Despăgubiri întârziate pentru mașinile avariateCraiovenii ale căror autoturisme au fost avariate de copaci sau crengi căzute peste ele ori distruse de avarii la conductele de utilități au de așteptat până să fie despăgubiți de primărie sau de operatori. Calea cea mai sigură pentru obținerea acestor despăgubiri este acționarea în instanță și obținerea unei hotărâri judecătorești definitive.

Lungul drum al despăgubirii proprietarilor mașinilor avariate de copacii căzuți sau de avarii la conductele de utilități trece prin comisii de analiză și prin sala de judecată. Timp în care persoanele păgubite se înarmează cu multă răbdare, fac nenumărate drumuri la Poliția Rutieră, la firmele de asigurări, întocmesc dosare, merg la service și în cele din urmă își repară mașinile pe propria cheltuială. Primăria Craiova, în speță RAADPFL (regie subordonată), acordă despăgubiri proprietarilor doar în baza unei hotărâri judecătorești definitive.

În prezent, pe rolul instanțelor judecătorești, RAADPFL este parte în trei dosare ce au ca obiect despăgubiri pentru daunele produse în urma căderii unor copaci (cauzate de fenomene meteorologice extreme). Până la finalizarea acestor dosare în instanță, regia ar face bine „să se decidă“ în ce condiții îi despăgubește pe craiovenii păgubiți.

În Craiova, de-a lungul timpului, mai multe autoturisme au fost avariate de copaci care s-au prăbușit peste ele. Astfel, pe 26 iunie 2014, doi copaci s-au prăbușit, avariind șase autoturisme. Pe 17 august 2016, patru mașini au fost distruse de copacii doborâți de o furtună, iar în noiembrie 2016, alte șase autoturisme au fost avariate de copaci căzuți sau de acoperișurile unor blocuri care au fost luate de furtună.

RAADPFL, vântul și despăgubirile

În situația în care ați avut ghinionul ca un copac de pe domeniul public să vă distrugă mașina, trebuie să combateți toate susținerile RAADPFL, regia care se ocupă cu întreținerea spațiilor verzi din oraș, implicit cu tăierea arborilor, cum că „numărul arborilor din municipiul Craiova este foarte mare în raport cu numărul de angajați care execută lucrările“ și că „aceste căderi apar în urma unor condiții meteorologice extreme, cu vânt puternic, constituind excepții ce nu pot fi prevăzute“.

Un astfel de răspuns a primit un craiovean care a avut ghinionul să-i fie distrusă mașina în urma căderii unui copac, la începutul lunii aprilie 2017, în cartierul Brazda lui Novac. Păgubitul a fost anunțat de regie că nu va fi despăgubit. „Evenimentul în urma căruia autoturismul dumneavoastră a fost avariat a fost cauzat de fenomene meteorologice (vânt puternic) care au dus la ruperea unei crengi dintr-un copac și prăbușirea acesteia peste autoturism, aflându-se astfel în prezența unui caz de forță majoră, constituit dintr-o împrejurare de fapt imprevizibilă și de neînlăturat, care nu implică vreo culpă a regiei în această situație. RAADPFL Craiova, în calitate de titular al gestiunii directe a activității de tăieri arbori, nu are vreo culpă în acest sens, nefiind îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale, și, în consecință, nu poate fi obligată la plata daunelor produse autoturismului dumneavoastră“, se arată în răspunsul dat de regie craioveanului păgubit. Aceasta uită că, în fapt, regia fusese anunțată de către asociația de proprietari că arborele prezintă pericol și trebuie înlăturat, și, drept urmare, se afla pe lista lucrărilor de tăieri.


Întrebată despre condi-țiile în care sunt despăgubite persoanele ale căror autoturisme sunt avariate, RAADPFL se contrazice prin răspunsul dat GdS.

„RAADPFL Craiova este operatorul economic aflat în subordinea Consiliului Local al municipiului Craiova care execută lucrările de tăieri de la sol a arborilor crescuți pe domeniul public și privat al municipiului Craiova. Activitatea este reglementată de HCL nr. 56/2006. Având în vedere faptul că numărul arborilor din municipiul Craiova este foarte mare în raport cu numărul de angajați care execută lucrările, asociația de proprietari informează atât în scris, cât și telefonic unitatea noastră despre existența unor arbori care ar necesita tăiere de la sol. Dacă în urma verificărilor efectuate se constată că arborii necesită tăieri de la sol, adică sunt uscați, au un grad de îmbătrânire avansată sau o stare fitosanitară precară, se execută în cel mai scurt timp posibil lucrarea. Dacă arborii prezintă doar ramuri uscate care ar pune în pericol siguranța persoanelor, se elimină prin tăiere ramurile respective. Există și cazuri în care apar căderi de arbori care prezintă o stare fitosanitară bună. În majoritatea cazurilor, aceste căderi apar în urma unor condiții meteo extreme, cu vânt puternic, constituind excepții ce nu pot fi prevăzute. În cazul în care căderile de arbori produc avarii la autoturisme sau alte bunuri, proprietarii se pot adresa instanței pentru recuperarea prejudiciului. Proprietarii autoturismelor avariate în urma căderii unor copaci pot fi despăgubiți numai în baza unei hotărâri judecătorești definitive“, se arată în răspunsul transmis de RAADPFL către GdS.

CEO, de la promisiune la… despăgubire

Alt operator, alte pagube produse la începutul acestui an, când opt mașini au suferit distrugeri din cauza unei avarii produse la magistrala de căldură a orașului. Date fiind condițiile pagubelor, operatorul, Complexul Energetic Oltenia, Sucursala Termocentrale II Craiova, și-a recunoscut culpa și promite despăgubirea celor afectați.

„În timpul avariei din data de 22 ianuarie 2017 (spărtura pe conducta de termoficare din zona 1 Mai) au fost afectate unele autoturisme parcate în imediata vecinătate a zonei în care s-a produs spărtura. La nivelul SE Craiova II s-a constituit o comisie de analiză privind verificarea solicitărilor proprietarilor și a documentelor prezentate de către aceștia (facturi pro forma, constatări efectuate de către atelierele de reparații auto, documente emise de către societățile de asigurări), în vederea respectării cadrului legal privind acordarea despăgubirilor cuvenite. Ultimele solicitări pentru despăgubiri au fost primite de CE Oltenia în cursul lunii mai. CE Oltenia va acorda despăgubiri persoanelor ale căror autoturisme au fost afectate de avaria produsă în data de 22 ianuarie 2017, pe strada Dr. Ion Augustin din cartierul 1 Mai, în conformitate cu prevederile legale“, a precizat Elena Zamfir, reprezentant CEO.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 2 iunie 2017

Actualitate

» Bilanţul cazurilor de epidemie de holeră a crescut la 70.000, iar numărul morţilor din cauza acestei boli la 570 în Yemen
» Constanţa şi Mamaia, fără salvamari în minivacanţa de Rusalii
» Aproape 24.000 de maşini Audi sunt chemate în service pentru neregularităţi ale testelor de emisie
» Migranţi somalezi prinşi la graniţa cu Serbia
» Aproximativ opt tone de peşte pescuit ilegal, confiscate de poliţie de la începutul anului
» România ocupă primul loc în ceea ce priveşte preţul pentru zborurile pe distanţe scurte pentru serviciile low-cost
» România a depus instrumentul de ratificare a Acordului de la Paris, în aceeaşi zi în care Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acord
» Peste 700 de amenzi aplicate de poliţişti în patru luni pentru nerespectarea prevederilor legale privind transportul copiilor
» Ministrul Agriculturii amână până la sfârşitul anului normele de aplicare în cazul legii privind risipa alimentară
» Transgaz: Procesul de investigare inițiat de CE nu afectează capacitatea societății de a efectua la timp și în condiții de siguranță a tuturor operațiunilor
» O româncă, primul deputat de origine străină din Parlamentul Regional al Madridului
» Hillary Clinton consideră retragerea SUA din acordul de la Paris “o greșeală istorică”
» Montarea contorului inteligent de energie electrică ar putea deveni obligatorie
» Iohannis este primul șef de stat din Europa Centrală și de Est care va fi primit de președintele Trump la Casa Albă
» Atac armat în Filipine soldat cu 36 de morţi
» Juniorii sub 15 ani de la Dinamyk și „Gică Popescu“, în focuri

Dolj

» Mii de craioveni, la concertul din centrul orașului
» Elevii și profesorii doljeni cu performanțe la olimpiade, premiați la Filarmonica Oltenia
» Craiova: Oseminte umane, descoperite din nou la marginea Parcului Tineretului
» InstaCraiova, expoziţia celor mai reuşite fotografii făcute de tineri
» Craiova: Preţuri modeste la atelierele „Bizarre Bazaar”
» Craiova: Programul Zilelor Municipiului pentru sâmbătă şi duminică
» Craiovenii pot testa ultimele modele de maşini, în centrul oraşului
» Craiova: Explozie de culori şi miresme la Expoflora
» Craiova: Stagiunea Prieteniei la Filarmonica “Oltenia” se apropie de final
» Craiova: Prins la volan fără permis şi sub influenţa alcoolului
» Craiova: Peste 100 de elevi olimpici vor fi premiaţi astăzi
» A fost decernat Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu“ 2017
» Mită pentru doi medici, în schimbul unui post
» Criminalul din Rovine, condamnat la 14 ani după gratii
» „Riscăm să ne scufundăm în gropile de pe stradă“
» ExpoFlora, „spectacol“ de culori în centrul Craiovei
» Copii de toate vârstele au petrecut ziua de 1 Iunie la înălțime

Gorj

» Ministerul Culturii: Casa Gănescu din Târgu Jiu va găzdui Muzeul Național „Constantin Brâncuși“
» Târgu Jiu, oraşul copiilor de 1 Iunie
» Ministrul turismului, marți în Gorj
» Turiştii sunt aşteptaţi la Rânca şi pe Transalpina

Vâlcea

» Vâlcea: Traficul pe DN 7 a revenit la normal
» Circulaţie îngreunată pe DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, după ce un tir a derapat

Sport

» Membrii trupei Harlem Globetrotters au făcut spectacol la Craiova (galerie foto)
» Fotbal / CS Universitatea Craiova a câştigat titlul național la Under 17. Ultima campioană din Dolj a fost Academia “Gică Popescu” în urmă cu zece ani
» Simona Halep joacă împotriva Dariei Kasatkina în turul trei de la Roalnd Garros
» „Magicienii“ de la Harlem Globetrotters, la Craiova
» Baschetbaliștii de la „Frații Buzești“, pe podiumul național
» Juventus Torino şi Real Madrid îşi dispută trofeul Ligii Campionilor
» Pandurii, obligați să câștige la Botoșani pentru a-şi asigura prezenţa în Liga I

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Simptomele care anunță apariția cancerului de piele
» Bancul zilei
» Prăjitură cu căpșune fără coacere

Top