16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă colegii din Craiova, la ceas de sărbătoare

Două colegii din Craiova, la ceas de sărbătoare

La sfârșitul săptămânii trecute, două instituții de învățământ din Craiova au sărbătorit tradiția și performanța: CN „Carol I“ și CN „Elena Cuza“. 

Într-un cadru festiv, plin de emoţie, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, reprezentanţii Colegiului Naţional „Carol I“, înconjuraţi de oficialităţi locale şi de un reprezentant al Ministerului Educației, au sărbătorit 191 de ani de istorie, tradiţie şi performanţă. Foști și actuali dascăli, elevi, părinţi şi invitaţi au umplut sala mare a Teatrului Național. „Istoria ne uneşte astăzi, pentru acest adevărat templu al ştiinţei şi culturii, care este Colegiul Naţional «Carol I». Ziua de acum este ucenicia celei de ieri. Am învăţat şi ca dascăli, şi ca elevi în această şcoală. Este o datorie a generaţiei de astăzi şi a celor viitoare să ducă mai departe tradiţia acestei unități de învăţământ renumită pentru rezultatele deosebite nu numai în ţară, ci şi peste hotare“, a spus prof. Cristian Stăiculescu, manager al Colegiului Naţional „Carol I“.

„Trebuie să acordăm mai multă încredere tinerilor“

Pe parcursul săptămânii trecute, elevii şi profesorii prestigiosului colegiu din Craiova au desfășurat activităţi prin care au marcat evenimentul. Și reprezentantul Ministerului Educației, prezent la manifestări, a felicitat elevii și profesorii acestei unități de învățământ pentru performanțele obținute de-a lungul anilor. „Colegiul «Carol I» se situează în topul școlilor de elită, toată lumea știe ce înseamnă acesta în învăţământul românesc. Este o dovadă clară a legăturii strânse dintre profesori şi elevi, care a dat roadele obţinute. Trebuie să acordăm mai multă încredere tinerilor şi, personal, sunt convins că asta veţi face“, a spus conf. univ. dr. Vasile Timiş, director în cadrul Ministerului.
Actori principali pe scena Teatrului Național au fost elevii care au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele județene și naționale. Nu au fost uitați însă nici dascălii îndrumători ai acestora, care au fost aplaudați și aclamați minute în șir de cei cărora le-au călăuzit pașii spre performanță. Pe scenă au urcat 54 de premianţi (locurile I-III) la fazele judeţene şi naţionale ale Olimpiadelor Şcolare, la diverse discipline, care au primit diplome și premii în bani.

Promisiuni din partea autorităților: CN „Carol I“ va fi reabilitat până în 2021

Prezenți la manifestări au fost și reprezentanții autorității locale. Aceștia au menționat că, în sfârșit, clădirea CN „Carol I“ va intra în proces de reabilitare. „Este o certitudine în acest moment că această unitate școlară, dar și Opera Română vor intra în reabilitare. Licitația a fost urcată deja pe SEAP, iar după zece zile, așa cum e legea, poate fi vizualizată de toată lumea. Vor urma cinci luni de proiectare și alți patru ani de lucrări. Fiind vorba de o clădire monument istoric, nu a putut fi separată de clădirea Operei Române. Ne vom coborî apoi privirea și asupra bazinului de înot pe care această unitate de învățământ îl are și care, la înfiinţarea sa, a fost una dintre mândriile Craiovei“, a spus Mihail Genoiu, primar interimar al Craiovei.

CN „Elena Cuza“ – 184 de ani

Cu o istorie de 184 de ani și CN „Elena Cuza“ a marcat zilele unității de învățământ. Manifestările au avut loc în sala de festivități a instituției. Prezenți au fost foști dascăli ai școlii, foști elevi, dar și actualii profesori și copii care duc prestigiul școlii mai departe, oficialități locale, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar. Colegiul se numără printer liceele-pilot din ţară ce fac parte din acordul interguvernamental dintre Franţa şi România, încheiat în anul 2006, ce vizează învăţământul bilingv francez, precum și între cele 41 de unități școlare menționate în acordul interguvernamental PASH dintre Germania și România, din anul 2010, pentru învățământul bilingv german. Unitatea școlară este de mai mulți ani Centru regional pentru susținerea certificării lingvistice pentru elevi – la limba franceză (DELF, DALF) și la limba germană (DSD), iar din 2014 și pentru limba engleză (IELTS).

Rezultate remarcabile și la olimpiada de chineză și italiană

În cadrul ceremoniei aniversare au fost premiaţi elevii şi profesorii care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şi olimpiadele şcolare. Ca un fapt inedit, doi dintre elevii acestui liceu au reuşit să obţină rezultate remarcabile la concursuri, deşi materiile la care au participat nu se studiază în şcoală. Bianca Idu, elevă în clasa a XI-a, a obţinut premiul III la olimpiada naţională de limba chineză, îndrumător fiind prof. Ma Hongna. Şi Patricia Maria Florea a obţinut menţiune specială la limba italiană la olimpiada naţională, materie care, de asemenea, nu se studiază în liceu, coordonator fiind prof. Florica Bădoiu. Au fost premiaţi 11 elevi şi şapte profesori coordonatori. „Suntem bucuroşi să avem printre noi foşti dascăli şi elevi, cei care au dus numele liceului peste tot în lume. Sunt convins că rezultatele vor fi la fel de bune şi în continuare, anul trecut am fost pe primul loc în judeţ ca procentaj de promovabilitate la bacalaureat“, a spus prof. Liviu Cotfasă, directorul CN Elena Cuza.

„Mă leagă o bună parte din viață de acest colegiu“

Invitat pe scenă a fost și prof. Dumitru Răducanu, fost director și profesor al acestei unități școlare. „Mă leagă o bună parte din viață de acest colegiu, mai bine de 20 de ani. Am venit pe post imediat după Revoluţie, alături de o echipă cu adevărat profesionistă, am dus o competiţie cu noi înşine pentru a obţine rezultate cât mai bune. Sunt convins că rezultatele vor veni, deoarece spiritul acestui liceu nu piere“, a spus Răducanu.

Elevii sunt sufletul instituției

Și avocata Bianca Predescu, fostă elevă a Colegiului, s-a aflat printre invitații de seamă la ceas aniversar: „Mă adresez elevilor, în primul rând, deoarece ei sunt sufletul acestei instituţii. Am absolvit cu ani mulţi în urmă, când se dădea şi treapta a II-a, iar concurenţa a fost cea mai mare, în acei ani, aproape cinci candidaţi pe un loc. Am lucrat, de-a lungul anilor, în calitatea mea de profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, cu foarte mulţi absolvenţi de «Cuza», unii dintre ei ajungând în posturi înalte, inclusiv în Europa. Dacă elevii sunt sufletul, dascălii lor sunt cei care îl pregătesc, de aceea le adresez şi lor îndemnul să ducă mai departe istoria. În 1933, când bunicul meu scria prima monografie a liceului, acesta se afla pe primul loc în România, iar, mai ales după rezultatele de anul trecut de la bacalaureat, sper să ajungă tot pe aceeaşi poziţie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS