22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de turişti polonezi au luat cu asalt Transalpina

Zeci de turişti polonezi au luat cu asalt Transalpina

Zeci de turişti polonezi, cu maşini de epocă, s-au aflat la sfârşitul săptămânii trecute în judeţul Gorj. Este vorba despre 20 de mașini foarte vechi care i-au adus pe Transalpina pe 40 de turiști din Polonia. Aceștia şi-au expus mașinile la Rânca şi în Piața Prefecturii din municipiul Târgu Jiu. A fost vorba de autoturisme Dacia (modele 1100, 1300 și 1310) și Polski Fiat. Evenimentul a făcut parte din proiectul „GO Romania!“ și este organizat de Ambasada României la Varșovia, alături de Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Polono-Română și Uniunea Națională a Patronatelor din România. De la Târgu Jiu, polonezii au plecat la Pitești și București. Polonezii au rămas impresionaţi de frumuseţile naturale întâlnite în judeţul Gorj şi au promis că vor reveni în special la Rânca şi pe şoseaua Transalpina, cu motociclete şi cu maşini cu mulţi cai putere.

Seară românească la o stână din Rânca

Turiştii s-au oprit vineri pe Transalpina şi au fost încântaţi de peisajele spectaculoase. Aceştia au aflat că este cea mai înaltă şosea montană din România şi au anunţat autorităţile că doresc să revină în grupuri şi mai mari în judeţul Gorj pentru a reface traseul şi a se bucura de peisaje şi de mâncarea tradiţională. Aceasta a fost degustată la o cunoscută stână din zona Rânca. Polonezii au savurat tocanul cu mămăliguţă şi brânză de Novaci. Au rămas cazaţi la pensiunile din Rânca şi unii turişti au petrecut până înspre zori, profitând de faptul că în zona montană temperatura era cu mult mai scăzută decât în localităţile pe unde caravana maşinilor de epocă ajunsese în zilele trecute.

Ghidaţi de poliţişti şi drumari

Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că înainte de vizita caravanei a fost verificată şoseaua Transalpina şi au fost efectuate câteva reparaţii. Sâmbătă, grupul de polonezi va vizita operele lui Constantin Brâncuşi, de la Târgu Jiu. Maşinile de epocă au putut fi admirate lângă Parcul Central, acolo unde turiştii au oprit pentru a vedea Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor. Delegaţia a ajuns şi la Coloana Fără Sfârşit. Polonezii au fost însoţiţi în vizita în municipiul Târgu Jiu chiar de către viceprimarul Adrian Tudor. „Turiştii au fost foarte mulţumiţi de modul în care au fost primiţi şi au recunoscut că nu se aşteptau să întâlnească asemenea lucruri în judeţul nostru. Au beneficiat de asistenţă din partea Secţiei de Drumuri Naţionale, a echipajelor de jandarmi, poliţiei şi autorităţilor. Toată lumea s-a implicat pentru ca turiştii polonezi să nu aibă parte de probleme de orice natură. Cei care vin în Gorj din afara ţării sunt adevăraţii ambasadori ai ţării noastre şi ai zonelor pe care le vizitează. Ei îţi fac cea mai bună reclamă, dacă se simt bine şi dacă îi motivezi să revină. Toţi au rămas încântaţi de Transalpina şi maşinile de epocă au făcut faţă traseului. Deşi mai vechi, erau maşini bine întreţinute. Sunt sigură că polonezii vor reveni pe Transalpina cu sau fără maşini de epocă. Impresiile au fost foarte bune şi despre Rânca. Polonia este strâns legată de România şi de Gorj, având în vedere povestea tezaurului lor, adăpostit la Mănăstirea Tismana“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS