24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOpt olteni au plecat în a doua expediție în Munții Caucaz

Opt olteni au plecat în a doua expediție în Munții Caucaz

Echipajul de la Plusauto, care a plecat vineri în Caucaz, la care s-au adăugat cei care au mai contribuit la pregătirea expediției (Foto: Claudiu Tudor)
Echipajul de la Plusauto, care a plecat vineri în Caucaz, la care s-au adăugat cei care au mai contribuit la pregătirea expediției (Foto: Claudiu Tudor)

La fix un an de la prima expediție românească pe traseele offroad din periculoșii Munți Caucaz, opt curajoși de la Plusauto Craiova se aventurează într-o nouă expediție, pe un traseu mai lung, dar de dificultate mai mică, pe care vor să îl parcurgă într-un timp mai scurt ca data trecută.

Opt olteni curajoși se încumet din nou să parcurgă cu mașinile un traseu lung prin Munții Caucaz. Dealerul regional al Ford, Plusauto, organizează cea de-a doua expediție în Munții Caucaz, în Azerbaidjan, cu ocazia lansării noului Ford Kuga, după ce prima a fost realizată anul trecut, cu Ford Ranger. De data aceasta, expediție va fi mai intensă, temerarii programându-și să parcurgă mai mult cu 1.500 km față de anul trecut, însă într-un timp mai scurt ca la prima expediție oltenească din Caucaz. Echipajul de la Plusauto va parcurge 7.000 de kilometri, în zece zile, față de 5.500 km parcurși în 11 zile, în expediția organizată de craioveni fix în urmă cu un an, dar pe un traseu preponderent pe Georgia.

„Un test de anduranță“

Directorul de vânzări al Plusauto, Adrian Mărășescu, face parte din echipajul expediției (Foto: Claudiu Tudor)
Directorul de vânzări al Plusauto, Adrian Mărășescu, face parte din echipajul expediției (Foto: Claudiu Tudor)

Cei 7.000 km pe care îi va parcurge echipajul oltenesc până în Azerbaidjan „se doresc a fi un test de anduranță pentru mașini și un efort susținut de echipă pentru a parcurge toate punctele de interes din itinerarul nostru“, a spus Adrian Mărășescu, directorul de vânzări al Plusauto și participant la expediție. Noua aventură presupune ca temerarii craioveni să ajungă într-un orășel situat la mare altitudine. „Xinaliq este localitatea la cea mai mare altitudine, de 2.350 de metri, din Caucaz, în Azerbaidjan, fiind o țintă a noastră pentru a testa mașinile Ford Kuga, în offroad“, au anunțat organizatorii.
Echipajul este format din opt persoane, majoritatea craioveni de la Plusauto, plus un specialist în offroad. Unii dintre ei au participat și anul trecut la expediția organizată în Munții Caucaz, pe un traseu mai dificil decât cel ales pentru anul acesta.
„În această expediție vom avea o ascensiune la 2.350 de metri cu mașinile Ford Kuga, o ascensiune la 4.500 de metri pe ghețar, pe picioare, căci nu mergem numai cu mașinile. Facem și un test pentru noi, ca persoane. Este o expediție mai puțin dificilă, cu mașini 4×4 low offroad, și nu o să intrăm în munte foarte mult, unde sunt ruperi de pământ și chestiuni de acest gen. Va fi mai mult un test de anduranță, de kilometri parcurși pe zi“.
„În timpul liber mă ocup destul de des cu trasee offroad, cu mașina, și prin pădure, și pe teren accidentat. Particip la această expediție pentru că nu ți se oferă oricând în viață o astfel de oportunitate și nu poți să ratezi o astfel de ieșire. Expediția mă aștept să fie incitantă și frumoasă, pentru că sunt niște țări necunoscute nouă, nu foarte civilizate, să zicem așa, și nu ai oricând ocazia să ajungi acolo“, a spus Cătălin Neluș, un specialist în offroad care însoțește echipajul oltenesc în Munții Caucaz.

Ianis Iancu este cel mai mic fan al expediției. La cei cinci ani ai lui, el spune că este suficient de curajos să își însoțească tatăl pe traseele offroad din Azerbaidjan (Foto: Claudiu Tudor)
Ianis Iancu este cel mai mic fan al expediției. La cei cinci ani ai lui, el spune că este suficient de curajos să își însoțească tatăl pe traseele offroad din Azerbaidjan (Foto: Claudiu Tudor)

Cel mai mic fan al expediției oltenilor în Caucaz a fost declarat Ianis Iancu, în vârstă de cinci ani, fiul unuia dintre oltenii care alcătuiesc echipajul expediției, Răzvan Iancu. „Aș vrea să merg cu tati în Caucaz, pentru că sunt curajos și vreau să îi văd cum urcă pe munte cu mașinile“, a spus Ianis, după care și-a îmbrățișat tatăl, ce a plecat pentru a doua oară într-o expediție oltenească în Munții Caucaz.
Echipajul a pornit în expediție vineri, în jurul prânzului, din parcarea mall-ului Electroputere Parc din Craiova, cu două mașini Ford Kuga. Traseul expediției va fi prin România-Bulgaria-Turcia-Georgia-Rusia-Azerbaidjan și retur.
Ramona Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS