Craiovenii scapă de detectoarele de gaze dacă nu au geam termopanMontarea detectoarelor de gaze este obligatorie încă din anul 2016, dar proprietarii le instalează doar atunci când le expiră verificările sau reviziile tehnice. Scapă de această cheltuială cei care nu și-au montat geam termopan la apartament.

Știm cu toții că, începând cu anul 2016, proprietarii sunt obligați să-și monteze detectoare de gaze, chiar dacă locuințele lor sunt încă racordate la sistemele centralizate de distribuție a energiei termice, iar ei au doar un aragaz acasă. Ordinul ANRE nr. 179/2015 a repus pe tapet această obligativitate care era prevăzută tot într-un ordin din anul 2009, dar care nu prevede vreo sancțiune pentru locatarii care nu le montează. Drept urmare, montarea sistemului de detectare a scurgerilor de gaze rămâne la latitudinea asociațiilor de proprietari, pentru că legea nu prevede o dată-limită până la care locatarii trebuie să le pună, dar și la latitudinea firmelor care fac verificările. Asociațiile sunt strânse cu ușa, când trebuie să facă totuși verificările (care se fac la doi ani) și reviziile tehnice periodice (care se fac la zece ani) la instalațiile de gaze din bloc și respectiv din apartament. Cu această ocazie, firmele care fac verificările pot să constate că instalațiile nu funcționează în siguranță, fără montarea acestor detectoare, și să înștiințeze proprietarii de această necesitate. Conform Ordinului nr. 179/2015 emis de către ANRE, clientul final (locatarul) are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale.

Aceste condiţii de siguranță sunt detaliate în Ordinul nr. 5/2009 al ANRE (Norme tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale) și prevăd obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcție specială. Detectoarele de gaze acționează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi elimină în acest fel producerea vreunui accident. „Este adevărat că prevederile legale nu dau o dată până la care se montează aceste detectoare, dar, cu ocazia verificărilor, noi constatăm dacă se impune sau nu acest lucru. În cazul proprietarilor care și-au montat tâmplărie PVC cu geam termopan, montarea detectoarelor este obligatorie. Sunt excluși proprietarii care au rămas cu vechea tâmplărie, dar numărul lor este foarte mic. Am întâlnit și persoane care au refuzat să le montăm acele electrovalve și detectoare. Dacă locatarii refuză, noi avem posibilitatea să anunțăm Distrigaz, care sistează furnizarea gazelor naturale în întreg blocul“, a afirmat Ion Cauc, reprezentantul unei firme de verificare a instalaţiei de gaze naturale.

Asociațiile montează detectoare când fac revizia sau verificarea gazelor

Verificarea se face la cel mult doi ani, contra cost, cu o firmă autorizată de ANRE, iar revizia la zece ani. Imediat după apariția ordinului, asociațiile de proprietari din Craiova nu s-au grăbit să-și monteze aceste detectoare. Numai că la momentul la care le-a expirat verificarea instalațiilor de gaze au fost nevoite să monteze în fiecare apartament aceste sisteme. Prin urmare, sunt în Craiova blocuri în care s-au montat încă din cursul anului trecut aceste detectoare de gaze. „Am fost înștiințați la asociație de către Distrigaz că trebuie să ne facem revizia tehnică, pentru că au trecut cei zece ani. Ne-au spus că există un ordin care ne obligă să avem proiect la fiecare instalație de gaze atunci când facem revizia și, în plus, să ne punem fiecare detector de gaze. Noi am contactat o firmă autorizată și, pe lângă revizie, montăm la fiecare apartament și acest senzor de depistare a scăpărilor de gaze. Am vorbit cu proprietarii și au fost de acord. Un astfel de detector ne costă 80 de lei, la care se adaugă proiectul, în valoare de 35 de lei, și revizia tehnică – 380 de lei, așa a fost pachetul pentru care am făcut contractul“, spunea în urmă cu un an Vasile Crăciun, președintele Asociației de proprietari nr. 135 Craiovița Nouă.


Alte asociații au ajuns abia acum să monteze detectoarele, pentru că la acest moment le-a expirat revizia sau verificarea tehnică. „În această lună ne expiră verificarea tehnică la gaze. Urmează să facem alta cu o firmă autorizată și totodată trebuie să montăm detectoarele pentru scăpări de gaze. Suma pe care proprietarii trebuie să o plătească este de 264 de lei/apartament. În acest preț intră verificarea, proiectul și detectorul cu acea supapă (electroventil – n.r.) care închide gazul în cazul unui incident. Lucrările le facem cu o firmă autorizată în domeniu. Plata se face în trei rate și este trecută pe lista de plată“, spune Tudor Viziru, președintele Asociației de proprietari nr. 7 Rovine.

Funcționare

Detectorul de gaze se instalează în încăperea în care funcţionează aragazul şi este racordat la o sursă de energie electrică. În momentul în care există scăpări de gaze, senzorul începe să scoată un zgomot puternic şi comandă unui electroventil instalat pe ţeava de gaze şi alimentat şi el cu energie electrică oprirea automată a gazului. Consumatorul trebuie apoi să repornească manual electroventilul, ca să aibă din nou gaze.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 26 iunie 2017

Actualitate

» Lansare de carte la „Aman“
» Iohannis: Il desemnez pe Mihai Tudose ca viitor premier. Această criză politică dăunează grav României
» Fostul soţ al Olguţei Vasilescu, Ovidiu Wlassopol, propus prim-vicepreşedinte al ASF de către PSD
» Dan Barna, USR: Dacian Cioloş ar fi o soluţie pentru a prelua guvernarea
» PMP l-a propus până la urmă pe europarlamentarul Siegfried Muresan pentru funcţia de prim ministru la consultările de la Cotroceni
» Parchetul General a clasat dosarul Ordonanței de Urgență 13
» Sebastian Ghiţă scapă definitiv de mandatul de arestare din dosarul cu Iulian Bădescu
» Surse: PMP merge la Cotroceni cu variantă de premier: Traian Băsescu
» Lucrări pe Autostrăzile A1 şi A2
» Consultările de la Cotroceni au început. PSD şi ALDE îl propun premier pe Mihai Tudose, PNL merge fără propunere
» Craiova: Clubul de pictură, în Galeriile „Cromatic“
» Ludovic Orban, întâlnire cu liderii partidelor de opoziţie înainte de consultările de la Cotroceni
» Mihai Tudose, nominalizarea PSD-ALDE la funcţia de premier
» Rezultatele la Evaluarea Națională au fost publicate

Publireportaj

» Ateliere meșteșugărești în această vară, organizate la Casa „Băniei“
» Membrii Casual Band, pe scenă și dincolo de ea
» Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa, integrare reușită

Local

» Dolj: 200 de absenți și doi eliminați la prima probă scrisă a bacalaureatului

Dolj

» Povestea covorului oltenesc
» Mihail Genoiu: Stadionul nu o fi gata în vară
» Tânăr mort într-un incendiu care a cuprins o cultură de grâu
» Agent de la Penitenciarul Craiova, condamnat definitiv pentru mită
» Drama unui copil crescut de stat
» Se scumpesc apa și canalizarea în Craiova
» Water Park-ul zace-n soare, salvamarii sunt la mare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Tânăr mort într-un incendiu care a cuprins o cultură de grâu
» Craiova: Incendiu de vegetaţie în apropierea hipodromului din Parcul Nicolae Romanescu
» Dolj: 38 de incendii de vegetaţie stinse de pompieri în ultimele 3 zile

Gorj

» Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, condus de un director interimar
» O nouă piaţă de legume-fructe la Târgu Jiu
» Noul primar al municipiului Târgu Jiu depune mâine jurământul
» IDP a câștigat licitația pentru reabilitarea podului de la Turcinești
» Gorj: Cinci persoane depistate că munceau la negru
» CNAIR a recepţionat lucrările de reabilitare a sectorului Rovinari – Bumbeşti Jiu din DN 66
» Gorj: Un elev eliminat şi 141 absenţi la Bacalaureat
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Olt

» Olt: Doi eliminați de la prima probă a Bacalaureatului 2017

Vâlcea

» Vâlcea: Arme şi muniţie confiscate de poliţişti
» Vâlcea: Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiștii de investigare a criminalității economice

Sport

» Campionii lui Cimpoeru, locul doi la Kinder Cup Constanța
» Atleții craioveni, pe podium la mai multe competiții
» Fitness / Anca Bucur a câștigat pentru a cincea oară titlul de Miss Fitness Universe
» Simona Halep – Ying Ying Duan, în turul II al turneului de la Eastbourne

Bani & Afaceri

» În Oltenia apar firme precum ciupercile după ploaie

Educatie

» 69,97% dintre elevii din Dolj au promovat evaluarea națională
» A început o nouă etapă de înscrieri la grădiniță
» Dolj: 11 medii de zece la Evaluarea Națională

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top