Pacienții în pijamale de spital pe stradă, „sursă“ de microbiPacienți în pijamale și papuci ies zilnic în stradă, la chioșcurile din apropierea spitalelor. Cititorii GdS au sesizat în nenumărate rânduri această situație. În regulamentul intern al unităților sanitare este interzisă părăsirea spitalului de către pacienţi și cadre medicale în ţinută de spital, dar puțini îl respectă… Realitatea arată că unde-i lege este și tocmeală.

Nu de puține ori auzim de pacienți care au fost internați în spitalele din România pentru o boală și au ieșit cu alte afecțiuni. Nu este zi în care bolnavi internați sau cadre medicale să nu iasă din spital la chioșcurile de lângă unitatea sanitară îmbrăcați în halate sau în pijamale. Ieșiți să își cumpere mâncare, apă sau țigări, oamenii îmbrăcați în haine de spital atrag atenția celor din jur și îi îngrijorează. Cititorii GdS se întreabă dacă este normal acest lucru și trag un semnal de alarmă asupra pericolului la care este expusă comunitatea. Cei mai îngrijorați sunt craiovenii care locuiesc în zona Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova și care spun că în fiecare zi văd pe stradă bolnavi care ies din unitatea sanitară și umblă în voie la magazinele din jur sau stau pe bănci. „Locuiesc

într-unul din blocurile aflate vizavi de Spitalul de Boli Infecţioase «Victor Babeş». Zilnic, pacienţi din spital ies şi se plimbă pe stradă, stau pe băncile din faţa blocului, mănâncă şi îşi fac cumpărăturile la supermarketurile din apropiere. Nu mi se pare normal ca aceşti oameni să plece când vor dintr-un spital şi să circule pe unde vor, să intre în magazine unde pun mâna pe produse, mai ales că este un spital de boli infecţioase, unde sunt multe cazuri de TBC, hepatită, rujeolă şi alte boli contagioase. Nu o dată am plecat de pe bănci, unde stăteam cu copiii, când s-au aşezat pacienţi din spital, deoarece ne este teamă că ar putea contacta vreo boală. Am făcut reclamaţie pe o adresă de e-mail de pe site-ul spitalului, dar nimeni nu mi-a răspuns sau a luat vreo măsură“, spune Florinela Enceanu în sesizarea pe care a trimis-o redacției Gazeta de Sud.

Regulament există

Potrivit regulamentului intern al fiecărei unități sanitare, atât pacienții, cât și cadrele medicale nu au voie să părăsească spitalul în echipamentul specific. În regulamentul intern postat pe site-ul Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova este prevăzut în mod clar, la atribuțiile salariatului, la cap VI, art. 26, că angajatul trebuie să „respecte reglementările în vigoare privind prevenirea, controlul și combaterea infecțiilor nosocomiale. Poartă echipamentul corespunzător funcției pe care o deține, în vederea păstrării igienei și a aspectului estetic personal“.

Iar la capitolul XI, art. 50, din același regulament, sunt prevăzute și obligațiile pacienților. Astfel, pacientul trebuie „să nu părăsească spitalul fără aprobare; să păstreze curățenia în incinta spitalului; să respecte întocmai regulile de igienă și de alimentație recomandate de cadrele medico-sanitare responsabile de îngrijirea sa; să nu circule în afara incintei unității în uniforma de spital, chiar și pentru scurte perioade de timp“.

„Peste tot am pus afișe prin care este specificat clar că nu au voie să părăsească spitalul“


Cu toate că regulamentul există, puțini îl respectă. Adina Turcu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“, spune că regulamentul nu le dă voie cadrelor medicale și pacienților să părăsească spitalul. „Peste tot am pus afișe prin care este specificat foarte clar că nu au voie să părăsească spitalul. Mulți ies din curtea unității să fumeze, legea le interzice să fumeze în interiorul spitalului. Portarul nu are ce să le facă. Mulți sunt de etnie romă, fac scandal, agresează portarul. De multe ori am chemat poliția să ne ajute. Singura soluție este să chemăm poliția și asta le cerem și celor care îi văd pe stradă, să anunțe. Dacă ies din spital, medicii ar trebui să îi externeze, dar nu pot să facă asta până ce bolnavii nu sunt vindecați. Unii ies să își mai cumpere apă sau ceva de mâncare, sau medicamentele pe care ei le iau pe rețetă ca bolnavi cronici. Noi le asigurăm medicamentele pentru afecțiunea pentru care vin la noi, dar sunt oameni care suferă de boli de inimă, de diabet și își cumpără de la farmacie tratamentul pentru boala cronică cu care sunt înregistrați. Nu avem ce să facem mai mult. Spitalul nu este pușcărie. Medicii și asistentele le atrag mereu atenția că nu au voie să iasă. Ei semnează atunci când sunt internați că respectă regulamentul spitalului. Am amenajat în curtea spitalului un părculeț unde pot să stea, săptămâna trecută am montat 20 de băncuțe“, a declarat Adina Turcu.

