5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectoarea Dijmărescu, avertisment pentru conflict de interese

Directoarea Dijmărescu, avertisment pentru conflict de interese

Directoarea Lorena Dijmărescu a primit un avertisment de la Curtea de Apel Craiova în dosarul în care a fost acuzată de conflict de interese (Foto: Arhiva GdS)
Directoarea Lorena Dijmărescu a primit un avertisment de la Curtea de Apel Craiova în dosarul în care a fost acuzată de conflict de interese (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, să-i aplice un avertisment Lorenei Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova, trimisă în judecată pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese. În urmă cu un an, la Judecătoria Craiova, directoarea Dijmărescu fusese condamnată la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pe o perioadă de doi ani.

Inspectorii Agenției Na­țio­nale de Integritate (ANI) făceau public, în septembrie 2014, raportul de evaluare al dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova. Inspectorii ANI au susținut atunci că Lorena Dijmărescu, în calitatea sa de director medical al Spitalului „Filantropia“, a avizat și aprobat două contracte și un acord între unitatea medicală și trei societăți comerciale la care avea interese, „încălcând astfel atât regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, cât și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală“.
Inspectorii de integritate au explicat că, „în urma evaluării efectuate în lucrarea privind pe Dijmărescu Anda Lorena, director medical în cadrul Spitalului Clinic Municipal «Filantropia» Craiova, au fost identificate elemente de încălcare a legislaţiei privind regimul conflictelor de interese, întrucât aceasta, în calitate de director medical, a avizat şi aprobat următoarele contracte şi acorduri între Spitalul Clinic Municipal «Filantropia» Craiova şi SC New Age Advertising Agency SRL, SC Policlinica Medaura SRL și SC Cord Blood Center Medical SRL, societăţi la care persoana evaluată deţine interese şi părţi sociale, fie personal, fie prin intermediul membrilor de familie, respectiv fratele acesteia“, au explicat inspectorii ANI. Este vorba de un contract de publicitate în valoare de 19.468 de lei, încheiat pe 28 iunie 2013 între Spitalul „Filantropia“ și SC New Age Advertising Agency SRL, de un contract pentru participarea la subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, încheiat pe 21 august 2012 cu Policlinica Medaura, dar și de un acord înregistrat pe 4 iunie 2014 între Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ şi SC Cord Blood Center Medical SRL.

Avertisment pentru conflict de interese

Ulterior, inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova referitor la existența unor indicii privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese de către Lorena Dijmărescu. Sesizarea a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care, în mai 2015, au dispus trimiterea în judecată a Lorenei Dijmărescu.
În iunie 2016, Judecătoria Craiova s-a pronunțat în acest dosar, directoarea Dijmărescu fiind găsită vinovată și condamnată la un an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese. Instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani, timp în care trebuia să respecte o serie de măsuri de supraveghere impuse de judecători. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care a dat ieri o sentință definitivă în acest dosar. Magistrații de la Curtea de Apel au hotărât să renunțe la aplicarea unei pedepse față de inculpată și i-au dat un avertisment. „Admite apelul inculpatei. Desfiinţează sentinţa sub aspectul laturii penale şi rejudecând: în baza art. 80 Cod Penal, renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpata Dijmărescu Anda Lorena pentru săvârşirea a două infracţiuni prevăzute de art. 301 alin. 1 Cod Penal. În baza art. 81 Cod Penal aplică inculpatei un avertisment“, se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova.

Renunțarea la aplicarea pedepsei

Potrivit Codului Penal, instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, dar și raportându-se la conduita avută de inculpat înainte de săvârşirea infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare.
Când se dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, instanţa aplică inculpatului un avertisment. Potrivit Codului Penal, acesta „constă în prezentarea motivelor de fapt care au determinat renunţarea la aplicarea pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS