6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTribunalul Dolj judecă polițiștii de frontieră acuzați de braconaj

Tribunalul Dolj judecă polițiștii de frontieră acuzați de braconaj

Curtea de Apel Craiova a hotărât, săptămâna trecută, că poate începe procesul în dosarul în care trei polițiști din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Calafat și alți șase inculpați sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de braconaj, dare de mită, falsul în înscrisuri și divulgarea secretelor de serviciu.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar în octombrie 2016, când au pus sub acuzare patru braconieri, care ar fi fost coordonaţi de un agent de poliţie din cadrul SPF Calafat – Sectorul Poliţie de Frontieră Bistreţ.
Anchetatorii au reținut că, în perioada iunie – octombrie 2016, inculpații Florin Șarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu și Nicolae Balaci „s-au deplasat în zona Bistreţ, județul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel, care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie le facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat“. În urma cercetărilor s-a stabilit că agentul Iovan a primit de la braconieri vânat în valoare de aproximativ 2.500 de euro.
Ulterior, procurorii doljeni au pus sub acuzare încă doi polițiști de frontieră de la Bistreț, dar și alți doi inculpați. Aceștia Cătălin Grecu și Sorin Andrei, agenți de poliție, și Florin Tătoiu și Gigi Bozgan. Cei doi polițiști de frontieră au fost acuzați că au divulgat secrete de serviciu, pentru ca braconierii să nu fie prinși în urma unor eventuale controale. „Iovan Aurel, folosindu-se tocmai de prerogativele funcţiei de agent de poliţie, le-a permis celorlalţi inculpaţi sau suspecţi din cauză să comită în mod repetat infracţiuni de braconaj cinegetic sau piscicol, cu complicitatea sa activă şi cu sprijinul agenţilor de poliţie Grecu Cătălin şi Andrei Sorin, prin oferirea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru a nu fi depistaţi de alte organe abilitate ale statului cu atribuţii de constatare a infracţiunilor sau contravenţiilor“, au mai precizat anchetatorii doljeni.
Cei nouă inculpați au fost trimiși în judecată pe 9 ianuarie, iar pe 20 martie, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Dolj a dispus începerea judecății în acest dosar. Hotărârea instanței a fost contestată de unul dintre inculpați la Curtea de Apel Craiova, instanță care i-a respins acțiunea săptămâna trecută. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, astfel că judecătorii de la Tribunalul Dolj pot începe judecarea inculpaților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS