12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratori de societăți comerciale, judecați pentru fraudarea fondurilor UE

Administratori de societăți comerciale, judecați pentru fraudarea fondurilor UE

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova au dispus trimiterea în judecată a opt inculpați, printre care se numără patru administratori ai unor societăți comerciale, toți fiind acuzați că au obținut ilegal fonduri europene de peste 2,5 milioane de lei. Într-un alt dosar, procurorii anticorupție au deferit justiției o femeie acuzată de fraudarea APIA cu peste 30.000 de lei.

Cei opt inculpați din acest dosar – Daniel Cojocăreanu, Virgil Petrescu, Marius Munteanu, Vasile Cioroiu, Virgil Popan, Gheorghe Radu, Liviu Stoica și Florin Grădinaru – au fost acuzați de procurorii anticorupție de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii craioveni au reținut că, în cursul anului 2008, „în contextul implementării a patru proiecte finanţate din fonduri europene, inculpatul Cojocăreanu Daniel a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi inculpaţii Grădinaru Florin, Stoica Liviu şi Petrescu Virgil, angajaţi la societăţile administrate de primul, grup al cărui unic scop a fost dobândirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile. Concret, aceștia, beneficiind și de ajutorul celorlalți inculpați, au depus la autoritatea contractantă mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în urma cărora au primit fonduri nerambursabile în valoare totală de 2.557.080 de lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal“.
În urma anchetei, procurorii anticorupție au mai stabilit că, printr-o serie de tranzacţii fictive între societăţi comerciale interpuse, „inculpații au urmărit creșterea artificială a valorii utilajelor achiziţionate, marea majoritate fiind second-hand, deţinute de societăţi din cadrul grupului de firme controlat de aceeaşi persoană, respectiv Cojocăreanu Daniel“.
De asemenea, în cursul anului 2011, Florin Grădinaru, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a depus la Autoritatea contractantă o cerere de rambursare pentru achiziţionarea unui imobil, a terenului aferent şi a unor echipamente. Procurorii DNA susțin că acest document nu a fost avizat, existând „suspiciuni că înscrisurile depuse sunt inexacte sau că au fost falsificate“. Anchetatorii au mai precizat că, pentru recuperarea prejudiciului, a fost pus sechestru pe mai multe bunuri mobile și imobile ale inculpaților.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

Mehedințeancă judecată pentru fraudarea APIA

Vineri, procurorii din cadrul DNA Craiova au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Ioanei Perianu, domiciliată în Mehedinți, acuzată de folosirea de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene și fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a femeii, anchetatorii au reținut că, în perioada 2010-2011, „a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente falsificate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren (16,58 ha respectiv 18,08 ha) pe care nu le deținea în totalitate. Prin acțiunile sale, inculpata a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare totală de 30.845 de lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal“. Și în acest dosar, care va fi judecat de magistrații Tribunalului Mehedinți, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile ce aparțin inculpatei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS