Legea irigaţiilor, modificatăZilele acestea au intrat în vigoare noile prevederi pentru completarea şi modificarea Legii îmbunătăţirilor funciare, care prevăd facilităţi pentru fermierii care îşi instalează sisteme de irigaţii în culturi. Aceştia beneficiază de apă şi curent electric gratuit, costurile fiind suportate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Fermierii sunt scutiţi de la plata apei şi energiei electrice pentru irigaţii, costurile fiind suportate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, conform modificărilor aduse Legii îmbunătăţirilor funciare. Reprezentanţii agenţiei anunţă că noile prevederi legale au intrat în vigoare zilele acestea. „Legea nr. 133/2017 pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare a intrat în vigoare, oferind Agenţiei cadrul legal pentru a putea iriga 800.000 ha teren agricol“, se arată într-un comunicat de presă al ANIF.

Cele mai importante modificări au fost aduse articolului 66, alineatul (2): „Cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere, respectiv costul apei şi costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigaţii se suportă din bugetul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie“.

Organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii sau federaţiile de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii au obligaţia de a utiliza apă pentru irigaţii furnizată de către Agenţie, conform contractelor încheiate şi comenzilor de livrare a apei pentru irigaţii. „Prin această lege s-a creat cadrul juridic pentru acordarea apei gratuit fermierilor, facilitate acordată de statul român prin ANIF“, a declarat directorul general Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Florin-Ionuţ Barbu.


16.000 de hectare, irigate în Dolj

La nivelul judeţului Dolj, vor fi irigate aproximativ 16.000 de hectare, potrivit datelor furnizate de Filiala Judeţeană Dunăre – Jiu a ANIF. Reprezentanţii Filialei speră însă ca pe parcursul acestui an suprafaţa să crească, în urma intrării în vigoare a Legii nr. 133/2017. „Până în prezent au fost încheiate contracte pentru 11.000 de hectare şi avem în derulare contracte pentru o suprafaţă de 5.000 de hectare. În final, suprafaţa irigată va fi de 16.000 de hectare din întreaga suprafaţă irigabilă a judeţului Dolj, care este de peste 200.000 de hectare. Eu sunt convins că, odată cu intrarea în vigoare a Legii 133, se va mări suprafaţa şi vom avea solicitări de la deţinătorii de teren“, a spus Adrian Constantin, şef serviciu plan exploatare în cadrul Filialei Judeţene Dunăre – Jiu a ANIF. În această perioadă, reprezentanţii acestei instituţii merg pe teren pentru a-i informa pe fermieri ce trebuie să facă pentru a se constitui în Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI). „Sfatul meu este ca oamenii să se îndrepte către noi. ANIF are potenţialul necesar să le furnizeze apă şi, dacă vor să facă producţii pe culturile pe care le înfiinţează, trebuie să le irige. Am făcut un periplu prin tot judeţul şi exact asta am încercat să le transmit agricultorilor. Întotdeauna am fost însoţit de un specialist care le-a explicat ce documente trebuie să depună pentru a înfiinţa o organizaţie a utilizatorilor de apă. Aceştia, prin încheierea unui contract cu ANIF, pot beneficia gratuit de apă pentru irigaţii. La nivelul judeţului sunt 30 de organizaţii înfiinţate mai demult, dar am înfiinţat şi altele noi pe alte suprafeţe. De asemenea, încercăm să facem un OUAI la Ghidici, unde de ani întregi nu s-a mai irigat, dar şi la Poiana Mare, la Rast, precum şi să le punem în funcţiune pe cele vechi la Dăbuleni, la Călăraşi“, a mai spus Adrian Constantin, şef serviciu plan exploatare în cadrul Filialei Judeţene Dunăre – Jiu a ANIF. Potrivit acestuia, în prezent se irigă cel mai mult în amenajarea Nedeia-Măceşu şi este foarte evidentă diferenţa între culturile care au fost irigate şi cele care nu au beneficiat de apă.

OUAI-urile înfiinţate şi cele care urmează să se înfiinţeze pot accesa fonduri europene prin submăsura 4.3. Sprijinul este nerambursabil şi se acordă 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune şi 1.500.000 euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare. „Să reabilitezi o staţie cu 1.000.000 de euro înseamnă destul de mult. Pot face o staţie de ultimă tehnologie. Am înţeles că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, fermierii îşi pot achiziţiona tot subvenţionat şi echipament de udare. În judeţul Dolj putem să accesăm fonduri europene prin submăsura 4.3 pe 93.000 de hectare, deci s-ar putea reabilita infrastructura de irigaţii pe această suprafaţă. Noi, în paralel cu OUAI-urile care se înfiinţează, ne reabilităm infrastructura noastră, a ANIF. Am reabilitat staţia de la Nedeia, şi suntem în faza de proiectare pentru etapa a doua din Nedeia – Măceşu, staţiile de repompare până undeva la Segarcea, şi sper ca din toamnă să ne apucăm de lucru, deci capacităţile vor fi foarte bine determinate pe segmentul acesta de irigaţii“, a mai spus Adrian Constantin.

Monica StuparuComenteaza acum

Alte stiri

30 mai 2018

S-au încheiat lucrările la Târgul de la Râureni

Autorităţile locale din Râmnicu Vâlcea au inaugurat, ieri, lucrările de modernizare a Târgului de la Râureni. Lucrările, executate pe o suprafaţă de 16.500 mp, au avut în vedere următoarele concepte: practicarea unui comerţ civilizat, modern, cu ...

Sumarul ediției de luni, 26 iunie 2017

Actualitate

» Lansare de carte la „Aman“
» Iohannis: Il desemnez pe Mihai Tudose ca viitor premier. Această criză politică dăunează grav României
» Fostul soţ al Olguţei Vasilescu, Ovidiu Wlassopol, propus prim-vicepreşedinte al ASF de către PSD
» Dan Barna, USR: Dacian Cioloş ar fi o soluţie pentru a prelua guvernarea
» PMP l-a propus până la urmă pe europarlamentarul Siegfried Muresan pentru funcţia de prim ministru la consultările de la Cotroceni
» Parchetul General a clasat dosarul Ordonanței de Urgență 13
» Sebastian Ghiţă scapă definitiv de mandatul de arestare din dosarul cu Iulian Bădescu
» Surse: PMP merge la Cotroceni cu variantă de premier: Traian Băsescu
» Lucrări pe Autostrăzile A1 şi A2
» Consultările de la Cotroceni au început. PSD şi ALDE îl propun premier pe Mihai Tudose, PNL merge fără propunere
» Craiova: Clubul de pictură, în Galeriile „Cromatic“
» Ludovic Orban, întâlnire cu liderii partidelor de opoziţie înainte de consultările de la Cotroceni
» Mihai Tudose, nominalizarea PSD-ALDE la funcţia de premier
» Rezultatele la Evaluarea Națională au fost publicate

Publireportaj

» Ateliere meșteșugărești în această vară, organizate la Casa „Băniei“
» Membrii Casual Band, pe scenă și dincolo de ea
» Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa, integrare reușită

Local

» Dolj: 200 de absenți și doi eliminați la prima probă scrisă a bacalaureatului

Dolj

» Povestea covorului oltenesc
» Mihail Genoiu: Stadionul nu o fi gata în vară
» Tânăr mort într-un incendiu care a cuprins o cultură de grâu
» Agent de la Penitenciarul Craiova, condamnat definitiv pentru mită
» Drama unui copil crescut de stat
» Se scumpesc apa și canalizarea în Craiova
» Water Park-ul zace-n soare, salvamarii sunt la mare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Tânăr mort într-un incendiu care a cuprins o cultură de grâu
» Craiova: Incendiu de vegetaţie în apropierea hipodromului din Parcul Nicolae Romanescu
» Dolj: 38 de incendii de vegetaţie stinse de pompieri în ultimele 3 zile

Gorj

» Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, condus de un director interimar
» O nouă piaţă de legume-fructe la Târgu Jiu
» Noul primar al municipiului Târgu Jiu depune mâine jurământul
» IDP a câștigat licitația pentru reabilitarea podului de la Turcinești
» Gorj: Cinci persoane depistate că munceau la negru
» CNAIR a recepţionat lucrările de reabilitare a sectorului Rovinari – Bumbeşti Jiu din DN 66
» Gorj: Un elev eliminat şi 141 absenţi la Bacalaureat
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Olt

» Olt: Doi eliminați de la prima probă a Bacalaureatului 2017

Vâlcea

» Vâlcea: Arme şi muniţie confiscate de poliţişti
» Vâlcea: Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiștii de investigare a criminalității economice

Sport

» Campionii lui Cimpoeru, locul doi la Kinder Cup Constanța
» Atleții craioveni, pe podium la mai multe competiții
» Fitness / Anca Bucur a câștigat pentru a cincea oară titlul de Miss Fitness Universe
» Simona Halep – Ying Ying Duan, în turul II al turneului de la Eastbourne

Bani & Afaceri

» În Oltenia apar firme precum ciupercile după ploaie

Educatie

» 69,97% dintre elevii din Dolj au promovat evaluarea națională
» A început o nouă etapă de înscrieri la grădiniță
» Dolj: 11 medii de zece la Evaluarea Națională

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top