5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe indemnizațiile directorilor de la CAO

Scandal pe indemnizațiile directorilor de la CAO

 

Consilierii locali din partea PNL au făcut valuri degeaba în ședința de ieri, pentru că proiectele au trecut fără emoții de votul majorității (Foto: Lucian Anghel)

Consilierii locali din partea PNL au făcut valuri degeaba în ședința de ieri, pentru că proiectele au trecut fără emoții de votul majorității (Foto: Lucian Anghel) După ce au luat act de retragerea proiectului privind majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor la depozitul de la Mofleni, ceea ce înseamnă că, pentru o perioadă, tariful va rămâne cel actual, consilierii locali din opoziție au pus problema criteriilor de atribuire a unor spații și a indemnizațiilor pe care le încasează directorii de la Compania de Apă Oltenia (CAO). Discuțiile au fost aprinse, însă proiectele au trecut fără emoții, prin votul majorității PSD+ALDE.

Ședința de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova a început furtunos, cu o solicitare de retragere a trei proiecte de pe ordinea de zi din partea Asociației Pro Democrația – Club Craiova, și cu două proiecte retrase de municipalitate, și s-a terminat în aceeași notă, cu o discuție aprinsă pe seama indemnizațiilor primite de directorul general și directorul economic de la Compania de Apă Oltenia (CAO), pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță. Dar toate proiectele au trecut de vot, cu toate că la unele cei șase consilieri locali din partea PNL au fost împotrivă ori s-au abținut. Au fost retrase proiectul privind desemnarea reprezentantului CL Craiova în Consiliul de Administraţie al Sport Club Municipal și cel privind solicitarea Eco Sud de majorare a tarifului de depozitare a deşeurilor la groapa de la Mofleni, acesta din urmă chiar la solicitarea reprezentanților societății.
„Am avut mai multe observații de făcut, iar tariful care apărea în proiectul de hotărâre (19,51 euro/tonă, fără TVA – n.r.) reprezenta doar 20 la sută din ce am solicitat și nu acoperea toate cheltuielile. Propunerea noastră a fost de 26 de euro, plus TVA. Nu era un pas complet acea majorare, ci un prim pas, așa că o să reluăm discuțiile cu primăria“, a explicat Roxana Manea, director executiv la SC Eco Sud SA, operatorul Depozitului Ecologic Mofleni. Prin urmare, nu va mai exista nici o creștere de tarif de la data de 15 iulie, așa cum apărea în proiect, și, cel puțin pentru o perioadă, tariful de depozitare va rămâne cel actual, de 21 de euro/tonă, cu TVA.
Cererea Asociației Pro Democrația, făcută în temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, de retragere a altor două proiecte (al treilea proiect solicitat pentru retragere a fost cel privind majorarea tarifului de depozitare a gunoiului) nu a fost luată în seamă. Asociația a cerut dezbatere publică pentru proiectul de aprobare a documentului strategic „Plan de Acţiune pentru Energie Durabilă (PAED) al Zonei Metropolitane Craiova“ și proiectul privind aprobarea unor criterii şi punctaje pentru evaluarea persoanelor juridice şi fizice și a partidelor politice pentru atribuirea unui spaţiu pentru sediu, dar răspunsul a fost scurt: nu se impune.

Revoluționarii din Craiova mai vor spații

Aceeași problemă au ridicat-o și consilierii PNL, dar fără vreun rezultat. „Și până acum s-au repartizat spații către asociații și parlamentari, de ce este nevoie de schimbarea criteriilor?“, a întrebat Marinel Florescu. „La nivelul municipiului Craiova nu au existat criterii privind repartizarea spațiilor, atât către asociații și fundații, cât și către parlamentari sau sedii de partide politice. Necesitatea introducerii criteriilor apare pentru că există multe cereri și nu poate fi făcută o departajare. Discutăm de criterii, nu de un regulament de repartizare, pentru a fi nevoie de dezbatere publică“, a explicat Ionuț Gâlea, director executiv la Direcția de Patrimoniu.
Și proiectul privind aprobarea criteriilor şi punctajelor în vederea repartizării unui spaţiu cu altă destinaţie decât locuinţă revoluționarilor din Craiova a stârnit discuții. „Nu văd ce spații s-ar mai da revoluționarilor, pentru că s-au tot dat din 1990 încoace. Nu știu de ce s-a scos punctul ăsta și de ce nu a fost supus unei dezbateri publice“, a spus Adriana Ungureanu, consilier local din partea PNL. „Încă există revoluționari care nu au beneficiat de astfel de spații. Sunt multe cereri de atribuire de spații și e nevoie de criterii de departajare“, a răspuns Ionuț Gâlea. „Nu cred că în 27 de ani nu s-au dat astfel de spații! Prezentați lista, să vedem cine cere și pentru ce“, a continuat Ungureanu. „Vi s-a dat o explicație logică“, a venit răspunsul directorului Direcției de Patrimoniu. Consiliera nu a mai apucat să vorbească, pentru că președintele de ședință, Stelian Bărăgan, a intervenit rapid: „Supunem la vot, cine este pentru, împotrivă, abțineri, deci unanimitate, mulțumim“.
Proiectul a trecut până la urmă cu un vot împotrivă și cinci abțineri. La fel s-a întâmplat și cu proiectele privind bugetul, la care consilierii PNL au votat împotrivă. „Numărăm voturi și atât. Nu știu de ce ne grăbim, pentru că ne întâlnim odată pe lună să dezbatem problemele unui oraș cu 300.000 de locuitori, dar aici să numărăm voturile și atât“, a remarcat Marinel Florescu. Nu a primit nici un răspuns oficial. La fel și solicitarea consilierilor din opoziție de a se alege un viceprimar, post rămas vacant după alegerea lui Mihail Genoiu în funcția de primar.

Marian Vasile: „La cea mai mică ploaie, orașul se transformă în Veneția“

Discuții au mai apărut doar la ultimul punct de pe ordinea de zi, cel privind mandatarea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Craiova de a vota ordinea de zi în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor SC Compania de Apă „Oltenia“ SA, din data de 06.07.2017. Aici a intervenit Marian Vasile, consilierul local din partea PNL considerând că membrii Consiliului de Administrație al companiei nu-și justifică banii încasați drept indemnizație. „Am înțeles că primesc aproximativ 14.000 de lei primă pentru rezultate notabile, pentru că au crescut veniturile companiei, și am vrut să văd unde a fost dibăcia acestor membri ai Consiliului de Administrație. De fapt, dânșii primesc o primă pentru că au mărit tarifele la cetățeni. Deci avem niște specialiști la Compania de Apă care se întâlnesc o dată pe lună, decid să mărească tarifele la apă și canal, servicii prestate către craioveni, după care primesc și o primă că au crescut veniturile. Nu știu cât este de normal. Aș vrea să văd un raport de activitate a acestor persoane. Ni s-a spus la comisii că au responsabilitate. Responsabilități avem toți!“, a comentat Marian Vasile.
Răspunsul a venit de la directorul general adjunct al CAO, Alin Șuiu: „Nu sunt prime, sunt indemnizații! Directorul general și directorul economic sunt selectați și remunerați printr-o indemnizație fixă și una variabilă, care este de șase indemnizații fixe, dacă și-au atins indicatorii de performanță. Așa spune legea. Se face un raport trimestrial, iar indemnizația variabilă se acordă o singură dată pe an, după aprobarea bilanțului. Nu este o primă, pur și simplu dacă reiese din bilanț că și-au atins indicatorii de performanță asumați prin contractul de mandat atunci se aprobă această indemnizație. Dacă vă opuneți, dumnealor se pot adresa instanței, au contract de mandat și e dreptul lor să ia acești bani. Suma pe care o primesc este de 1.500 de lei net, indemnizația fixă, plus acea indemnizație variabilă, de 9.000 de lei net“. „Suntem a treia companie din țară care a scos apa meteorică de la facturare și suntem pe locul 31, din 42 de companii, ca tarife“, a adăugat Alin Șuiu. „Vorbiți de topuri, eu nu știu unde ne situăm, dar știu că la cea mai mică ploaie orașul nostru se transformă în Veneția. Asta văd craiovenii!“, a replicat Marian Vasile. În discuție a intervenit primarul Mihail Genoiu, care a precizat că, pe viitor, va avea grijă ca indicatorii de performanță să fie stabiliți la un nivel mai înalt. Proiectul a trecut de votul consilierilor locali, cu șase abțineri din partea celor de la PNL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS