21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveni condamnați pentru evaziune fiscală, extrădați din Italia

Craioveni condamnați pentru evaziune fiscală, extrădați din Italia

 În martie 2014, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descins la locuințele a patru doljeni suspectați de evaziune fiscală (Foto: Arhiva GdS)
În martie 2014, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descins la locuințele a patru doljeni suspectați de evaziune fiscală (Foto: Arhiva GdS)

Ofițerii Serviciului de Investigații Criminale Dolj, sprijiniți de polițiștii Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, au reușit să extrădeze din Italia doi craioveni, soț și soție, condamnați definitiv la zece, respectiv opt ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală.
Este vorba de soții Silvia și Iulian Gavrilă, trimiși în judecată în iulie 2014 alături de alți doi inculpați, Mureş Iorgu, din Craiova, și Stela Radu, din Segarcea.
Anchetatorii au reținut că cei patru inculpați, „în perioada 2010-2011, respectiv ianuarie 2013 – ianuarie 2014, în calitate de asociați ori administratori ai unor societăţi comerciale, toate cu sediul în Craiova, au înregistrat în evidența contabilă a societăților documente fictive privind achiziția unor importante cantități de deșeuri feroase și neferoase de la societăți-fantomă, diminuând astfel obligațiile fiscale datorate bugetului consolidat al statului de cele trei societăți, cu suma totală de peste 7.300.000 de lei“.
De asemenea, oamenii legii au stabilit că Mureș Iorgu, în calitate de administrator la două societăţi comerciale, a folosit în scop contrar intereselor celor două societăţi suma de 9.000.000 de lei, iar pentru a se sustrage verificărilor financiar-contabile a declarat fictiv sediul uneia dintre societăţi. Cele patru persoane au fost arestate preventiv pe 20 mai 2014, iar în iulie au și fost trimise în judecată. În același dosar a mai fost deferită justiției și inculpata Ramona Dumitrescu.

Pedepse cu executare la Curtea de Apel Craiova

Acest dosar de evaziune fiscală a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat în iunie, anul trecut. Mureș Iorgu și Iulian Gavrilă au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, iar Stela Radu și Silvia Gavrilă au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare. A cincea inculpată din dosar, Ramona Dumitrescu, a fost condamnată la doi ani de închisoare, tot cu suspendare.
Instanța a dispus anularea a sute de facturi fiscale și chitanțe falsificate de către inculpaţi și i-a obligat pe aceștia să achite Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Craiova sumele de 731.912 și 2.590.583 de lei drept despăgubiri civile.
Hotărârea Tribunalului a fost atacată cu apel atât de către inculpați, cât și de procurori și Finanțele Publice, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova în iulie 2016. Pe 21 aprilie, anul acesta, judecătorii craioveni au dat o sentință definitivă în acest dosar, pedepsele fiind mult mai mari decât la instanța de fond.
Astfel, Mureș Iorgu și Iulian Gavrilă au fost condamnați la câte zece ani de închisoare, iar Silvia Gavrilă a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare. În schimb, Stela Radu și Ramona Dumitrescu au fost condamnate la cinci, respectiv șase ani de închisoare. De data aceasta, cei cinci inculpați au fost obligați să achite DGFP Craiova suma totală de 3.592.495 de lei cu titlu de impozit pe venituri realizate din alte surse și TVA.
În plus, instanța a dispus confiscarea de la Stela Radu a sumei de 4.614.745 de lei de la Mureș Iorgu a sumei totale de 15.710.734, iar de la Silvia și Iulian Gavrilă a câte 133.946 de lei. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Doi inculpați, prinși după două luni de la condamnare

Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, tot pe 21 aprilie, ofițerii Serviciului de Investigații Criminale i-au ridicat în baza mandatelor de executare a pedepselor și dus la Penitenciarul Craiova pe Stela Radu, Mureș Iorgu și Ramona Dimitrescu. Oamenii legii nu i-au găsit pe Silvia și Iulian Gavrilă, care au fost dați în urmărire la nivel național și internațional.
Aceștia din urmă au fost extrădați luni din Roma, Italia, fiind preluați de ofițerii Serviciului de Investigații Criminale și duși direct la Penitenciarul Rahova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS