10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArhiepiscopia Craiovei, donație pentru Spitalul „Filantropia“

Arhiepiscopia Craiovei, donație pentru Spitalul „Filantropia“

Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova a fost dotat cu un aparat performant pentru dezghețarea plasmei și încălzirea sângelui (Foto: Bogdan Grosu)
Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova a fost dotat cu un aparat performant pentru dezghețarea plasmei și încălzirea sângelui (Foto: Bogdan Grosu)

Unitatea de Transfuzie Sanguină din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova a fost dotată cu un aparat performant pentru dezghețarea plasmei și încălzirea sângelui. Arhiepiscopia Craiovei este cea care a donat aparatul de care unitatea medicală avea mare nevoie. În spital nu exista un astfel de aparat. Acum cadrele medicale au un control total asupra calității sângelui care ajunge la bolnavi.

Mulți dintre pacienții Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova sunt urgențe, bolnavi care suferă șocuri hemoragice și care au nevoie de transfuzie de sânge. Tot aici se află și cea mai mare Secție de Hematologie, unde zilnic bolnavii cronici au nevoie de transfuzie. În urmă cu patru luni, doi oameni care sufereau de afecțiuni hematologie au murit din cauza unor reacții posttransfuzionale la Spitalul Municipal „Filantropia“. Oamenii legii au deschis dosar penal pentru moarte suspectă, iar reprezentanții pacienților au susținut că problema ar fi apărut deoarece sângele ar fi fost decongelat de către asistenta medicală în chiuveta cu apă fierbinte. Până săptămâna trecută, Unitatea de Transfuzie Sanguină din cadrul spitalului dispunea de aparat doar pentru dezghețarea plasmei, dar nu și pentru încălzirea sângelui. Asta presupunea timp îndelungat de așteptare până ca sângele să ajungă la temperatura optimă la care putea să fie transfuzat. Vineri, Arhiepiscopia Craiovei a donat Spitalului „Filantropia“ un aparat performant pentru dezghețarea plasmei și încălzirea sângelui. „Este un aparat foarte util pentru tratarea pacienților, în special a urgențelor majore din hematologie, oncologie, ginecologie, terapie intensivă, neonatologie. Acest aparat ne permite să avem condiții optime pentru transfuzarea pacienților grav bolnavi. Este o binecuvântare pentru noi acest sprijin umanitar care ajută pacienții, dar și medicii. În acest moment, sângele pentru pacienții de la Hematologie se pregătește conform ghidurilor și protocoalelor în vigoare. Se fac anticorpi regulari. Se pregătesc toate cele trei metode“, a spus dr. Olguţa Alice Vrăncuți, managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova.

„O să ne orientăm și pentru alte spații și laboratoare ale acestui spital“

Aparatul a costat peste 32.000 de lei. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a declarat că această donație face parte dintr-un program vast de ajutorare a spitalelor și școlilor. „Este o bucurie pentru noi să îi întâmpinăm cu asemenea gesturi pe cei care au trebuință de ajutorul nostru. Mântuitorul Nostru Iisus Hristos ne învață să ne iubim aproapele așa cum îl iubim pe el și considerăm că iubirea aceasta care vine din inimă și presupune că sângele se concretizează în asemenea echipamente pe care noi le-am donat. Aceste lucrări fac parte dintr-un program vast pe care noi l-am propus anul acesta pentru spitale și școli. Avem nevoie de asemenea exemple și fapte pe care le facem în numele Bisericii. Sprijinul nostru va continua. O să ne orientăm și pentru alte spații și laboratoare ale acestui spital“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

„Acest aparat ne ajută să pregătim sângele mult mai repede“

Medicii și asistenții din cadrul Spitalului „Filantropia“ spun că modul în care sângele este păstrat în unitatea de transfuzie sanguină și cel în care este pregătit pentru a fi pus pacientului sunt extrem de importante. Acum cadrele medicale o să aibă un control total asupra calității sângelui care ajunge la bolnavi.
„În urgențele majore este necesar ca sângele să fie livrat imediat după pregătire și aparatul acesta reușește să pregătească sângele în 15 minute. Plasma este pregătită de acest aparat în 20 de minute de când este luată din congelator. Aparatul este dotat cu două perne între care se introduc pungile de sânge și de plasmă. Are apă distilată în interior, nu este nevoie să fie curățat. Doar o dată pe an i se face revizie. Până acum nu am mai avut în spital un astfel de aparat. Noi avem destul de mulți pacienți cu șocuri hemoragice și acest aparat ne ajută să pregătim sângele mult mai repede, timpul de încălzire este mult mai rapid. Înainte aveam aparat doar pentru dezghețarea plasmei. Pentru încălzirea sângelui, acesta este aparatul cel mai performant care există“, a explicat Silvia Ciulică, asistent medical în Unitatea de Transfuzie a Spitalului „Filantropia“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS