nume de la nume. El a luat numele moşiei, iar comuna a luat numele marelui diplomat, ajungându-se de la Tituleşti la Titulescu. Nicolae Titulescu are rădăcini adânci, aici fiind înmormântaţi bunicii şi părinţii lui, o mătuşă şi un unchi“, a spus Florin Tiutiu, primarul comunei Nicolae Titulescu.

Mormântul familiei Titulescu, aflat în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe

Mormântul familiei Titulescu, aflat în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe

Mormântul a fost construit iniţial în Valea Dorofeiului, la Biserica „Sfântul Nicolae“, în anul 1864, când a murit Nicolae Economu, iar odată cu mutarea satului pe deal a fost mutat şi acesta. El se află în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe“, construită în anul 1896. Arhitectura mormântului este una deosebită, acesta având o adâncime de peste 4,5 metri, cu cripte de jur-împrejur. „Dacă ne uităm pe piatra comemorativă, acolo scrie clar că Nicolae Economu a fost născut în anul 1800 în satul Ungurei. Acest lucru demonstrează că Nicolae Titulescu aparţine acestei localităţi“, a mai spus primarul comunei Nicolae Titulescu.

„Casa de la ţară“

Nicolae Titulescu şi-a petrecut copilăria la moşia pe care familia lui o cumpărase în Tituleşti şi pe care marele om politic o numea „casa de la ţară“. Deşi era născut în Craiova, aici avea să îşi petreacă momentele cele mai frumoase ale copilăriei. Construită la 1910, după Răscoala din 1907, casa se află în prezent în proprietatea Academiei Române şi este administrată de Consiliul Judeţean Olt. După ce de-a lungul timpului a avut diverse întrebuinţări, una dintre ele fiind aceea de sediu al IAS, după Revoluţie a fost transformată în casă memorială. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul unor sponsori, dar şi al unor oameni cu suflet, care au vrut să pună Oltul pe harta culturală a ţării. Unul dintre aceştia a fost profesorul şi istoricul Traian Zorzoliu, fost director al Muzeului Câmpiei Boianului Drăgăneşti-Olt, care s-a stins din viaţă în urmă cu doi ani. Acesta a încercat să facă un circuit cultural şi turistic care începea de la Drăgăneşti-Olt şi trecea prin comuna Nicolae Titulescu. „Acel circuit pornea de la Drăgăneşti-Olt şi includea localităţile Stoicăneşti, Văleni, Nicolae Titulescu, Crâmpoia şi Şerbăneşti. Traian Zorzoliu a căutat ca tot ce a însemnat istoria acestui neam să fie pusă într-o lumină aşa cum îi stă bine unui popor care îşi respectă trecutul şi oamenii de valoare. Toată această rută a fost încoronată cu tot ce avea localitatea Nicolae Titulescu, bogată în valori istorice şi culturale“, a spus Florin Tiutiu.

Casa Memorială „Nicolae Titulescu“ are nevoie urgentă de reparaţii


În Casa Memorială „Nicolae Titulescu“ se află obiecte personale, trusa de voiaj a lui Nicolae Titulescu, mobilier, fotografii, documente, corespondenţă referitoare la viaţa şi activitatea diplomatului român. De-a lungul vremii, aici au fost organizate tabere de pictură, iar în casă au rămas tablouri care surprind această zonă a judeţului Olt. Din nefericire, trecerea timpului şi-a pus amprenta asupra acestui obiectiv cultural emblematic pentru localitatea Nicolae Titulescu, iar casa are nevoie urgentă de reparaţii. Autorităţile spun însă că nu pot interveni întrucât aceasta nu se afla în proprietatea UAT Nicolae Titulescu. „Casa are nevoie de intervenţii atât la structura de rezistenţă, cât şi la faţadă, acoperiş, dar şi interioare. Având mai multe destinaţii, în decursul anilor, la parter au fost depozitate nişte îngrăşăminte chimice atunci când a fost sediu de fermă IAS, care şi-au pus amprenta în mod negativ, creând infiltraţii şi igrasie, care foarte greu se pot îndepărta, astfel încât casa să nu fie afectată în timp. Nefiind proprietari, nu putem să intervenim. Am făcut adrese la Academia Română să ni se dea nouă în administrarea UAT Nicolae Titulescu pentru a putea atrage fonduri europene pentru a o restaura şi moderniza. Am putea să includem în acest proiect şi ruinele Bisericii „Sfântul Nicolae», care este monument istoric ce datează din anii 1600 şi care, din cauza condiţiilor nefavorabile, în special inundaţii, a fost dezafectată şi astfel a luat fiinţă Biserica «Sfântul Gheorghe», construită la 1896 în centrul localităţii“, a mai spus primarul.

Biserica „Sfântul Gheorghe“, „Regina Olteniei“

O soartă mai bună a avut Biserica „Sfântul Gheorghe“. Aceasta a fost construită de meşteri italieni şi a fost pictată tot de italieni. Lăcaşul de cult a fost ridicat pe terenul donat de o familie de boieri – Radu Renţea şi soţia sa, Neacşa. De-a lungul timpului, biserica a beneficiat de mai multe intervenţii de consolidare. Ultima dintre acestea, şi poate cea mai importantă, este cea de anul trecut, când biserica monument istoric a fost complet restaurată, respectându-se arhitectura iniţială.

„În faţa bisericii se află nişte stâlpi de susţinere care au fost turnaţi după cutremurul din 1938, iar banii au fost trimişi de Nicolae Titulescu. În 2016 s-au refăcut totul, atât la exterior, cât şi picturile, iar biserica pe care mie îmi place să o numesc «Regina Olteniei» străluceşte ca pe vremuri“, a mai spus primarul. În curtea bisericii, pe lângă mormântul familiei Titulescu, se află şi monumentul eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, dar şi o clopotniţă ce păstrează arhitectura turlelor bisericii şi este compusă din elemente care datează din secole diferite. Astfel, construcţia este din secolul 21, clopotul este din secolul 20, iar crucea, din secolul 19.

Tot în curtea bisericii a fost ridicată şi o construcţie nouă, în care se află o capelă mortuară, iar la etaj a fost înfiinţat un muzeu etnografic în care se găsesc uneltele folosite de ţăranii din comună în perioada interbelică şi înainte. Tot aici se află şi icoane de la 1600, o cristelniţă ce are inscripţionat pe ea anul 1854, dar şi obiecte de la 1896 care au aparţinut bisericii.

Bogată în obiective turistice şi în peisaje pitoreşti, comuna Nicolae Titulescu reprezintă un punct important pe harta Olteniei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 6 iulie 2017

Actualitate

» Consumul creşte accelerat, dar încasările din TVA scad dramatic
» Bacalaureat 2017: Peste 42.000 de constestaţii în toată ţara, după afişarea primelor rezultate
» Proiect de ordonanţă: Guvernul vrea ca angajările în administraţia publică centrală să fie suspendate până pe 31 decembrie 2017
» Iohannis, despre oferta americană de gaz petrolier lichefiat pentru Europa de Est: Dacă scade dependenţa de gazul rusesc, toată lumea ar avea de câştigat
» Guvern: Au fost stabiliți ordonatorii de credite ale căror cheltuieli vor fi incluse în Strategia fiscal-bugetară 2018-2020
» UPDATE – Un mort și 14 răniți într-un accident rutier produs în Teleorman
» Guvern: Proceduri simplificate pentru obținerea duplicatului cărții de identitate a vehiculului
» Se aplică marcaje pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti

Publireportaj

» Grija pentru documentele vechi – deviza Bibliotecii Aman

Local

» Percheziții la Strehaia într-un dosar de spălare de bani
» Cei mai rapizi poştaşi din ţară se întrec, sâmbătă, la Marşul Factorilor Poştali
» Absolvenţii de liceu pot intra în şomaj dacă nu iau la facultate
» Cine sunt tinerii din Olt care au terminat BAC-ul cu 10: „Tot țara mea rămâne cea pe care vreau să o ajut“
» Judecați pentru fraudarea fondurilor europene

Dolj

» Ultimatum pentru reabilitarea podului de la Malu Mare
» Înregistrarea probei practice pentru permisul auto mai așteaptă
» Scandalul Emilio: Anchetă penală în cazul „Blonda lui Iliescu“
» A fost reluată trecerea cu bacul pe timpul nopţii la PTF Bechet
» Elevii unui liceu din Craiova, evacuați din cămin deși au cursuri
» Cu toaletă în curte, în centrul Craiovei
» Un aragaz defect, motiv de mare scandal într-un bloc din Brazdă
» Termo, pe fărașul falimentului?
» Fraudă de o jumătate de milion la APIA Mehedinți
» Pasajele Craiovei, în continuă degradare
» Craiova: Incendiu la o hală de transformatoare din zona Selgros
» Scandal de la un contoar de gaze
» Spitalul Filantropia, functional in septembrie
» Conditii precare in Piata de la Gara
» Craiova: Amenzi de 1,3 milioane de lei aplicate de Poliţia Locală în perioada aprilie-iunie 2017 şoferilor care au parcat neregulamentar
» Doljean reţinut pentru comiterea unui furt calificat
» Drumul Expres Craiova – Piteşti: Anunțul pentru achiziție, transmis spre SEAP
» Dolj: Primarul comunei Ostroveni, declarat incompatibil de ANI

Gorj

» Deputatul de Gorj Victor Ponta a devenit independent
» Slowride Transalpina Fest – trei zile de festival, paradă moto și concerte rock
» Gorj: Autorităţile nu au soluţii pentru salvarea de la faliment a Clubului Pandurii
» Marcel Romanescu a ţinut audienţe în fiecare zi de când este primar la Târgu Jiu
» 1.043 de contestaţii depuse la Examenul de Bacalaureat
» Gorj: Femeie prinsă la furat de produse cosmetice într-un supermarket
» Gorj: Au sustras materiale de construcţie din zidul de protecţie al unui pod

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii din Horezu au donat sânge
» Vâlcea: Poliţiştii au confiscat 400 de kilograme de pepeni verzi la Sutești şi Berislăvești

Sport

» CSO Filiași își reia pregătirea pe 17 iulie
» Liber la semnat contracte la SCM
» Mangia cere răbdare
» Fotbal / România a urcat patru locuri în clasamentul FIFA
» Fotbal / Horațiu Stănescu, la Repriza de Sud

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Atenţie la insolaţie!
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Prăjitură cu vişine

Top