Centrele medico-sociale salvează vieţi

32 de persoane sunt îngrijite în Centrul medico-social Sadova
Autori


Centrele medico-sociale au devenit a doua casă pentru sute de vârstnici doljeni. Aceste unităţi, ca şi căminele de bătrâni, sunt ocupate mai tot timpul la capacitate maximă. Mulţi oameni sunt internaţi în aceste unităţi de ani buni, ele le-au devenit casă. În Dolj, în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) se află şapte astfel de unităţi medico-sociale, la Pleniţa, Melineşti, Bechet, Amărăştii de Jos, Cetate, Brabova şi Sadova. În Sadova, în acelaşi perimetru funcţionează un centru medico-social şi unul de permanenţă, unde anual sunt salvate vieţi. 

La Sadova, Centrul medico-social este ocupat la capacitate maximă. Este una din comunele doljene în care există atât centru de permanenţă, cât şi centru medico-social. Dr. Marius Florescu lucrează în acest loc de 34 de ani. A avut posibilitatea să fie medic la spital în Craiova, însă a preferat să rămână aici. Nu face zilnic naveta la Craiova, pleacă o dată la două zile acasă. „Am avut noroc, în această comună a fost un centru important de medicină, un vad medical cu tradiţie pe unde au trecut medici chirurgi renumiţi. Acum trei decenii, aici era un spital foarte vechi, cu aparatură la fel de veche. Era secţie de boli cronice arondată Spitalului Judeţean Craiova. Din 2005 însă, centrele medico-sociale au trecut în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Încet, încet a început să se schimbe, spaţiile au fost modernizate, au faianţă, gresie, au fost schimbate instalaţiile electrice şi de apă“, a povestit dr. Florescu, directorul centrului.

„Au fost salvate vieţi în perioada de iarnă“

A fost o iarnă grea, cu temperaturi extrem de scăzute, motiv pentru care foarte mulţi bătrâni singuri şi bolnavi au bătut la uşa Centrului medico-social Sadova. Din cauză că centrul era plin, a fost suplimentat numărul de paturi. „Aproape două luni, temperaturile au fost de minus 15 grade. Nu am avut altă soluţie decât să acceptăm mai multe cazuri sociale. Însă şi bolnavii cronici au dreptul la tratament şi supraveghere medicală. Au fost salvate vieţi în perioada de iarnă. În una din zile au ajuns la noi doi soţi din comuna Ostroveni, fără copii sau alţi aparţinători, care de o lună şi jumătate stăteau în ger. Făceau focul la câteva zile şi mâncau doar pâine cu ceai. Am mai băgat canapele, oamenii au scăpat cu viaţă, sunt bine acum. Sunt mulţi din comună sau din localităţile limitrofe care au fost salvaţi. Numărul de locuri este însă limitat. Chiar zilele acestea a mai venit o femeie, o bolnavă cronic, care a solicitat internare, pe care însă nu am avut loc să o primim“, a adăugat directorul. Din cele 32 de persoane internate în acest moment, jumătate sunt cazuri sociale.

„Avem cel puţin zece persoane care nu mai au unde să meargă“

La Sadova sunt internaţi oameni cu diverse afecţiuni medicale, cei mai mulţi sunt cardiaci sau au suferit accidente vasculare. Sunt beneficiari internaţi chiar şi de şapte ani, s-au ataşat de acest loc. „Toţi aceşti oameni sunt cazuri medico-sociale, avem un bolnav cu amputaţie, care nu are pe nimeni, suferă de diabet, e insulino-dependent, sechelar de infarct. Ce să facă acest om singur într-o locuinţă?! Având în vedere că avem şi persoane imobilizate, trebuie să fim foarte atenţi, igiena este esenţială. Dacă începe să miroasă într-un spital sau astfel de centru, acela nu mai este aşezământ medical! Avem cel puţin zece persoane care nu mai au unde să meargă, sunt oameni extrem de bolnavi. Avem beneficiari care stau de ani buni, cinci, şase, chiar şapte ani… Centrul medico-social le este casă. Am avut un pacient care a ajuns la noi la 26 de ani, electrocutat. A căzut, a suferit o fractură de coloană, a fost operat la Bucureşti, însă nu au mai avut ce să-i facă. Avea măduva secţionată. Cinci ani a stat la noi“, a completat medicul.


Este nevoie de aparatură şi la Centrul de permanenţă

Reprezentanţii Centrului medico-social din Sadova susţin că se descurcă cu banii pe care îi primesc. Ar mai avea nevoie însă de aparatură medicală, la fel şi Centrul de permanenţă, care funcţionează în aceeaşi curte. „Se alocă mulţi bani pentru mâncare şi medicamente. Noi nu avem relaţii cu Casa de Asigurări. Banii pentru personalul medical superior şi mediu, pentru medicamente şi materiale sanitare, vin de la Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, iar pentru personalul auxiliar, restul de cheltuieli, investiţii, reparaţii și alimente, banii vin prin Consiliul Județean“, a spus dr. Florescu. Beneficiarilor li se opreşte drept taxă jumătate din veniturile încasate, iar cei care trăiesc din ajutor social sunt scutiţi de la plată.

În Dolj, sunt 15 centre de permanenţă, din care 13 în mediul rural şi două în Craiova. La centrul de permanenţă există şi stomatolog, trei farmacii, ambulanţă, aparat de urgenţă, doctor coordonator de gardă, asistentă. „Sistemul de medicină primară chiar funcţionează. Mai avem nevoie de ceva dotări pentru ca totul să funcţioneze perfect, de un electrocardiograf. Unul măcar mediu, nu de înaltă performanţă, care costă în jur de 4.000 de lei. Sunt doctori care au cumpărat din buzunarul lor. Cred că tuturor centrelor de permanenţă le-ar fi de mare folos“, a adăugat medicul.

„A fost salvată o viaţă pentru că a existat electrogardiograf“

În luna iulie 2010, au fost desfiinţate trei centre de permanenţă – Brabova, Melineşti şi Mischii – pentru că adresabilitatea era foarte mică şi nu aveau dotare corespunzătoare. Doar cel din Brabova a fost redeschis. Unităţile medicale de acest tip au un rol foarte important în mediul rural, unde accesul la servicii medicale pe timpul nopţii a ridicat de-a lungul timpului numeroase probleme din cauza numărului limitat de medici şi asistenţi medicali. În astfel de centre se pot rezolva micile urgenţe care ţin de competenţa medicului de familie, dar se pot administra şi tratamente, ca pacienţii să nu mai fie obligaţi să bată drumul pentru a primi îngrijiri medicale într-un spital. „Este mult mai bine şi rentabil să dotezi centrele de permanenţă corespunzător, în mediul rural, decât să transporţi pacienţii la zeci de kilometri distanţă, la spitale în Craiova. În 2010, au fost închise centre de permanenţă. La Brabova erau două consultaţii pe zi. Aparent, două prezentări înseamnă foarte puţin, dar conform tarifelor din 2010, era suficientă o consultaţie pe zi pentru ca să beneficiezi de un avantaj de pe urma unui centru de permanenţă. Orice înseamnă peste o consultaţie pe zi este mare lucru. Centrele de permanenţă sunt extrem de importante. Imaginaţi-vă situaţii când avem persoane cu stop cardio-respirator, cât de important este să fim acolo, fiecare minut contează. Cazurile de urgenţă vitale pe care le rezolvi aici sunt. Legea spune că trebuie să rezolvi decât codul verde, dar când îţi vine cu persoana pe braţe şi intră în stop sau şoc anafilactic, trebuie să intervenim. Acesta este rolul nostru. Am avut un tânăr de 43 de ani în stare critică. A fost salvată o viaţă pentru că a existat electrogardiograf. Dacă pierzi un sfert de oră în situaţii din acestea, poate să te coste viaţa pacientului. Am mai avut pacienţi cu plăgi extrem de grave, cu hemoragii. Într-un astfel de caz am făcut hemostază, l-am perfuzat, am solicitat elicopterul și l-am trimis imediat la Spitalul de Urgență Craiova“, a spus dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Centrului de permanenţă Sadova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 12 iunie 2017

Actualitate

» USR protestează: Este inadmisibil ca primarul Craiovei să fie ales de 8% dintre locuitorii oraşului
» Camera Deputaților / Comisia juridică: Proiectul privind grațierea – dezbateri pe fond săptămâna viitoare
» Viorel Cataramă nu poate candida la şefia PNL pentru că nu a strâns semnături de la cel puţin 10 filiale
» CSM cere preşedintelui Iohannis să întoarcă în Parlament legea salarizării
» Cutremur cu magnitudinea de 6,3 în largul coastei vestice a Turciei
» Iohannis a promulgat legea prin care medicii militari, polițiștii, funcționarii din penitenciare primesc salarii mai mari
» Înmatriculările de maşini second-hand din import au depăşit 47.000 în luna mai
» Tudorel Toader: Pachetul de legi privind Justiţia este finalizat
» MApN: Pilotul MiG-ului prăbușit a raportat o defecțiune majoră la motor
» Lucrări pe autostrada Bucureşti-Piteşti
» MIG prăbușit în județul Constanța

Local

» Elevi din Slatina au excelat la Concursul național de robotică

Dolj

» Agent de penitenciar, judecat pentru trafic de influență
» Șofer de 19 ani, în arest pentru ucidere din culpă
» Ține-te de nas și intră!
» Legumicultorii doljeni aşteaptă sprijinul de 3.000 de euro
» Maşinile parcate neregulamentar, greu de atins de poliţişti
» Marea lehamite de la Craiova
» Opt copii trăiesc în bordeie, în satul Lişteava
» Sute de litri de whisky și votcă fără documente, descoperite la PTF Calafat
» Final de stagiune la Filarmonica Oltenia
» Un an de Mercur Center
» Olteni in Caucaz
» S-a lansat Acțiunea pentru Renașterea Craiovei
» Valentin Pîrlogea, maestru de sunet al Teatrului Naţional din Craiova, s-a stins din viaţă
» Sute de sticle cu whisky și votcă ascunse în două camioane ce veneau din Bulgaria, confiscate la P.T.F. Calafat
» Final de stagiune la Filarmonica Oltenia
» 420 de acte de identitate, eliberate sâmbătă şi duminică la Craiova şi Işalniţa
» Se opreşte apa în câteva cartiere craiovene
» Dolj: Bărbat rănit într-un accident la Radovan

Gorj

» Romanescu a spulberat PSD la Târgu Jiu şi a devenit primar
» Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în primele cinci luni un profit de 260 de milioane de lei
» Gorj: Festival de romanţe, la Ţânţăreni
» Gorj: Tânăr, reţinut în urma unui accident rutier
» Biblioteca Judeţeană Gorj se extinde prin mansardare
» Gorj: Muncă „la negru” în taximetrie

Olt

» Olt: Primarul unei comune a fost achitat pentru abuz în serviciu
» Rezultate finale pentru alegerile din localităţile din Olt

Vâlcea

» Vâlcea: Dosar penal în rem pentru alunecarea de teren de la Alunu
» Circulaţie deviată în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea

Sport

» Tricolorii, amical cu Chile
» Dinamyk U15, pe locul doi la Brașov
» Nouă medalii pentru luptătorii craioveni la Campionatul Național
» Mangia, pregătit de provocare
» Fotbal / Mangia a condus primul antrenament la Craiova (galerie foto)

Bani & Afaceri

» Câți bani a încasat statul, forțând mii de firme să devină microîntreprinderi

Educatie

» Concursul pentru directori de școli, condiționat de numărul de elevi

Magazin

» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop

Top