„Dacă medicul nu găsește pacientul în salon, trebuie să-l externeze“

Și în zona Spitalului Județean de Urgență Craiova pot fi văzuți zilnic bolnavi în pijamale sau cadre medicale îmbrăcate în halat care ies la magazine. Managerul spitalului, dr. Bogdan Fănuță, nu este de acord cu ce se întâmplă, dar susține că este foarte greu de ținut sub control această situație și la fel de greu este să fie aplicată legea. „Găsesc soluții și ies pe partea unde se află căminele Facultății de Medicină, dacă la poarta spitalului nu sunt lăsați de portari. Este foarte greu să îi facem să înțeleagă că nu au voie să iasă. Dacă un pacient iese din curtea spitalului și el figurează internat și se întâmplă ceva cu el, spitalul este cel care răspunde. În weekend, de sâmbătă seara până duminică dimineața se poate da bilet de voie. Dar cine vine să ia bilet? În mod normal, dacă medicul nu găsește pacientul în salon, trebuie să-l externeze“, a explicat dr. Bogdan Fănuță.

„O mare problemă este că aparținătorii intră când vor în spital“

O altă problemă este și cea legată de aparținătorii care intră în spital la orice oră din zi și din noapte. Medicii spun că astfel riscul de infecții nosocomiale este foarte crescut. „O mare problemă este că aparținătorii intră când vor în spital. Secțiile au fost renovate, intră și distrug, murdăresc pereții. Nu ne putem înțelege cu ei. Dimineața, la ora 7.30, aparținătorul este în pat cu bolnavul operat. Nu înțeleg că nu au voie. Stau pe scări, pe holurile spitalului, până noaptea târziu. Am avut pacient care era internat în spital, noaptea fugea la furat și dimineața se întorcea“, a povestit dr. Alexandru Cameniţă, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului Județean Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 3 iulie 2017

Actualitate

» Gârlești, stradă reabilitată cu și fără trotuar
» Prima Casă: BRD a primit un plafon suplimentar de 157,7 milioane lei pentru program
» Parteneriat între Ministerul Afacerilor Externe și Consiliul Național al Audiovizualului
» Zboruri amânate de pe Aeroportul Otopeni din cauza vremii rele
» Guvern: rezerve faţă de introducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru companii şi impozitului pe venitul global pentru persoane fizice
» Țuțuianu: Ana Maria Pătru a fost audiată la Comisia parlamentară pentru controlul SRI
» Se dublează preţul rovinietei cu valabilitate de o zi pentru categoria G
» Cod portocaliu de inundații în Gorj, Mehedinți, Dolj şi alte 10 județe, până marți la ora 14:00
» Reprezentanții sistemului judiciar – de acord cu instituirea unui prag pentru abuz, însă acesta să fie redus
» Inspecţia Judiciară a CSM a declanşat oficial controalele la DNA şi Parchetul General
» ANAF a colectat în primul semestru 2017 peste 100 miliarde de lei venituri bugetare
» Iohannis, alături de Donald Trump la Summitul “Inițiativei celor Trei Mări”
» A patra şedinţă consecutivă cu euro la 4,55 lei
» Germania: 17 morţi și 31 de răniţi, după ce un autocar s-a ciocnit cu un tir
» ABA Jiu, în alertă hidrologică. Deocamdată nu au fost depăşite Cotele de Apărare

Dolj

» De ce abundă legumele de import în supermarketuri
» Canalizarea Craiovei, învinsă din nou de ploaie
» Mici antreprenori, sprijiniţi să-şi dezvolte afacerile
» Termo amenință iar că oprește apa caldă
» Secretara unui birou notarial, condamnată definitiv cu suspendare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Scandalul Emilio: Procurorul DNA Uncheșelu, lăsat cu apartamentul în aer
» In vacanta cu banii de intretinere
» Evaluarea s-a incheiat, emotiile continua
» Craiova, Mica Venetie
» Crâmpeie din istoria Craiovei – Parcul Bibescu, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Un copac a căzut peste trei autoturisme
» Dolj: Acțiune preventivă pentru combaterea vitezei excesive

Gorj

» Încă o notă de 10 la evaluarea naţională
» Încep lucrările la podul de la Turcineşti
» Inundaţii în Gorj – arhiva Parchetului Judeţean a intrat la apă
» Gorj: Tânăr găsit spânzurat într-un bar din Motru
» Cotă de 10 tone de cărbune către salariaţii Complexului Energetic Oltenia
» Fostul primar din Rovinari, declarat incompatibil de ANI
» Dolj: Prinşi băuţi la volan
» Gorj: Tineri reţinuţi după ce au provocat un scandal
» Gorj: Dosar penal pentru un bărbat care s-a apropiat de fosta soţie

Olt

» Olt: Un drum şi mai multe curţi au fost inundate la Priseaca (galerie foto)
» Olt: O jandarmeriţă a obţinut locul 1 la Campionatul Naţional de Atletism

Vâlcea

» Vâlcea: ISU a intervenit pentru înlăturarea unui copac prăbuşit peste trei maşini şi pentru evacuarea apei din două gospodării
» Vâlcea: Apa de pe versanţi îngreunează traficul rutier
» Urmărit naţional, depistat de poliţiştii vâlceni

Sport

» Marcel Popescu a deslușit misterele
» Craiovenii au dat bine cu pumnul la Cupa României
» Simona Halep s-a calificat în turul al doilea la Wimbledon
» Fotbal / Florin Costea va face cuplu în atac cu Mihai Dina în liga secundă din Cipru
» Fotbal / CS Universitatea Craiova testează un fundaș african

Educatie

» Promovabilitate de la 0 la 67,8% la Şcoala din Moţăţei, după contestaţii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top